Πίσω

Χίος 7 + 3 instagram friendly εμπειρίες!

7 + 3 instagram friendly εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις στο νησί της Μαστίχας

Όλα όσα αξίζει να ζήσεις (δηλαδή να ποστάρεις στα social media σου) σε ένα από τα πιο όμορφα, ιστορικά και λιγότερο τουριστικά νησιά του Αιγαίου.

Αξιοζήλευτες παραλίες, μεσαιωνικά χωριά, παλιά και φρέσκα γαστρονομικά μονοπάτια σε διακτινίζουν στον τροπικό μιας απόλαυσης που μέχρι σήμερα πιθανότατα δεν ήξερες καν ότι υπήρχε!

Ολα όσα αξίζει να ζήσεις (δηλαδή να ποστάρεις στα social media σου) σε ένα από τα πιο όμορφα, ιστορικά και λιγότερο τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Αξιοζήλευτες παραλίες, μεσαιωνικά χωριά, παλιά και φρέσκα γαστρονομικά μονοπάτια σε διακτινίζουν στον τροπικό μιας απόλαυσης που μέχρι σήμερα πιθανότατα δεν ήξερες καν ότι υπήρχε! argiro.gr

Ναι, η Χίος δεν είναι τόσο διαφημισμένο νησί και ναι αν της δώσεις μια ευκαιρία θα συμφωνήσεις μαζί μου σε όλα τα παρακάτω!

Ναι η Χίος δεν είναι τόσο διαφημισμένο νησί και ναι αν της δώσεις μια ευκαιρία θα συμφωνήσεις μαζί μου σε όλα τα παρακάτω!

1. Οι απίστευτες παραλίες του νησιού!

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, να εξηγώ σε κόσμο που δεν έχει επισκεφθεί το νησί, ότι η Χίος δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες ξακουστές εγχώριες ακροθαλασσιές!

Εχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, να εξηγώ σε κόσμο που δεν έχει επισκεφθεί το νησί ότι η Χίος δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες ξακουστές εγχώριες ακροθαλασσιές! argiro.gr

Με περισσότερες από 60 παραλίες, άλλες οργανωμένες και kids friendly κι άλλες εντελώς δυσπρόσιτες, το νησί θα σε εκπλήξει με τις αμέτρητες επιλογές του!
Ξεχωρίζω τα Βρουλίδια και την Αγία Δύναμη ως τις πιο εντυπωσιακές, μη οργανωμένες παραλίες με καταπράσινα νερά και υπέροχες γωνιές να ανακαλύψεις!

Με περισσότερες από 60 παραλίες, άλλες οργανωμένες και kids friendly κι άλλες εντελώς δυσπρόσιτες, το νησί θα σε εκπλήξει με τις αμέτρητες επιλογές του! Ξεχωρίζω τα Βρουλίδια και την Αγία Δύναμη ως τις πιο εντυπωσιακές, μη οργανωμένες παραλίες με καταπράσινα νερά και υπέροχες γωνιές να ανακαλύψεις! argiro.gr

Plus: Ανάμεσα στις φημισμένες παραλίες του νησιού ανήκουν και οι: 

Μαύρα Βόλια: Μη πάρεις μαζί σου πέτρες από την παραλία, καταστρέφεις τη φυσική ομορφιά του τοπίου

Plus: Ανάμεσα στις φημισμένες παραλίες του νησιού ανήκουν και οι: Μαύρα Βόλια: Μη πάρεις μαζί σου πέτρες από την παραλία, καταστρέφεις τη φυσική ομορφιά του τοπίου argiro.gr

Κώμη: δοκίμασε τα beach bar Κοχύλι και Πανδαισία

Κώμη: δοκίμασε τα beach bar Κοχύλι και Πανδαισία argiro.gr

Στo top 10 μου και οι: ΑποθήκαΑυλωνιά, Κάτω Φανά, Καρφάς (για water sports) και Ελίντα.

Στo top 10 μου και οι: Αποθήκα, Αυλωνιά, Κάτω Φανά, Καρφάς (για water sports) και Ελίντα. argiro.gr

 2. Updated bar scene 

Στα hot new entries του νησιού ανήκει το ήδη big hit, 44 bar coffee shop. 

Στα hot new entries του νησιού ανήκει το ήδη big hit, 44 bar coffee shop. argiro.gr

Mε funky design και σούπερ ντούπερ καφέ (taf) & cocktails που υπογράφει ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος του αθηναϊκού Noel, δε μπορείς να μη περάσεις μια βόλτα! Ζήτα την PR manager & ψυχή του μπαρ, Ρίτσα, η οποία εκτός από φίλη μου και εκπληκτική οικοδέσποινα, θα σου δώσει τα καλύτερα insider tips για το νησί (απορώ γιατί συνεχίζεις να διαβάζεις μετά από αυτό, χαχαχα!).

