Απονεμήθηκε ο τίτλος “European Region of Gastronomy 2019” στη Π.Ν.Α , με πρέσβειρα την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

«Οι νησιώτες είναι σήμερα υπερήφανοι που χαρίζουν στην χώρα τους τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης», ήταν τα πρώτα λόγια του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στη διάρκεια λαμπρής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, όπου  έγινε η απονομή του τίτλου  “European Region of Gastronomy 2019”, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Οι νησιώτες είναι σήμερα υπερήφανοι που χαρίζουν στην χώρα τους τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης», ήταν τα πρώτα λόγια του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στη διάρκεια λαμπρής εκδήλωσης στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", όπου  έγινε η απονομή του τίτλου  "European Region of Gastronomy 2019", στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης,  εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία,  Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Την τελετή απονομής της μεγάλης διάκρισης που φέρνει τη γαστρονομία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην κορυφή της Ευρώπης, τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία, εκτός της υπουργικής ιδιότητάς της, παρέστη και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης,  εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Περιφερειών από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία,  Ολλανδία, Ρουμανία, Λετονία και Ιρλανδία, στις οποίες  έχει επίσης απονεμηθεί ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης».

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία εκπροσώπων των τουριστικών και παραγωγικών φορέων της χώρας και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέλαβε την διάκριση από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςSilvia Draghi, δήλωσε μεταξύ άλλων: Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας,  η μοναδική περιφέρεια της Ευρώπης όπου κάθε ένα από τα 52 νησιά της, έχει την δική του, ξεχωριστή, μοναδική πολιτιστική και γαστρονομική ταυτότητα, είναι εκείνη που φέρνει τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, στη χώρα που γέννησε τον όρο “γαστρονομία”. Η διάκριση της Περιφέρειάς μας είναι η δική μας εξωστρεφής και αισιόδοξη απάντηση, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, μπορούν με τον καλύτερο τρόπο  να υπηρετήσουν και να υποστηρίξουν τον τίτλο της  Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας”.

 

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για τη χώρα συνολικά, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της, σε σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου πρέσβειρα του τίτλου “European Region of Gastronomy 2019”

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου επελέγη από την Περιφέριεα Νοτίου Αιγαίου ως διακεκριμένη σεφ, άνθρωπος που παλεύει σε όλο τον κόσμο για την ανάδειξη της Ελληνικής κουζίνας και των προϊόντων της, αλλά και της διατροφής.
Στην ομιλία της, ανάμεσα σε άλλα, είπε: “Είμαστε εδώ για να δείξουμε τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την Αιγαιακή διατροφή.  Η γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί την αρχαιότερη και πλουσιότερη κουζίνα του κόσμου.  Ένα μοναδικό γαστρονομικό πλούτο, από όπου προέρχονται πολλά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής διατροφής και κουζίνας. Είναι μια κουζίνα που αξίζει να γνωρίσει όλη η Ευρώπη, να την υιοθετήσει και να την ανεβάσει στην  κορυφή, εκεί που της αξίζει.
Η Αιγαιακή διατροφή και γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών και είναι οι πυλώνες της συνεισφοράς μας στην καλύτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες”.

 

Η Αιγαιακή διατροφή και γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών και είναι οι πυλώνες της συνεισφοράς μας στην καλύτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες".

Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT), που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν  ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας.

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι  το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο  και το Rutgers University των ΗΠΑ,  που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται