Πίσω

Άνδρος: κρατα κρυμμένα (κυκλαδίτικα) μυστικά και ντοκουμέντα

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Άνδρο, το νησι που δεν σταμάταει να σε εκπλήσσει, θα βρεις κάτι ξεχωριστό! Χώρις ξόρκια, ματζούνια, αλχημείες και λαγούς μεσα στα καπέλα αλλά με μαγευτικές παραλίες, οάσεις πολιτισμού, απίστευτα μονοπάτια και τοπική γαστρονομική παράδοση, η Άνδρος είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σε μαγέψει!

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην Άνδρο, το νησι που δεν σταμάταει να σε εκπλήσσει, θα βρεις κάτι ξεχωριστό! Χώρις ξόρκια, ματζούνια, αλχημείες και λαγούς μεσα στα καπέλα αλλά με μαγευτικές παραλίες, οάσεις πολιτισμού, απίστευτα μονοπάτια και τοπική γαστρονομική παράδοση, η Άνδρος είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σε μαγέψει!

Εν αρχή ήταν η Χώρα

Oh la la! To δευτερόλεπτο που τα μαυρισμένα μου ποδαράκια πάτησαν στην, αρχοντική, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, Χώρα της Άνδρου η ενέργεια του χώρου με συνεπήρε! Ένας ανεπιτήδευτος αέρας αρχοντιάς επικρατεί σε όλο το τοπίο! Ένας υπέροχος εμπορικός πεζοδρομος σε προδιαθετει για βόλτα και εξερευνηση! Εκτος απο κατασήματα με beachwear και σουβενιρ θα βρείτε υπέροχα ζαχαροπλαστεία και παντοπωλεία! Ξεχωρίζει το Παραδοσιακό Παντοπωλείο Άνδρου του Αχιλλέα και της Αθανασίας- κρύβει θησαυρούς απο όλη την Ελλάδα! Στην υπέροχη διαδρομή που καταλήγει στο μνημείο του αφανούς ναύτη με την εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο θα συναντήσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (βλ. παρακάτω)!

πηγή: www.govastileto.gr

argiro.gr

argiro.gr

argiro.gr

argiro.gr

Διαμονή “βαριά σαν ιστορία”

Και τι ιστορία, αυτή που έγραψε με το έργο του ο ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Εμπειρίκος. Ο λόγος για το συ-γκλο-νι-στι-κό boutique hotel Micra Anglia ! Το σπίτι του Ανδρέα Εμπειρίκου μεταμορφώθηκε σε ένα υπέρκομψο, λιτό και τόσο μα τόσο σοφιστικέ ξενοδοχείο στην καρδιά της Χώρας της Άνδρου που σαν επιλογή είναι σχεδόν μονόδρομος! Το Micra Anglia δε μπορείς παρα να το αγαπήσεις, όχι μόνο γιατί ειναι ένα πολυτελές boutique hotel στην καρδιά της αρχοντικής χώρας της Άνδρου (αυτό το ξέρεις απο πριν) αλλα κυρίως γιατί δίνει νόημα στον όρο φιλοξενία, χωρίς “δηθενιές” & κλισέ ξενοδοχειακές φανφάρες! To κερασάκι στην τούρτα που ολοκληρώνει τη διακριτική γοητεία του ξενοδοχείου δεν είναι άλλο απο το Dolly’s Place, το εστιατόριο! O σεφ ετοίμασε ένα μενού που τιμά μεν τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού αλλά ταυτόχρονα παίζει δημιουργικά με την μεσογειακή κουζίνα! Ξεχωρίζει ο μεζές, ένας υπέροχος συνδυασμός τοπικών προιόντων που σε προετοιμάζει ιδανικά για τα επόμενα πιάτα, η σαλάτα ρόκα με καλαθάκι Άνδρου, λιαστη ντομάτα Τήνου, φλούδα απο γλυκό πορτοκάλι και σάλτσα εσπεριδοειδών με και το λαυράκι με χόρτα εποχής! Το εστιατόριο προσφέρει μάλιστα και τη δυνατότητα preorder για ψάρια και θαλασσινά.