Mε funky design και σούπερ ντούπερ καφέ (taf) & cocktails που υπογράφει ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος του αθηναϊκού Noel, δε μπορείς να μη περάσεις μια βόλτα! Ζήτα την PR manager & ψυχή του μπαρ, Ρίτσα, η οποία εκτός από φίλη μου και εκπληκτική οικοδέσποινα, θα σου δώσει τα καλύτερα insider tips για το νησί (απορώ γιατι συνεχίζεις να διαβάζεις μετά από αυτό, χαχαχα!). argiro.gr

Επίσης, η υπέροχη στοά του Οz cocktail bar με τα βραβευμένα cocktail,το vintage looking Pόδι, το άρτι αφιχθέν Chez Moi που γαλλοφέρνει, το κομψό My Cafe, το Kubrick με το διόλου ευκαταφρόνητο beer list και το Blender με υγιεινά γλυκά και smoothies, θεωρούνται τοπ επιλογές.

Επίσης, η υπέροχη στοά του Οz cocktail bar με τα βραβευμένα cocktail,το vintage looking Pόδι, το άρτι αφιχθες Chez Moi που γαλλοφέρνει, το κομψό My Cafe, το Kubrick με το διόλου ευκαταφρόνητο beer list και το Blender με υγιεινά γλυκά και smoothies, θεωρούνται τοπ επιλογές. argiro.gr

Plus: Classic but goodie παραμένει και το μπαρ Μπούρτζι με θέα τα πλοία να μπαινοβγαίνουν στο λιμάνι!

3. Medieval Warriors

Με τον κίνδυνο να γίνω γραφικός δε μπορώ να μην αναφερθώ στα ειδυλλιακά μεσαιωνικά χωριά του νησιού που κλέβουν καρδιές!

Με τον κίνδυνο να γίνω γραφικός δε μπορώ να μην αναφερθώ στα ειδυλλιακά μεσαιωνικά χωριά του νησιού που κλέβουν καρδιές! argiro.gr

Από την πανέμορφη Καλαμωτή και το εντυπωσιακό Πυργί με τα σκαλιστά ασπρόμαυρα μάρμαρα μέχρι τα μαγευτικά Μεστά και τους Ολύμπους, είναι σχεδόν ιεροσυλία να μη μπεις στη διαδικασία να τα ανακαλύψεις!

Από την πανέμορφη Καλαμωτή και το εντυπωσιακό Πυργί με τα σκαλιστά ασπρόμαυρα μάρμαρα μέχρι τα μαγευτικά Μεστά και τους Ολύμπους, είναι σχεδόν ιεροσυλία να μη μπεις στη διαδικασία να τα ανακαλύψεις! argiro.gr

Λιγότερο γνωστό αλλά πολύ όμορφο χωριό είναι και τα Πατρικά– αν πεινάς, θυμήσου να δοκιμάσεις τα ωραια φαγητα  στην ταβέρνα του Χασιώτη.

Λιγότερο γνωστό αλλά πολύ όμορφο χωριό είναι και τα Πατρικά- αν πεινάς, θυμήσου να δοκιμάσεις κότσι και μπιφτέκια στην ταβέρνα του Χασιώτη. argiro.gr
Plus: Κάθε χωριό, μεσαιωνικό ή μη, έχει το δικό του παραδοσιακό πανηγύρι! Ξεχωρίζουν αυτό της Καλαμωτής (26-27 Ιουλίου), του Εμπορείου (5 Αυγούστου) και των Μεστών (15 Αυγούστου)!

Plus: Κάθε χωριό, μεσαιωνικό ή μη, έχει το δικό του παραδοσιακό πανηγύρι! Ξεχωρίζουν αυτό της Καλαμωτής (26-27 Ιουλίου), του Εμπορείου (5 Αυγούστου) και των Μεστών (15 Αυγούστου)! argiro.gr

4. Στροφή στα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας!

Κυριολεκτικά δε ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω! Από το λατρεμένο Mastiha Shop με απεριόριστες επιλογές (ξεχωρίζω τη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και τα σαπούνια, όλα με μαστίχα) και το ήδη γνωστό Citrus (μαρμελάδες, αμυγδαλωτά και λουκούμια με εσπεριδοειδή, σας κάλυψα;) μέχρι το οινοποιείο Αριούσιος και την Fresh Chios Beer (η μαύρη εκδοχή της είναι ακόμη καλύτερη), το νησί σφύζει από γαστρονομική local παραγωγικότητα!

