Τα μακαρόν έχουν κι αυτά την ιστορία τους. Πως φτιάχτηκαν και ποιοι είναι τελικά οι δημιουργοί του, οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί.
Τα λαχταριστά γλυκάκια μακαρόν είναι φτιαγμένα με βάση τη μαρέγκα. Κάποια από τα βασικά υλικά τους είναι τα ασπράδια των αυγών, η κρυσταλλική ζάχαρη, η ζάχαρη άχνη, η σκόνη ή το αλεύρι αμυγδάλου. Είναι ουσιαστικά δύο μπισκότα, χρωματισμένα με χρώματα ζαχαροπλαστικής, γεμισμένα με κρέμα γκανάζ, βουτυροκρέμα ή μαρμελάδα.
Το όνομα τους προέρχεται από την ιταλική λέξη για τη μαρέγκα macarone (maccarone ή maccherone) ή από την ίδια προέλευση της λέξης μακαρόνια λόγω της λεπτής ζύμης.
Η ιστορία τους φαίνεται πως ξεκινάει το 1533 στην Ιταλία. Εκεί ο σεφ της Αικατερίνης των Μεδίκων φτιάχνει για πρώτη φορά τα μακαρόν στο γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο τον Δεύτερο.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που αναφέρεται στο Larousse Gastronomique, τα μακαρόν γεννήθηκαν σε ένα μοναστήρι κοντά στο Cormery της Γαλλίας το 1791 και λέγεται πως ήταν από τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέτας. Ενώ, θεωρείται πως τα μακαρόν κέρδισαν τη μεγάλη φήμη τους όταν δύο μοναχές στο Cormery προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά. Οι μοναχές αυτές έμεινα γνωστές ως «The Macaron Sisters», ενώ τα μακαρόν τους φαίνεται πως ήταν ένας συνδυασμός αμυγδάλων, ασπραδιών από αυγά και ζάχαρη χωρίς όμως γέμιση και γεύση.
Αργότερα, το 1830 τα μακαρόν αρχίζουν να σερβίρονται δυο δυο με γέμιση από μαρμελάδα, λικέρ και μπαχαρικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα μακαρόν «εξελίσσονται», όταν ο ζαχαροπλάστης Pierre Desfontaines και ιδιοκτήτης του γνωστού παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Laduree, έχει την έμπνευση να κολλήσει τα μπισκότα μεταξύ τους και να τα γεμίσει με μαρμελάδα, γκανάζ, βουτυροκρέμα κ.λπ., κάνοντάς τα ιδιαίτερα δημοφιλή στους πελάτες του.
Από τότε οι Γάλλοι θεωρούνται κι επίσημα οι δημιουργοί των μακαρόν και τα υπέροχα χρωματιστά γλυκάκια είναι από τις πιο φημισμένες λιχουδιές στη Γαλλία.