Εκτέλεση
Οι ασκoλύμπροι είναι ένα άγριο αγκαθωτό χόρτο που τρώγεται σκέτο, με αυγολέμονο ή με κρέας. Φύονται στα βουνά και είναι διαθέσιμοι από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο.
Καθαρίζουμε τους ασκολύμπρους καθώς και την ρίζα τους. Αν είναι πολύ μεγάλοι τους κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, tους πλένουμε πολύ καλά και τους στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τις μερίδες κρέατος για 10 λεπτά να ροδίσουν ολόγυρα.
Προσθέτουμε φρέσκο και ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε 2 φλυτζάνια ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την εστία σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να τρυπιέται με το πιρούνι.
Τότε προσθέτουμε τους ασκόλυμπρους, αλάτι πιπέρι και αφήνουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν.
Όταν μαλακώσουν μετά από 5 λεπτά ανακατεύουμε τα υλικά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Στο τέλος μένει λίγος ζωμός στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε την εστία και κάνουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα προσθέτουμε ένα έναν τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε με ροή τον χυμό λεμονιού και ανακατεύοντας αραιώνουμε το αυγολέμονο ρίχνοντας λίγο λίγο τον ζωμό από το φαγητό, ώστε να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία.
Περιχύνουμε τους ασκόλυμπρους με αυγολέμονο και ανακινούμε τη κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να πάει παντού.
Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή εστία για 2-3 λεπτά να βγαίνει ατμός χωρίς να βράσει το φαγητό και σβήνουμε την εστία.
Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε πολύ για την αξέχαστη φιλοξενία, τις φίλες μας Μαρία και Πελαγία Καρουζάκη από το Καστέλι Πεδιάδος Κρήτης που μοιράστηκαν αυτή την παραδοσιακή συνταγή και πολλά μυστικά της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας με την ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.