Κυριολεκτικά δε ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω! Από το λατρεμένο Mastiha Shop με απεριόριστες επιλογές (ξεχωρίζω τη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και τα σαπούνια, όλα με μαστίχα)

και το ήδη γνωστό Citrus (μαρμελάδες, αμυγδαλωτά και λουκούμια με εσπεριδοειδή, σας κάλυψα;)

μέχρι το οινοποιείο Αριούσιος και την Fresh Chios Beer (η μαύρη εκδοχή της είναι ακόμη καλύτερη)

 

Plus: Βιολογικός Χυμός Natueva Aloe Vera με Λεμόνι και Μαστίχα: O Χρήστος καλλιεργεί βιολογική αλόη στο νησί και παρασκευάζει πόσιμη… “ανανέωση”!

5. New Cultural Entry: To Mουσείο της Μαστίχας

Πηγαίνοντας για πρώτη φορά στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Μαστίχας -διανύει μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας- δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να πω «ουάου»!

Ως Χιώτης πηγαίνοντας για πρώτη φορά στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Μαστίχας -διανύει μόλις τον πρώτο χρόνο λειτουργίας- δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να πω «ουάου»!

Η πραγματικότητα, ευτυχώς, με διέψευσε! Το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με το Ίδρυμα Πολιτισμού της Τράπεζας Πειραιώς αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, χτισμένο μάλιστα στην κορυφή ενός λόφου με extra bonus την μαγευτική θέα, όσο και από τον τρόπο που παρουσιάζεται η ιστορία της μαστίχας ανά τους αιώνες!

Η πραγματικότητα, ευτυχώς, με διέψευσε! Το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με το Ίδρυμα Πολιτισμού της Τράπεζας Πειραιώς αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, χτισμένο μάλιστα στην κορυφή ενός λόφου με extra bonus την μαγευτική θέα, όσο και από τον τρόπο που παρουσιάζεται η ιστορία της μαστίχας ανά τους αιώνες!

Plus: Φεύγοντας κάνε στάση για καφέ και design shopping στο πολύ ενδιαφέρον shop & δες από κοντά τους πραγματικούς σκίνους που περιβάλλουν το χώρο!

Plus: Φεύγοντας κάνε στάση για καφέ και design shopping στο πολύ ενδιαφέρον shop & δες από κοντά τους πραγματικούς σκίνους που περιβάλλουν το χώρο!

 6. Κρατάς κρυμμένα (γευστικά) μυστικά και ντοκουμέντα:

Προσοχή: Το φαγητό στη Χίο δεν είναι παντού καλό. Τα σωστά, τα ψαγμένα τα tips μου, βγαλμένα μετά από χρόνια δοκιμών (και περιττών θερμίδων) θα σε στείλουν απευθείας στην πηγή της γεύσης!

Προσοχή: Το φαγητό στη Χίο δεν είναι παντού καλό. Τα σωστά, τα ψαγμένα τα tips μου, βγαλμένα μετά από χρόνια δοκιμών (και περιττών θερμίδων) θα σε στείλουν απευθείας στην πηγή της γεύσης!

Έχουμε και λέμε:

– Πας στο Χότζα πάση θυσία, για πειραγμένη, spicy και λαχταριστή πολίτικη κουζίνα.
– Για λίγα και καλά πιατάκια ημέρας πλάι στο κύμα κάνεις στάση στην κυρία Δάφνη στον Καταρράκτη.
– Για τέλειο ψάρι ή θαλασσινά υπό τους ήχους της “θάλασσας μάνας, αλμύρα μου εσύ” (που τραγουδάει και η Μίλβα) πας σφαίρα για την μοναδική ταβέρνα του Αή Γιάννη στην ομώνυμη παραλία ή για την Καραβέλα στην Κώμη!
-Για τοπικές σπεσιαλιτέ κλείνεις τραπέζι στο Ρούσικο στα Θυμιανά ή στο Απόμερο στον Κάμπο.
– Μαγειρευτά και επικά ντολμαδάκια μαμαδίστικα στο Αρμολούσικο στην πλατεία των Αρμολίων.
– Για φρέσκο παγωτό πας με κλειστά μάτια στον all time classic Κρόνο και για τα απόλυτα εθιστικά μασουράκια στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Μονιώδη (και τα δύο βρίσκονται στην Απλωταριά, τον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της χώρας).

χουμε και λέμε: - Πας στο Χότζα πάση θυσία, για πειραγμένη, spicy και λαχταριστή πολίτικη κουζίνα. - Για λίγα και καλά πιατάκια ημέρας πλάι στο κύμα κάνεις στάση στην κυρία Δάφνη στον Καταρράκτη. - Για τέλειο ψάρι ή θαλασσινά υπό τους ήχους της “θάλασσας μάνας, αλμύρα μου εσύ" (που τραγουδάει και η Μίλβα) πας σφαίρα για την μοναδική ταβέρνα του Αή Γιάννη στην ομώνυμη παραλία ή για την Καραβέλα στην Κώμη! -Για τοπικές σπεσιαλιτέ κλείνεις τραπέζι στο Ρούσικο στα Θυμιανά ή στο Απόμερο στον Κάμπο. - Μαγειρευτά και επικά ντολμαδάκια μαμαδίστικα στο Αρμολούσικο στην πλατεία των Αρμολίων. - Για φρέσκο παγωτό πας με κλειστά μάτια στον all time classic Κρόνο και για τα απόλυτα εθιστικά μασουράκια στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της οικογένειας Μονιώδη (και τα δύο βρίσκονται στην Απλωταριά, τον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της χώρας).

Plus: Aν μείνεις εντός χώρας δοκίμασε και τα: Κουρούμπελο, Τσίκουδο και Ρακουμέλ για ουζομεζεδάκια εκλεκτά!

Βορειότερα, οι ντόπιοι λατρεύουν τα ούζα by the water στη Λαγκάδα στο Νόστος και τα χειροποίητα μακαρόνια με κοκκινιστό στον Μάκελλο στο Πιτυός.

 7. Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στον… Κάμπο!

Όλο και σε κάποια σειρά / διαφήμιση / social media post θα έχει πάρει το μάτι σου τον πανέμορφο Κάμπο του νησιού! Ίσως η πιο “instagramable” (ο όρος είναι δόκιμος, γκουγκλ ιτ) περιοχή του νησιού!

Όλο και σε κάποια σειρά / διαφήμιση / social media post θα έχει πάρει το μάτι σου τον πανέμορφο Κάμπο του νησιού! Ίσως η πιο “instagramable” (ο όρος είναι δόκιμος, γκουγκλ ιτ) περιοχή του νησιού!

Περιβόλια, εντυπωσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά και… too cute to be true δρομάκια σε ταξιδεύουν στην αίγλη μιας άλλης εποχής!

Plus: Βγες βόλτα με ποδήλατο και κάνε στάση για καφέ στο περιβόλι του Citrus με τις πολλές γάτες στο οποίο μεταξύ άλλων στεγάζεται το Μουσείο Εσπεριδοειδών!

Παραδίπλα βρίσκεται και το συγκλονιστικό ξενοδοχείο Argentikon Luxury Suites με πανέμορφες δεξαμενές, ζηλευτό περιβόλι πολλών στρεμμάτων και μια άκρως secluded πισίνα ανάμεσα σε πεύκα και άλλα υπεραιωνόβια δέντρα!

Παραδίπλα βρίσκεται και το συγκλονιστικό ξενοδοχείο Argentikon Luxury Suites με πανέμορφες δεξαμενές, ζηλευτό περιβόλι πολλών στρεμμάτων και μια άκρως secluded πισίνα ανάμεσα σε πεύκα και άλλα υπεραιωνόβια δέντρα!

Βonus info: Ένα δείπνο με κεριά στο Αργέντικο, αν και ακριβό, παραμένει μοναδική εμπειρία!

+ Μη χάσεις, μη ξεχάσεις!

A. Τα Γραφικά Μονοπάτια
Βολισσός, Ανάβατος (το φαγητό στα Αυγώνυμα, το διπλανό χωριό με θέα το ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο είναι must), Νέα Μονή.

Βολισσός, Ανάβατος (το φαγητό στα Αυγώνυμα, το διπλανό χωριό με θέα το ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο είναι must), Νέα Μονή.

Bonus info: Κάνε μια στάση στα Φλάτσια για να ψωνίσεις στην μικρή αντικερί του χωριού!

B. Live like a local
Μάθε πως παράγεται η μαστίχα από ντόπιους παραγωγούς!

Μάθε πως παράγεται η μαστίχα από ντόπιους παραγωγούς!

Γ. Dive into a stylish beach (bar)
Τρία beach bar σε παρασύρουν: Βύρη στην ομώνυμη παραλία (design, μουσική και bar food on point), Yoso στο Γιόσωνα (stylish, με μαξιλάρες, ποτά και τέλεια σνακς) & Αποθήκα (λίτο, απέριττο, με υπέροχη θέα σε μια κατά τα άλλα ανοργάνωτη παραλία, ιδανικό για να ρεμβάζεις ή να διαβάσεις ρεμβάζοντας).

Τρία beach bar σε παρασύρουν: Βύρη στην ομώνυμη παραλία (design, μουσική και bar food on point), Yoso στο Γιόσωνα (stylish, με μαξιλάρες, ποτά και τέλεια σνακς) & Αποθήκα (λίτο, απέριττο, με υπέροχη θέα σε μια κατά τα άλλα ανοργάνωτη παραλία, ιδανικό για να ρεμβάζεις ή να διαβάσεις ρεμβάζοντας).

Νομίζω ότι τώρα είσαι έτοιμος να φύγεις για Χίο!

Νομίζω ότι τώρα είσαι έτοιμος να φύγεις για Χίο!

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται