Τα σχολεία ξεκινήσανε, και γεμίσανε οι αυλές τους με χαρούμενες παιδικές φωνές!
Οι περισσότεροι γονείς, προτιμούν να δίνουν στα παιδιά τους, κολατσιό από το σπίτι για να αποφύγουν τα έτοιμα και γεμάτα συντηρητικά σκευάσματα. Το κολατσιό πρέπει να είναι, υγιεινό, νόστιμο, χορταστικό και θρεπτικό. Πρέπει επίσης να είναι τόσο θελκτικό, ώστε να το τρώνε και να μην το γυρίζουν το μεσημέρι στο σπίτι ανέγγιχτο.
Πώς λοιπόν θα γίνει αυτό;
Τι να κάνετε
Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι
Η γνώση σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή είναι σημαντικές δεξιότητες στη ζωή και πρέπει να είναι ενθαρρύνονται από μικρή ηλικία. Τα παιδιά είναι πιθανό να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το γεύμα τους αν έχουν βοηθήσει στην προετοιμασία του. Και θυμηθείτε, μην φοβάστε, αφήστε τα να πειραματιστούν!
Δώστε τους από μικρή ηλικία να δοκιμάζουν νέα τρόφιμα και καινούριες γεύσεις
Το να δοκιμάζει συνεχώς καινούρια τρόφιμα από πολύ μικρή ηλικία, κάνει το παιδί πιο δεκτικό στις καινούριες γεύσεις. Οι προτιμήσεις τους στα φαγητά και στις γεύσεις ωριμάζουν καθώς αυτά μεγαλώνουν.
Η συνεχής ενθάρρυνσή τους να δοκιμάσουν νέα και διαφορετικά τρόφιμα είναι ένα κρίσιμο βήμα προκειμένου να αναπτύξουν καλές διατροφικές συνήθειες.
Βάλτε ποικιλία και χρώμα
Η ποικιλία είναι το κλειδί, όχι μόνο γιατί προσφέρει διατροφικά οφέλη, αλλά και γιατί αυξάνει το ενδιαφέρον για το φαγητό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά αλλά και τους εφήβους, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν μίζερα με το φαγητό.
Ακολουθήστε τις εποχές
Χρησιμοποιήστε εποχικά υλικά, και να έχετε κατά νου ότι κάτι πχ πολύ ζεστό ή καυτερό δεν μπορεί να φαγωθεί εύκολα μια ζεστή ημέρα. Όπως βέβαια και το αντίθετ
Δώστε βάση στην παρουσίαση
Αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά παραπάνω στην… παρουσίαση. Ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά μπορεί να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο η όψη του κολατσιού. Προσπαθήστε να υπάρχει ποικιλία στα σχήματα, στα χρώματα και στις υφές, έτσι ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον γι’ αυτά να το δοκιμάσουν. Καλό επίσης είναι και το κουτάκι που τοποθετείτε μέσα το κολατσιό να είναι της αρεσκείας τους. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, διαλέξτε και μαζί, κάποια ταπεράκια, τσαντάκια ή κουτάκια όπου κάθε μέρα θα μεταφέρει το κολατσιό του.
Προετοιμαστείτε
Η προετοιμασία είναι το Α και το Ω στο να τρώει το παιδί σας γευστικά και θρεπτικά καθημερινά στο σχολείο. Καλό θα είναι να υπάρχει ένα πλάνο από την αρχή της εβδομάδας και να έχετε ήδη ψωνίσει τα υλικά που θα χρειαστείτε, έτσι ώστε να μπορέσετε καθημερινά και χωρίς εκπλήξεις να ετοιμάσετε σπιτικό κολατσιό.
Τι να μην κάνετε
Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή
Η έλλειψη χρόνου μπορεί να καταλήξει στο να βάλετε στο παιδί σας για κολατσιό κάτι πρόχειρο και γρήγορο το οποίο δεν θα είναι και απαραίτητα υγιεινό.
Μην επαναλαμβάνεστε
Τα ίδια γεύματα ξανά και ξανά μετά από ένα διάστημα προκαλούν κορεσμό. Είναι βέβαια ευκολία να έχεις μια ρουτίνα στην προετοιμασία των γευμάτων αυτών, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Δώστε ποικιλία για θρεπτικότερα και απολαυστικότερα παιδικά γεύματα.
Μην βάζετε λάθος ποσότητα
Βάλτε του να φάει τη σωστή ποσότητα, η οποία εξαρτάται από την ηλικία του και την ημερήσια δραστηριότητα που έχει. Τα μικρότερα παιδιά τρώνε λιγότερο από τα μεγαλύτερα, είτε είναι το αγαπημένο τους σνακ είτε κάτι λιγότερο αγαπημένο.
Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση
Πολλές έρευνες έχουν γίνει και όλες τείνουν να συμφωνούν οτι έστω και μικρή αφυδάτωση μπορεί να δημιουργήσει μειωμένη συγκέντρωση και επιδόσεις στα παιδιά. Το νερό είναι η πρώτη και καλύτερη επιλογή, ενώ αναψυκτικά και χυμοί που περιέχουν ζάχαρη καλύτερα να αποφεύγονται.
Μην παραλείπετε το πρωινό
Δεν είναι μύθος ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.Γι’ αυτό καθημερινά πριν φύγουν για το σχολείο, δώστε τους την ευκαιρία να πάρουν πρωινό, είτε αυτό είναι γάλα με δημητριακά ή κάτι άλλο που θα τα γεμίσει ενέργεια.