Και τι ιστορία, αυτή που έγραψε με το έργο του ο ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Εμπειρίκος. Ο λόγος για το συ-γκλο-νι-στι-κό boutique hotel Micra Anglia ! Το σπίτι του Ανδρέα Εμπειρίκου μεταμορφώθηκε σε ένα υπέρκομψο, λιτό και τόσο μα τόσο σοφιστικέ ξενοδοχείο στην καρδιά της Χώρας της Άνδρου που σαν επιλογή είναι σχεδόν μονόδρομος! Το Micra Anglia δε μπορείς παρα να το αγαπήσεις, όχι μόνο γιατί ειναι ένα πολυτελές boutique hotel στην καρδιά της αρχοντικής χώρας της Άνδρου (αυτό το ξέρεις απο πριν) αλλα κυρίως γιατί δίνει νόημα στον όρο φιλοξενία, χωρίς "δηθενιές" & κλισέ ξενοδοχειακές φανφάρες! To κερασάκι στην τούρτα που ολοκληρώνει τη διακριτική γοητεία του ξενοδοχείου δεν είναι άλλο απο το Dolly’s Place, το εστιατόριο! O σεφ ετοίμασε ένα μενού που τιμά μεν τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού αλλά ταυτόχρονα παίζει δημιουργικά με την μεσογειακή κουζίνα! Ξεχωρίζει ο μεζές, ένας υπέροχος συνδυασμός τοπικών προιόντων που σε προετοιμάζει ιδανικά για τα επόμενα πιάτα, η σαλάτα ρόκα με καλαθάκι Άνδρου, λιαστη ντομάτα Τήνου, φλούδα απο γλυκό πορτοκάλι και σάλτσα εσπεριδοειδών με και το λαυράκι με χόρτα εποχής! Το εστιατόριο προσφέρει μάλιστα και τη δυνατότητα preorder για ψάρια και θαλασσινά.

argiro.gr

argiro.gr

Άνδρος:

Άνδρος: κρατα κρυμμένα (κυκλαδίτικα) μυστικά και ντοκουμέντα

Άνδρος: κρατα κρυμμένα (κυκλαδίτικα) μυστικά και ντοκουμέντα

“Salty” Modern Art

Η επίσκεψη μου στην Άνδρο συνέπεσε με τα εγκαίνια της retrospectivas στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ίδρυμα Βασίλειου και Ελίζας Γουλανδρή και boy, oh boy, ακομη δεν εχω ξεπεράσει τη μαγεία των έργων του. Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η Άνδρος είναι το μοναδικό μουσείο συγχρονης Τέχνης σε νησι στην Ελλάδα και ένα απο τα ελάχιστα σε νησιά ανα την υφήλιο.

Η επίσκεψη μου στην Άνδρο συνέπεσε με τα εγκαίνια της retrospectivas στο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Ίδρυμα Βασίλειου και Ελίζας Γουλανδρή και boy, oh boy, ακομη δεν εχω ξεπεράσει τη μαγεία των έργων του. Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι ότι η Άνδρος είναι το μοναδικό μουσείο συγχρονης Τέχνης σε νησι στην Ελλάδα και ένα απο τα ελάχιστα σε νησιά ανα την υφήλιο.

Τέχνης σε νησι στην Ελλάδα και ένα απο τα ελάχιστα σε νησιά ανα την υφήλιο.

