Πίσω

Ποιοι έφτιαξαν τα macarons, oι Γάλλοι ή οι Ιταλοί; Πάμε 6 αιώνες πίσω…

Τα macarons έχουν κι αυτά την ιστορία τους. Πως φτιάχτηκαν και ποιοι είναι τελικά οι δημιουργοί του, οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί.

Τα λαχταριστά γλυκάκια  είναι φτιαγμένα με βάση τη μαρέγκα. Κάποια από τα βασικά υλικά τους είναι τα ασπράδια των αυγών, η κρυσταλλική ζάχαρη, η ζάχαρη άχνη, η σκόνη ή το αλεύρι αμυγδάλου. Είναι ουσιαστικά μπισκοτο, χρωματισμένο με χρώματα ζαχαροπλαστικής, γεμισμένα με κρέμα γκανάζ, βουτυροκρέμα ή μαρμελάδα.

Το όνομα τους προέρχεται από την ιταλική λέξη για τη μαρέγκα macarone (maccarone ή maccherone) ή από την ίδια προέλευση της λέξης μακαρόνια λόγω της λεπτής ζύμης.

Η ιστορία τους φαίνεται πως ξεκινάει το 1533 στην Ιταλία. Εκεί ο σεφ της Αικατερίνης των Μεδίκων τα φτιάχνει για πρώτη φορά τα  στο γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο τον Δεύτερο.

macarons
macarons

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που αναφέρεται στο Larousse Gastronomique, τα macarons γεννήθηκαν σε ένα μοναστήρι κοντά στο Cormery της Γαλλίας το 1791 και λέγεται πως ήταν από τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέτας. Ενώ, θεωρείται   κέρδισαν τη μεγάλη φήμη τους όταν δύο μοναχές στο Cormery προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά. Οι μοναχές αυτές έμεινα γνωστές ως «The Macaron Sisters», ενώ τα macarons τους φαίνεται πως ήταν ένας συνδυασμός αμυγδάλων, ασπραδιών από αυγά και ζάχαρη χωρίς όμως γέμιση και γεύση.

Αργότερα, το 1830 τα macarons αρχίζουν να σερβίρονται δυο δυο με γέμιση από μαρμελάδα, λικέρ και μπαχαρικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα «εξελίσσονται», όταν ο ζαχαροπλάστης Pierre Desfontaines και ιδιοκτήτης του γνωστού παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Laduree, έχει την έμπνευση να κολλήσει το μπισκότο μεταξύ τους και να τα γεμίσει με μαρμελάδα, γκανάζ, βουτυροκρέμα κ.λπ., κάνοντάς τα ιδιαίτερα δημοφιλή στους πελάτες του.

Από τότε οι Γάλλοι θεωρούνται κι επίσημα οι δημιουργοί των macarons και τα υπέροχα χρωματιστά γλυκάκια είναι από τις πιο φημισμένες λιχουδιές στη Γαλλία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται