Ένα υπέροχο, παραδοσιακό θέαμα: η Όπερα της Ζάχαρης

Η λαϊκή τέχνη, με τις ποικίλες μορφές της, εκφράζει με ζωντάνια και παραστατικότητα, τις διαφορές, τις ιδιορρυθμίες, το φυλετικό χαρακτήρα, την αισθητική παράδοση, τις ανησυχίες και τον πλούτο του λαού που αντιπροσωπεύει.

Ένας λαμπρός αρχαίος πολιτισμός με συγκλονιστική διάρκεια και σημαντικές πολιτιστικές και κοινωνικές παρακαταθήκες είναι αυτός της Κίνας.

Εκεί, η λαϊκή τέχνη μπλέκεται με κάτι νόστιμο και αγαπημένο, την καραμέλα.

Εκεί, η λαϊκή τέχνη μπλέκεται με κάτι νόστιμο και αγαπημένο, την καραμέλα.

 

Οι άνθρωποι της ζάχαρης ή ζαχαράνθρωποι, όπως λέγονται αυτοί οι καλλιτέχνες, περιπλανιούνται στους δρόμους του παλιού Πεκίνου, και φτιάχνουν σε μικρούς και μεγάλους μικρά έργα τέχνης, μαγικές φιγούρες από καραμέλα.

Έχουν μαζί τους ένα μικρό φούρνο με κάρβουνο, ζεσταίνουν την καραμέλα, την προετοιμάζουν κατάλληλα, και φυσώντας με το στόμα και τραβώντας με τα δάχτυλά τους, της δίνουν ό,τι σχήμα θέλουν.

Τέλος χρωματίζουν το έργο τους δίνοντάς του φωτεινά χρώματα.

Οι άνθρωποι της ζάχαρης ή ζαχαράνθρωποι, όπως λέγονται αυτοί οι καλλιτέχνες, περιπλανιούνται στους δρόμους του παλιού Πεκίνου, και φτιάχνουν σε μικρούς και μεγάλους μικρά έργα τέχνης, μαγικές φιγούρες από καραμέλα.  Έχουν μαζί τους ένα μικρό φούρνο με κάρβουνο, ζεσταίνουν την καραμέλα, την προετοιμάζουν κατάλληλα, και φυσώντας με το στόμα και τραβώντας με τα δάχτυλά τους, της δίνουν ό,τι σχήμα θέλουν.  Τέλος χρωματίζουν το έργο τους δίνοντάς του φωτεινά χρώματα.

Η λαϊκή παραδοσιακή τέχνη,

που παλιότερα αναφέρονταν σε αυτή σαν Όπερα της Ζάχαρης, έχει τις ρίζες της από τη δυναστεία Σονγκ, και τώρα τείνει προς εξαφάνιση.

Απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί,  και μεγάλη πείρα για να μην σπάσει η καραμέλα, πράγμα που κάνει τους αυτούς τους τεχνίτες και ανατολίτες μάγους της καραμέλας δυσεύρετους.

Αν βρεθείτε στο Πεκίνο αναζητήστε τους.

 

https://www.argiro.gr/2017/01/ena-uperoxo-gluko-theama-opera-tis-zaxaris/