Πίσω

Πυρηνέλαιο, το “ελαιόλαδο των φτωχών”

Το πυρηνέλαιο είναι μία από τις κύριες ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου.

Οι άλλες τρεις είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο ελαιόλαδο και το ελαιόλαδο. Η παραγωγή πυρηνέλαιου γίνεται από την επεξεργασία πυρήνων ελιάς. Το πυρηνέλαιο είναι γνωστό και ως το ελαιόλαδο των φτωχών. Είναι ελαφρύ με απαλή ήπια γεύση και ουδέτερο άρωμα. Ενδείκνυται για τηγάνισμα, αφού αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι οικονομικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνι το ίδιο πυρηνέλαιο  3-4 φορές, λόγω του μεγάλου σημείου καύσης του. Το πυρηνέλαιο παρέχει όμως σημαντικά οφέλη και στην υγεία των ανθρώπων. Το πυρηνέλαιο είναι υγιεινό και μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή των ανθρώπων. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τι είναι το πυρηνέλαιο.

Τι είναι το πυρηνέλαιο

Το πυρηνέλαιο πρόκειται για ελαιόλαδο που προκύπτει από τη μείξη ραφιναρισμένου πυρηνελαίου με παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητά του δεν πρέπει να είναι πάνω από 1%. Ονομάζεται ουσιαστικά το προϊόν που λαμβάνεται από το υπόλειμμα του κυρίως ελαιολάδου μετά από επεξεργασία του πυρήνα του ελαιοκάρπου. Το πυρηνέλαιο έχει  σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και ήπια, απαλή γεύση. Είναι χειρότερο σε ποιότητα από το ελαιόλαδο, αλλά καλύτερο από τα διάφορα άλλα σπορέλαια, γιατί διατηρεί τη βασική του σύσταση και κυρίως ως προς το ελαϊκό οξύ. Η παραλαβή λαδιού από τον πυρήνα της ελιάς και ο εξευγενισμός του γίνεται υπό πολύ αυστηρές συνθήκες για να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά του. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα για μαγείρεμα, για σαλάτες, αλλά κυρίως για τηγάνισμα, γιατί αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται, επίσης, στη σαπωνοποιία.         

Παραγωγή πυρηνέλαιου

Η παραγωγή πυρηνέλαιου ακολουθεί δύο συγκεκριμένα στάδια, τη διαδικασία ξήρανσης και τη διαδικασία απόσταξης. Η ξήρανση των ελαιοπυρήνων γίνεται σε κυλινδρικά περιστρεφόμενα ξηραντήρια, όπου θερμαίνονται ώστε να αφαιρεθεί το περισσότερο νερό που περιέχουν. Κατά το δεύτερο στάδιο εκχυλίζεται το πυρηνέλαιο από τον ελαιοπυρήνα με οργανικό διαλύτη κυρίως με εξάνιο, αλλά και διθειάνθρακα ή τριχλωροαιθυλένιο. Ακολουθεί απόσταξη του μίγματος σε ειδικές συσκευές απόσταξης για απομάκρυνση του οργανικού διαλύτη και μετά από εξευγενισμό (ραφινάρισμα) λαμβάνεται το εξευγενισμένο πυρηνέλαιο.

Πυρηνέλαιο και υγεία

Το πυρηνέλαιο είναι υγιεινό και όταν εισάγεται στο διατροφολόγιο των ανθρώπων συμβάλλει και στη μείωση της παχυσαρκίας. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό όξύ). Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά, γιατί μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL).  Περιέχει επίσης λίγα κορεσμένα λιπαρά οξέα, πράγμα ευεργετικό για την καρδιά. Πρόκειται για λάδι οικονομικό και υγιεινό, που μπορεί να χρησιμοποιείται καθημερινά στην κουζίνα. Είναι πιο υγιεινό από διάφορα σπορέλαια.

Πυρηνέλαιο-“Το ελαιόλαδο των φτωχών”

Αφού, λοιπόν, είδαμε τι είναι το πυρηνέλαιο, έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται για μία ποιοτική κατηγορία λιπαρής ύλης. Η παραγωγή πυρηνέλαιου γίνεται υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, ώστε να προστατευτεί η άριστη ποιότητά του. Έχει απαλή ήπια γεύση. Ενδείκνυται για τηγάνισμα, λόγω της αντοχής του στις υψηλές θερμοκρασίες. Είναι οικονομικό και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τηγάνι το ίδιο πυρηνέλαιο παραπάνω από μία φορές. Το πυρηνέλαιο παρέχει όμως και σημαντικά οφέλη και στην υγεία των ανθρώπων. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαϊκό. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιά, γιατί μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη. Έχει, επίσης, χαμηλότερη αναλογία  σε κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη. Το πυρηνέλαιο είναι υγιεινό και μπορεί να εισαχθεί άφοβα στη διατροφή των ανθρώπων.

Αν σας άρεσε το άρθρο διαβάστε και το παρακάτω

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται