Πίσω

Πως να αποφύγετε τις καλοκαιρινές διατροφικές «παγίδες»

Αποφύγετε τις καλοκαιρινές διατροφικές «παγίδες», για να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών.

Άλλο ψωμί και άλλο παξιμάδι: Πολύ συχνά αντικαθιστούμε το ψωμί με παξιμάδι θεωρώντας ότι έχουν όμοια θερμιδική αξία. Το παξιμάδι στην ουσία αποτελεί μία εκδοχή «αφυδατωμένου» ψωμιού και για το λόγο αυτό περιέχει και περισσότερες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, μια φέτα ψωμί μας δίνει περίπου 75 θερμίδες, ενώ ένα παξιμάδι περίπου 240 θερμίδες.

Σαλάτα που ‘γινες.. κυρίως γεύμα: Μην υποεκτιμήσετε τη «δύναμη» της αγαπημένης σας χωριάτικης σαλάτας. Στην πραγματικότητα, αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες γεύμα και περιέχει βιταμίνες, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και αρκετές.. θερμίδες! Ιδιαίτερα στην περίπτωση που περιέχει ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και αρκετό λάδι στο οποίο πραγματοποιείτε «μακροβούτια» διαρκείας με το ζεστό ψωμί, τότε οι προσλαμβανόμενες θερμίδες μπορεί να ξεπεράσουν και τις 1000.

Καφές ή μήπως πάστα; Όντως, ο παραδοσιακός σκέτος καφές σας δίνει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Όμως, οι διάφορες σύγχρονες συνταγές που εμπλουτίζουν τον καφέ με σαντιγί, σιρόπια και πολλά ακόμα συστατικά, μπορεί να περιέχουν από 300 έως 500 θερμίδες.

Μεγάλη προσοχή στα ωμά λαχανικά: Σίγουρα, η αξία των λαχανικών στη διατροφή μας είναι τεράστια. Όμως, στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για τους κανόνες υγιεινής του εστιατορίου, αποφύγετε να παραγγείλετε ωμές σαλάτες. Τα πολύτιμα για την υγεία φυλλώδη – πράσινα λαχανικά είναι η συχνότερη πηγή μόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα διάφορα είδη μαρουλιού, τα αντίδια, το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά με πράσινα φύλλα ευθύνονταν για το 24% των μαζικών δηλητηριάσεων. Το συχνότερο παθογόνο που συνδέεται με τα πράσινα λαχανικά είναι το βακτήριο Escherichia coli, ακολουθούμενο από τον ιό Norovirus και από τη Salmonella. Τα λαχανικά μπορούν να μολυνθούν αρχικά στο κτήμα όπου καλλιεργούνται, από ζώα, κοπριά, μολυσμένο νερό ή απρόσεκτο χειρισμό κατά τη συγκομιδή.

Παγωτό light, ή μήπως όχι; Στην αγορά διατίθενται πολλά light παγωτά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι προσδίδουν αμελητέες θερμίδες. Μπορεί για παράδειγμα στο παγωτό να έχει αντικατασταθεί το πλήρες γάλα με ημιαποβουτυρωμένο και η ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όμως η επικάλυψη σοκολάτας εξακολουθεί να περιέχει λιπαρά και σάκχαρα και να αποδίδει θερμίδες. Για το λόγο αυτό φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται