Πίσω

Αρνισιος κιμας

Αρνισιος κιμας

Ένα, όχι τόσο συχνά χρησιμοποιούμενο είδος στην κατηγορία των κιμάδων είναι ο αρνισιος. Παρά τη μεγάλη θρεπτικότητα του και τα πολλά οφέλη που έχει για την υγεία, ο κιμας ο αρνισιος δεν καταναλώνεται ιδιαιτέρως στην Ελλάδα. Όταν μαγειρεύεται αναμιγνύεται με πληθώρα μπαχαρικών, ή ακόμα και με άλλα είδη κιμάδων, προκειμένου να καλυφθεί η έντονη μυρωδιά του. Βέβαια, αυτοί που τον προτιμούν, τον ξεχωρίζουν για την τόσο ξεχωριστή του γεύση.

Διατροφική αξία

Ο κιμας αρνισιος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Περιέχει περισσότερο σίδηρο σε σχέση με άλλους κιμάδες που είναι ευεργετικός για το ανθρώπινο σώμα και την πρόληψη της αναιμίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι 100 γραμμάρια αρνιού περιέχουν 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνη, ανάλογα και το μέρος του σώματος του ζώου. Περιέχει επίσης απαραίτητες βιταμίνες όπως είναι η Β-12 καθώς και άλλα μέταλλα όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Βοηθά στην ανάπτυξη και στην καλή διαμόρφωση των μυών. Επιπλέον, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Σε γενικές γραμμές προτιμάται το κομμάτι του μπουτιού, καθώς περιέχει λιγότερα λιπαρά.

Στην κουζίνα

Πολλοί είναι αυτοί που δεν προτιμούν παρασκευές που χρησιμοποιείται ο  αρνισιος κιμας. Και αυτό γιατί έχει μια έντονη για πολλούς μυρωδιά και γεύση. Καλό είναι να διαλέγουμε ζώο μέχρι ενός έτους με σκοπό να αποφεύγουμε τέτοιες ανεπιθύμητες μυρωδιές.

Είναι γνωστό πως σε ανατολικές χώρες η κατανάλωση αρνιού είναι αρκετά σημαντική, μιας και δεν καταναλώνουν άλλα είδη κρέατος. Έτσι, λοιπόν, ο αρνισιος κιμας είναι ένα υλικό που έχει διάφορους τρόπους μαγειρέματος και η χρήση του γίνεται σε πολλές παραδοσιακές παρασκευές. Δεν ενδείκνυται για φαγητά μαγειρευτά, παρά μόνο ψητά.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, δείτε ακόμα,

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται