Φυτεύουμε Αλόη σε γλάστρα! Του συνεργάτη μας Κώστα Λιονουδάκη

Η αλόη είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό με σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να φυτευτεί εύκολα σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας. Είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό και δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε φροντίδα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αλόης, αλλά οι πιο γνωστές που μπορούμε να προμηθευτούμε για να φυτέψουμε σε γλάστρες είναι η Aloe vera barbadensis και η Aloe arborescens. Από τα φύλλα της αλόης, χρησιμοποιούμε το εσωτερικό του φύλλου, ένα διάφανο παχύρρευστο ζελέ που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και πολυσακχαρίτες.

• Πώς φυτεύεται η αλόη σε γλάστρα και τι συνθήκες χρειάζεται;

Επιλέγουμε σχετικά πλατιές γλάστρες για να φυτέψουμε την αλόη με μικρό βάθος. Χρησιμοποιούμε χώμα φύτευσης με υψηλή περιεκτικτικότητα σε άμμο και ελαφρόπετρα για να στραγγίζει καλά η γλάστρα μας και καλό είναι να το εμπλουτίσουμε με κομπόστ ή καλοχωνεμένη κοπριά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από το εμπόριο υπόστρωμα για κάκτους που καλύπτει τις προδιαγραφές που θέλουμε για τη γλάστρα μας. Στη βάση της γλάστρας, ένα στρώμα χαλικιών θα βοηθήσει στην στράγγιση του νερού. Τέλος, τοποθετούμε τη γλάστρα της αλόης σε σημείο με πολύ φως χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου ειδικά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Αν έχετε ήδη φυτό αλόης και θέλετε να το μεταφυτεύσετε, μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές στο σχετικό άρθρο για μεταφύτευση αλόης.

• Τι πότισμα και λίπανση ή άλλη φροντίδα χρειάζεται η αλόη στη γλάστρα;

Σχετικά με το πότισμα, θα πρέπει να πραγματοποιούμε συχνά ελαφριά ποτίσματα καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες. Ποτίζουμε μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της αλόης στη γλάστρα σε βάθος 5-7 εκατοστών. Όσον αφορά τη λίπανση, καλό είναι να προσθέτουμε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα αζώτου μία φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Επίσης, η προσθήκη χηλικού σιδήρου μια φορά το μήνα βοηθά στο πρασίνισμα και στην ευεξία του φυλλώματος της αλόης.

• Πότε γίνεται η συγκομιδή των φύλλων της αλόης σε γλάστρα;

Η συγκομιδή των ώριμων φύλλων της αλόης γίνεται όταν φτάσει σε ηλικία τριών ετών, καθώς τότε το ζελέ της αλόης αποκτά τις επιθυμητές φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε αυτό το στάδιο το μήκος των φύλλων της αλόης ξεπερνά σε μήκος τα 30 εκατοστά. Πάντως, τα φυτά της αλόης που βρίσκονται σε γλάστρα αποκτούν μικρότερη ανάπτυξη σε σχέση με τα φυτά που φυτεύονται στο έδαφος. Η πιο κατάλληλη εποχή συλλογής των φύλλων της αλόης, είναι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου καθώς λόγω καιρικών συνθηκών, έχουμε την καλύτερη ποιότητα και απόδοση παραγωγής.

 

Κι ένα μυστικό για την αλόη σε γλάστρα

Aν παρατηρήσετε τα φύλλα της αλόης στη γλάστρα να καφετίζουν, αυτό σημαίνει ότι το φυτό μας δέχεται απευθείας πολύ ηλιακό φως και πρέπει να το μεταφέρουμε σε πιο σκιερό μέρος ειδικά αν βρισκόμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, αν τα φύλλα της αλόης διπλώνουν, αυτό σημαίνει ότι η γλάστρα μας δέχεται πολύ πότισμα ή δεν έχει καλή αποστράγγιση.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/aloe-se-glastra/

https://www.argiro.gr/2017/11/fytevoume-aloi-se-glastra-tou-synergati-mas-kosta-lionoudaki/