For the love of food

Θα κάνω τεράστια προσπάθεια να μη μακρυγορήσω αλλά πίστεψε με, για τις τοπικές γευσεις της Άνδρου μπορεί κανείς να αφιερώσει κεφάλαια ολόκληρα. Στην κορυφή των προϊόντων που παράγονται στο νησι ανήκει, κατα τη γνώμη μου το κλασσικό λευκό μαλακό τυρί Άνδρου! Είναι όσο πυκνό και όσο κρεμώδες πρέπει, είναι πικάντικο χωρίς να καίγεσαι και αλμυρό χωρίς να λυσσάς από τη δίψα! Θα βρείτε επίσης ξερό πικάντικο τυρί αλλά και πετρωτό τυρί. Καμαρώνουν και δύο ντόπια γλυκά, το υπερμέγεθες εσπερειδοειδές μπαμπιλόνι και το δυσεύρετο ανθό από λεμονιά, νεράντζια και πορτοκαλιά, που είναι ένα γλύκισμα σπάνιο και φίνο. Δεν λείπουν και τα ντόπια, μαλακά παστέλια με ανδριώτικο θυμαρίσιο μέλι, καρύδια και σουσάμι, αλλά και τα περίφημα αμυγδαλωτά της Άνδρου, η βανίλια Φυρίου για υποβρύχια με γεύση περγαμόντο και νερό από πηγές, και τα μαστιχωτά παστίτσια που μοιάζουν με τους εργολάβους!

Plus: Mη παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο υπέροχο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της οικογενοιας Ζαΐρη! Τρεις επιλογές ξεχωρίζουν: Tα υπέροχα αμυγδαλωτά, η σουμάδα και το παραδοσιακό παστέλι με καρύδια!

Plus: Mη παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο υπέροχο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της οικογενοιας Ζαΐρη! Τρεις επιλογές ξεχωρίζουν: Tα υπέροχα αμυγδαλωτά, η σουμάδα και το παραδοσιακό παστέλι με καρύδια!

Γαστριμαργικός “οργασμός”

Πήγα, έφαγα και δε μπορώ να συνέλθω! Περα απο το εστιάτοριο του ξενοδοχείου Micra Anglia (διάβασε παραπάνω), στο νησί το φαγητό είναι για να γλυφεις τα δάχτυλα και να παρακαλας να εφευρεθεί ο διακτινισμός για να πετάγεσαι κάθε φορά που παραγγέλνεις βαρετά ντιλίβερι ή (αναγκάζεσαι να) τρως σε προκάτ, όπως τις αποκαλώ εγώ, ελληνικές ταβέρνες! Στη χώρα πας με κλειστά μάτια (αλλα ανοιχτό στόμα) στην Ενδοχώρα, ένα πανέμορφο μικρό εστιατόριο με ελαφρώς πειραγμένα πιατάκιά- ξεχωρίζω το ριζότο με γαρίδες, ζαφορά και μαστίχα, τη φάβα με μαρμελάδα ντομάτας και την κρέμα σουμάδας με σάλτσα φρέσκιας φράουλας! Στην περιοχή Κόρθι με την ομώνυμη παραλία υπάρχει το Sea Satin Nino, ένα εξαιρετικό ελληνικο-ιταλικό εστιατόριο! Αν πάλι βρεθείς στο Μπατσί– ένα μικρό αλλα δημοφιλές τουριστικό ψαροχώρι που δοξαστηκε στα 70΄s αλλα άκομη θεωρείται δεύτερο κέντρο και σίγουρα βολευει αν θες να ανακαλύψεις την δυτική πλευρά του νησιού- όφειλεις να κάνεις μια στάση στο Ότι Καλό, ένα υπέροχο seafood restaurant με θέα στη θάλασσα και πιάτα που δε ξεχνιούντα έυκολα! Last but not least, το πιο δημοφιλές by far εστιατόριο του νησιού είναι ο Ταρσάνας! Κρεατικά και λαχανικά δικής του παραγωγής τον έχουν αναδείξει ως ένα απο τα πιο λατρεμένα στέκια του νησιού- κανείς δεν επισκεπτεται το νησί χωρις να “προσκυνήσει” στου Ταρσάνα!

Plus: Το πιο γνωστό Ανδριώτικο πιάτο είναι η φρουτάλια, ένα είδος ομελέτα με πατάτες, ντόπιο λουκάνικο και παστό χοιρινό κρέας!

Πήγα, έφαγα και δε μπορώ να συνέλθω! Περα απο το εστιάτοριο του ξενοδοχείου Micra Anglia (διάβασε παραπάνω), στο νησί το φαγητό είναι για να γλυφεις τα δάχτυλα και να παρακαλας να εφευρεθεί ο διακτινισμός για να πετάγεσαι κάθε φορά που παραγγέλνεις βαρετά ντιλίβερι ή (αναγκάζεσαι να) τρως σε προκάτ, όπως τις αποκαλώ εγώ, ελληνικές ταβέρνες! Στη χώρα πας με κλειστά μάτια (αλλα ανοιχτό στόμα) στην Ενδοχώρα, ένα πανέμορφο μικρό εστιατόριο με ελαφρώς πειραγμένα πιατάκιά- ξεχωρίζω το ριζότο με γαρίδες, ζαφορά και μαστίχα, τη φάβα με μαρμελάδα ντομάτας και την κρέμα σουμάδας με σάλτσα φρέσκιας φράουλας!

Στην περιοχή Κόρθι με την ομώνυμη παραλία υπάρχει το Sea Satin Nino, ένα εξαιρετικό ελληνικο-ιταλικό εστιατόριο! Αν πάλι βρεθείς στο Μπατσί- ένα μικρό αλλα δημοφιλές τουριστικό ψαροχώρι που δοξαστηκε στα 70΄s αλλα άκομη θεωρείται δεύτερο κέντρο και σίγουρα βολευει αν θες να ανακαλύψεις την δυτική πλευρά του νησιού- όφειλεις να κάνεις μια στάση στο Ότι Καλό, ένα υπέροχο seafood restaurant με θέα στη θάλασσα και πιάτα που δε ξεχνιούντα έυκολα! Last but not least, το πιο δημοφιλές by far εστιατόριο του νησιού είναι ο Ταρσάνας!

Κρεατικά και λαχανικά δικής του παραγωγής τον έχουν αναδείξει ως ένα απο τα πιο λατρεμένα στέκια του νησιού- κανείς δεν επισκεπτεται το νησί χωρις να “προσκυνήσει” στου Ταρσάνα!

Plus: Το πιο γνωστό Ανδριώτικο πιάτο είναι η φρουτάλια, ένα είδος ομελέτα με πατάτες, ντόπιο λουκάνικο και παστό χοιρινό κρέας!

Path to heaven

Η Άνδρος διαθέτει ένα εντυπωσιακό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών απλωμένο σε όλο το νησί που ξεπερνούν τα 300 χλμ μήκος με τα μισά και παραπάνω να διαθέτουν πλήρη σήμανση Ευρωπαικών προδιαγραφών! Το 2015, μάλιστα, η πεζοπορική διαδρομή «Andros Route», μιας συνεχής διαδρομή 100 χλμ, έλαβε από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας την έγκριτη πιστοποίηση ποιότητας “Leading Quality Trails- Best of Europe” κατατάσσοντας την Άνδρο ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία !

Bουτιες μεγατόνων

Οι παραλίες της Άνδρου είναι πολλές! Τόσες πολλές που σίγουρα το ιδανικό σενάριο είναι να μπορείς να πας στο νησί τουλάχιστον 4-5 μέρες για να δεις έστω ορισμένες από αυτές! Αν θες όμορφα beach bar, χρυσή αμμουδιά και ωραίο chill κόσμο πας στον Άγιο Πέτρο ή τη Χρυσή Άμμο, παραλίες κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη ουσιαστικά! Αν πάλι θες να ανέβεις γραφικά σκαλοπάτια μέχρι να συναντήσεις μια υπέροχη κυκλαδίτικη εκκλησία, να βγάλεις καμια φώτο και στο καπάκι να κατέβεις ένα ολάνθιστο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει σε μια ονειρεμένη παραλία με ένα μικρό αλλα πολύ όμορφο beach bar, τα Πίσω Γυάλια είναι μονόδρομος! Βορειότερα οι ντόπιοι λατρεύουν τη Βλυχάδα, το Ζορκό, το Ατένι και το Βόρι! Τέλος αν ανήκεις σε αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια πόσο μάλλον όταν το φυσικό τοπίο σε αποζημιώνει, αρκεί να διαβάσεις παρακάτω!

Οι παραλίες της Άνδρου είναι πολλές!

Τόσες πολλές που σίγουρα το ιδανικό σενάριο είναι να μπορείς να πας στο νησί τουλάχιστον 4-5 μέρες για να δεις έστω ορισμένες από αυτές!

 Αν θες όμορφα beach bar, χρυσή αμμουδιά και ωραίο chill κόσμο πας στον Άγιο Πέτρο ή τη Χρυσή Άμμο, παραλίες κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη ουσιαστικά!

Αν πάλι θες να ανέβεις γραφικά σκαλοπάτια μέχρι να συναντήσεις μια υπέροχη κυκλαδίτικη εκκλησία, να βγάλεις καμια φώτο και στο καπάκι να κατέβεις ένα ολάνθιστο μονοπάτι που θα σε οδηγήσει σε μια ονειρεμένη παραλία με ένα μικρό αλλα πολύ όμορφο beach bar, τα Πίσω Γυάλια είναι μονόδρομος!

Hard to get

Τα αγαθά (και τα ψαγμένα τα παραλιακά σκιρτήματα) κόποις κτώνται! Τι θέλει να πει ο ποιητής; Απλούστατα ότι για να πας στις δυο πιο φημισμένες παραλίες του νησιού θα χρειαστεί ελαφρώς να ταλαιπωρηθείς (hint: αξίζει τον κόπο) Στα Άχλα, την παραλία επίγειο παράδεισο που έκανε ακόμη πιο popular η μεγαλυτερη της φαν, η Ελένη Μενεγάκη, μπορείς να πας μόνο με καραβάκι που ξεκινάει απο τη Χώρα ή με σκάφος. Επίσης να σημειωθεί ότι η παραλία δεν διαθέτει απολύτως τίποτα, ούτε καν καντίνα για νερό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να εφοδιαστείς αναλόγως. Στης Γριάς το Πήδημα το μονοπάτι που θα χρειαστεί να διασχίσεις είναι μέν δύσβατο αλλα η υπέροχη παραλία, διαφορετική απο τις συνηθισμένες, θα σε αποζημιώσει!

Η Άχλα στην Άνδρο είναι ένας επίγειος παράδεισος που ο Θεός έχει φροντίσει να προικίσει με τον καλύτερο τρόπο.

Το συγκρότημα ΟΝΑR που καταλήγει στην μοναδική παραλία της Αχλας ,ειναι ενα με την φύση. Πνιγμένο στην νησιωτική άγρια βλάστιση  με καταράκτες ποτάμια και αιωνόβιους πλάτανους είναι ο χώρος που σε πάει στον παράδεισο. 

Ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος Μάκης Παντζόπουλος και η σύζυγος του Ελένη Μενεγάκη, έχουν σεβαστεί τον πλούτο της φύσης και έχουν αφήσει ανέπαφο το ονειρικό τοπίο που περιβάλει το συγκρότημα των πολυτελών κατοικιών. 

Απόλυτος σεβασμός στην φύση  και σεβασμός στους φιλοξενούμενους του Onar ,οι οποίοι επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι και χάνονται για εβδομάδες μέσα στον επίγειο παράδεισο. 

 VIP από όλο τον πλανήτη είναι οι πιστοί θαμώνες του onar. 

Διεθνή μεγάλα ονόματα που αναζητούν χαλαρές  διακοπες στην φύση,ηθοποιοί ,συγγραφείς ,σκηνοθέτες ,σχεδιαστές μόδας ,ροκ σταρς και επιχειρηματιες είναι οπαδοί της φιλοσοφίας ONAR.

Ένας επίγειος παραδείσος στην γη ,που ξαναγεννιέσαι! 

Φύγαμε για Άνδρο!

Φύγαμε για Άνδρο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται