Μανιτάρια Πορτσίνι: διατροφική αξία και μαγειρική

Τα μανιτάρια πορτσίνι (Boletus aereus) ή βασιλομανίταρα είναι ένα από τα πλέον εμπορεύσιμα είδη μανιταριών στη χώρα μας.

Τα μανιταρια πορτσινι ανήκουν στην οικογένεια Boletaceae. Έχουν εξαιρετική έντονη γεύση, που θυμίζει αυτή του κρέατος. Έχουν ευχάριστη οσμή, που θυμίζει αυτή του κάστανου και φουντουκιού. Η υφή τους είναι μαστιχωτή. Χρησιμοποιούνται σε πολλές παρασκευές και σε πιο γκουρμέ εστιατόρια. Είναι θερμόφιλα που καρποφορούν στο τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Βρίσκονται σε δάση πλατύφυλλων δέντρων, κυρίως καστανιάς και βελανιδιάς. Τα μανιτάρια πορτσίνι γενικά δεν καλλιεργούνται, αλλά συλλέγονται από το φυσικό τους περιβάλλον. Στην αγορά βρίσκονται κυρίως σε αποξηραμένη μορφή και είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη. Η ξήρανσή τους γίνεται στον ήλιο ή στο φούρνο στους 40 °C σε ρεύμα αέρα.

Χαρακτηριστικά

Τα μανιτάρια πορτσίνι έχουν ημισφαιρικό καπέλο στην αρχή και σχεδόν επίπεδο όταν ωριμάζουν. Η διάμετρος του καπέλου είναι  6-30cm και έχει σκούρο καφέ χρώμα προς μαύρο με λαδοκοκκινωπές στάμπες. Τα μανιτάρια πορτσίνι έχουν λευκούς πόρους και σωλήνες, οι οποίοι γίνονται κιτρινολαδί όταν ωριμάζουν. Η σάρκα τους είναι λευκή.

Διατροφική αξία

Ενδεικτικά τα 100g μανιταριού περιέχουν 6g λιπαρά εκ των οποίων τα 1,2g κορεσμένα, 4,8g υδατάνθρακες εκ των οποίων τα 3,6g είναι σάκχαρα, 22g πρωτεΐνες και λίγο χλωριούχο νάτριο. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ειδικότερα φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη παντοθενικό οξύ, Β6). Περιέχει επίσης ανόργανα συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, φωσφόρο και σελήνιο. Δεν περιέχουν χοληστερόλη. Τα μανιτάρια πορτσίνι έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως σε εργοθειονεΐνη και γλουταθειόνη.

Μανιτάρια πορτσίνι – Γκουρμέ απολαύσεις

Τα μανιτάρια πορτσίνι λοιπόν κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη θέση στις προτιμήσεις του ελληνικού καταναλωτικού κοινού. Η εξαιρετική τους γεύση και τα έντονα αρώματά τους, τα καθιστούν ιδανικά για τις διάφορες παρασκευές, δίνοντάς τους έτσι μια πιο γκουρμέ διάσταση. Τα μανιτάρια πορτσίνι επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σε εργοθειονεΐνη και γλουταθειόνης, ενισχύουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις.

https://www.argiro.gr/2016/10/manitaria-portsini/