Πίσω

Πώς παράγεται η μαύρη ζάχαρη και ποια η θρεπτική της αξία

Μαύρη ζάχαρη, τι είναι ακριβώς;

Η μαύρη ζάχαρη συχνά συγχέεται με άλλα είδη ζάχαρης, ωστόσο πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Είναι άλλη μια επιλογή έναντι της λευκής. Αποτελεί μια ποικιλία 100% ακατέργαστης ζάχαρης ζαχαροκάλαμου με φυσική λεπτή γεύση μελάσας και καραμελένιο άρωμα. Λόγω της μελάσας, η μαύρη ζάχαρη δεν έχει υφή στεγνή και κοκκώδη, αλλά σχετικά υγρή και κολλώδη.

Παραγωγή μαύρης ζάχαρης

Η μαύρη ζάχαρη παρασκευάζεται συνήθως με βράσιμο χυμού ζαχαροκάλαμου μέχρι να μετατραπεί σε σκούρο σιροπιαστό υγρό και χωρίς να αφαιρεθεί η μελάσα. Στη συνέχεια ακολουθεί η ψύξη του σιροπιού, αφήνοντας σκούρα καφέ-μαύρα κομμάτια ζάχαρης. Ουσιαστικά η περιεκτικότητα σε μελάσα είναι αυτή που την διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα είδη, τόσο στο άρωμα όσο και την θρεπτική αξία.

Θρεπτική αξία

Η μαύρη ζάχαρη εκτός από τα απλά σάκχαρα, περιέχει και μελάσα, η οποία είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως είναι το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Η μελάσα έχει σπουδαία θρεπτική αξία με αρκετά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει διαφορά στις θερμίδες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη ζαχάρων. Στη μελάσα κρύβονται τα θρεπτικά συστατικά των ζαχαρότευτλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ακόμη και η μαύρη ζάχαρη μπορεί να θεωρηθεί καλή πηγή στη διατροφή μας. Προσφέρει παρόμοια οφέλη με τα υπόλοιπα είδη ζάχαρης και μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο κατάλληλη έναντι των άλλων.

Μαύρη ζάχαρη στη μαγειρική

Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τα πιο γνωστά γλυκαντικά υλικά και να δημιουργήσουμε νόστιμες παρασκευές γλυκών. Τα παραδείγματα για γλυκιές δημιουργίες που μπορεί κανείς να κάνει με την μαύρη ζάχαρη είναι αμέτρητα. Επίσης ταιριάζει υπέροχα σε υγιεινές μπάρες πρωινού. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρεατικά, ώστε να πετύχουμε ένα εξωτερικό καραμέλωμα, που θα δώσει μοναδική γεύση και άρωμα. Συχνή είναι και η χρήση της σε μαρινάδες κρεάτων.

Διαβάστε ακόμα για τα υποκατάστατα της ζάχαρης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται