Πίσω

Πώς να μαγειρεύετε καθημερινά πιο εύκολα και πιο γρήγορα

Προετοιμαστείτε

Το καθημερινό μαγείρεμα μπορεί να γίνει και πιο εύκολα αλλά και πολύ πιο γρήγορα, αν προετοιμαστείτε σωστά, και οργανώσετε την κουζίνα σας καλύτερα.

Η προετοιμασία είναι το ήμισυ του παντός! Βγάλτε ένα πρόγραμμα-μενού για το τι θα μαγειρέψετε όλη την εβδομάδα, κάντε λίστα με τα ψώνια που χρειάζεται να κάνετε και προμηθευτείτε έγκαιρα τα απαραίτητα.

Αν το κάνετε αυτό μέσα στο σαββατοκύριακο και έχετε στα ντουλάπια σας και στο ψυγείο σας ό,τι χρειάζεστε, δεν θα χάνετε χρόνο μεσοβδόμαδα στο σούπερ μάρκετ.

Προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία μαγειρέματος και μάθετε τη χρήση τους

Το σίγουρο σε οποιοδήποτε μαγείρεμα είναι ότι θα χρειαστεί να τεμαχίσετε ένα ή περισσότερα υλικά. Είναι πολύ βασικό να έχετε ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι, το οποίο να μπορείτε και να τροχίζετε όποτε χρειαστεί. Είναι βασικό να τεμαχίζετε τα υλικά γρήγορα και εύκολα χωρίς να ταλαιπωρείστε.

Μάθετε να πιάνετε σωστά το μαχαίρι σας και εξασκηθείτε ώστε το κόψιμο κυρίως των λαχανικών  να γίνει παιχνιδάκι.

Μήπως κρατάτε το μαχαίρι σας με το δείκτη να πιέζει τη λάμα όπως στη φωτογραφία παρακάτω; Αυτός ο τρόπος κρατήματος του μαχαιριού σας δεν ενδείκνυται, γιατί δεν είναι σταθερός και επιπλέον είναι και επικίνδυνος.

Μήπως κρατάτε το μαχαίρι σας με το δείκτη να πιέζει τη λάμα όπως στη φωτογραφία παρακάτω; Αυτός ο τρόπος κρατήματος του μαχαιριού σας δεν ενδείκνυται, γιατί δεν είναι σταθερός και επιπλέον είναι και επικίνδυνος.

Κρατήστε το σωστά, βάζοντας τον δείκτη μαζί με τα υπόλοιπα δάχτυλα που αγκαλιάζουν τη λαβή του μαχαιριού. Μπορεί να το νιώθετε περίεργο στην αρχή, αλλά θα το συνηθίσετε γρήγορα, θα έχετε καλύτερο έλεγχο και θα κάνετε ασφαλέστερη χρήση.

Κρατήστε το σωστά, βάζοντας τον δείκτη μαζί με τα υπόλοιπα δάχτυλα που αγκαλιάζουν τη λαβή του μαχαιριού. Μπορεί να το νιώθετε περίεργο στην αρχή, αλλά θα το συνηθίσετε γρήγορα, θα έχετε καλύτερο έλεγχο και θα κάνετε ασφαλέστερη χρήση.

Χρησιμοποιήστε πάντα επιφάνεια κοπής, σταθερά τοποθετημένη σε επίπεδη επιφάνεια.

Αν δε, κάτω από την επιφάνεια κοπής στρώσετε μια νωπή πετσέτα, θα είναι ακόμη πιο σταθερή.

:arrow: Χρησιμοποιήστε πάντα επιφάνεια κοπής, σταθερά τοποθετημένη σε επίπεδη επιφάνεια. Αν δε, κάτω από την επιφάνεια κοπής στρώσετε μια νωπή πετσέτα, θα είναι ακόμη πιο σταθερή.

Μάθετε τους προτεινόμενους τρόπους κοπής και εξασκηθείτε σε αυτούς, έτσι ώστε να μην χάνετε χρόνο.

Φροντίστε και τα υπόλοιπα εργαλεία κοπής που χρησιμοποιείτε όπως τρίφτες, ξεφλουδιστήρια κτλ. να είναι σε καλή κατάσταση, τροχισμένα  και έτοιμα προς χρήση.

Οργανώστε την κουζίνα σας σωστά

Το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι που μπαίνουν σχεδόν σε όλες τις συνταγές, καλό θα είναι να τα έχετε πάνω στον πάγκο σας έτοιμα προς χρήση.

Επίσης φροντίστε να είναι όλα σε συσκευασίες ευκολόχρηστες.

 :arrow: Το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι που μπαίνουν σχεδόν σε όλες τις συνταγές, καλό θα είναι να τα έχετε πάνω στον πάγκο σας έτοιμα προς χρήση. Επίσης φροντίστε να είναι όλα σε συσκευασίες ευκολόχρηστες.

Ξύδι, έτοιμες σάλτσες, τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και αρωματικά κτλ. έχετε τα μπροστά μπροστά στο ντουλάπι.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κουζινικά σας, τοποθετήστε στο πιο εύκολο για εσάς κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσβάσιμο συρτάρι. Όπως,

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα κουζινικά σας, τοποθετήστε στο πιο εύκολο για εσάς κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσβάσιμο συρτάρι. Όπως,

 

 

μαχαίρια,

κουταλοπίρουνα,

ξεφλουδιστήρι,

ξύλινη κουτάλα,

μεγάλες κουτάλες και πιρούνες,

δοσομετρητές,

αυγογδάρτη,

μαρίζ κτλ.

 

 

 

 

 

 

Τα πιο σπανίως χρησιμοποιούμενα εργαλεία σας, δεν χρειάζεται να τα έχετε πάνω στον πάγκο ή μπροστά μπροστά στα ντουλάπια σας.

Βάλτε τα πιο πίσω και δημιουργήστε χώρο γι’ αυτά που χρησιμοποιείτε συχνότερα. Όπως,

Τα πιο σπανίως χρησιμοποιούμενα εργαλεία σας, δεν χρειάζεται να τα έχετε πάνω στον πάγκο ή μπροστά μπροστά στα ντουλάπια σας. Βάλτε τα πιο πίσω και δημιουργήστε χώρο γι΄αυτά που χρησιμοποιείτε συχνότερα. Όπως,

 

κουπάτ,

ηλκτρικό μαχαίρι,

πλάστη,

αποχυμωτή κτλ.

 

 

 

 

 

Οργανώστε τα μπαχαρικά σας και τα αρωματικά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκετε εύκολα αυτό που ψάχνετε.

Υπάρχουν ειδικές θήκες στο εμπόριο που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και δεν θα χρειάζεται αν ψάχνετε 10 μπουκαλάκια για να βρείτε πχ την κανέλα.

Οργανώστε τα μπαχαρικά σας και τα αρωματικά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκετε εύκολα αυτό που ψάχνετε. Υπάρχουν ειδικές θήκες στο εμπόριο που θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη και δεν θα χρειάζεται αν ψάχνετε 10 μπουκαλάκια για να βρείτε πχ την κανέλα.

Έχετε τα κατσαρολικά σας ταχτοποιημένα και εύκολα προσβάσιμα.

Ακόμα καλύτερα, έχετε αυτά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, έξω από τα ντουλάπια κρεμασμένα στην κουζίνα σας. Έτσι δεν θα χάνετε χρόνο ανακατεύοντας και ψάχνοντας το αγαπημένο σας τηγάνι.

Έχετε τα κατσαρολικά σας ταχτοποιημένα και εύκολα προσβάσιμα. Ακόμα καλύτερα, έχετε αυτά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, έξω από τα ντουλάπια κρεμασμένα στην κουζίνα σας. Έτσι δεν θα χάνετε χρόνο ανακατεύοντας και ψάχνοντας το αγαπημένο σας τηγάνι.

Οραματιστείτε τη διαδικασία

Καθαρίστε από άχρηστα αντικείμενα τον πάγκο, έτσι ώστε να έχετε αρκετό χώρο για να δουλέψετε.

Καθαρίστε από άχρηστα αντικείμενα τον πάγκο, έτσι ώστε να έχετε αρκετό χώρο για να δουλέψετε.

Πριν καν ξεκινήσετε, διαβάστε τα υλικά και τη συνταγή καλά και σκεφτείτε όλα τα βήματα.

Το να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιών που πρέπει να κάνετε θα σας εξοικονομήσει και χρόνο και ενέργεια. Σκεφτείτε να χρειάζεστε πχ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να έχετε το δικό σας ακόμα στο ψυγείο!

Πριν καν ξεκινήσετε, διαβάστε τα υλικά και τη συνταγή καλά και σκεφτείτε όλα τα βήματα. Το να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιών που πρέπει να κάνετε θα σας εξοικονομήσει και χρόνο και ενέργεια. Σκεφτείτε να χρειάζεστε πχ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να έχετε το δικό σας ακόμα στο ψυγείο!

 

Προετοιμάστε τα υλικά που χρειάζεστε και έχετε τα έτοιμα, όπως τα ζητάει η συνταγή.

Δεν πειράζει πχ να μετρήσετε το αλεύρι ή το ρύζι την ώρα που το χρειάζεστε, αλλά οποιοδήποτε υλικό χρειάζεται πλύσιμο, κόψιμο ή οποιαδήποτε επεξεργασία καλό θα είναι να το έχετε έτοιμο και μετρημένο  σε ένα μπολάκι. Επίσης καλό θα είναι να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται κάποια συγκεκριμένα υλικά και να τα μεταχειριστείτε ανάλογα. Όπως πχ το μήλο, δεν μπορείτε να το κόψετε ώρα πριν και να το αφήσετε να περιμένει σε ένα μπολάκι. Γενικά να έχετε κατά νου, ότι η σωστή προετοιμασία των υλικών είναι τόσο σημαντική όσο και το μαγείρεμά τους.

Προετοιμάστε τα υλικά που χρειάζεστε και έχετέ τα έτοιμα, όπως τα ζητάει η συνταγή. Δεν πειράζει πχ να μετρήσετε το αλεύρι ή το ρύζι την ώρα που το χρειάζεστε, αλλά οποιοδήποτε υλικό χρειάζεται πλύσιμο, κόψιμο ή οποιαδήποτε επεξεργασία καλό θα είναι να το έχετε έτοιμο και μετρημένο σε ένα μπολάκι. Επίσης καλό θα είναι να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται κάποια συγκεκριμένα υλικά και να τα μεταχειριστείτε ανάλογα. Όπως πχ το μήλο, δεν μπορείτε να το κόψετε ώρα πριν και να το αφήσετε να περιμένει σε ένα μπολάκι. Γενικά να έχετε κατά νου, ότι η σωστή προετοιμασία των υλικών είναι τόσο σημαντική όσο και το μαγείρεμά τους.

Εξασκηθείτε και μάθετε τον τρόπο να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Μπορείτε ας πούμε να βάλετε το κοτόπουλό σας να μαριναριστεί, όσο περιμένετε να γίνει ο καφές σας το πρωί.

Επίσης, αν έχετε να βράσετε μακαρόνια υπολογίστε το χρόνο που χρειάζεται να βράσει πρώτα το νερό ή χρησιμοποιήστε βραστήρα.

Αν ετοιμάζετε περισσότερα από ένα φαγητά, μεθοδέψτε τη σειρά που τα ετοιμάζετε ανάλογα με τα στάδια μαγειρέματος που έχουν. Δλδ φτιάξτε πρώτα το γλυκό που πιθανότατα θα χρειαστεί σιρόπιασμα ή γλασάρισμα αφού κρυώσει.

Αν ετοιμάζετε περισσότερα από ένα φαγητά, μεθοδέψτε τη σειρά που τα ετοιμάζετε ανάλογα με τα στάδια μαγειρέματος που έχουν. Δλδ φτιάξτε πρώτα το γλυκό που πιθανότατα θα χρειαστεί σιρόπιασμα ή γλασάρισμα αφού κρυώσει.

Μαγειρέψτε μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι ζητάει η συνταγή και καταψύξτε.

Μπορείτε όταν φτιάχνετε πχ σάλτσα για πίτσα να φτιάξετε παραπάνω δόσεις και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε κρέπες, σούπες, σάλτσα κιμά, ζωμούς και ό,τι άλλο σας βολεύει και συντηρείται σωστά.

Επίσης, την ίδια προετοιμασία μπορείτε να κάνετε και στην συντήρησή σας. Δλδ όταν έχετε λαχανικά, πλύνετέ τα όλα μαζί και ανάλογα με το είδος τους συσκευάστε τα σε σακουλάκια ή μπολ, κομμένα ή όχι. Επίσης μπορείτε να έχετε στη συντήρηση έτοιμα προς χρήση, το dressing της σαλάτας σας, βρασμένα αυγά, μαγειρεμένο κρέας ή ό,τι μπορεί να χρειαστείτε τις επόμενες ημέρες.

σάλτσα για πίτσα
Σάλτσα για πίτσα 

Προσοχή στο μάτι της κουζίνας.

Μην αφήνετε το τηγάνι σας να παρακάμψει πριν το χρησιμοποιήσετε, ούτε όμως να το χρησιμοποιήσετε κρύο. Το ίδιο ισχύει και για το φούρνο σας. Μάθετε να ρυθμίζετε και να ελέγχετε τη θερμοκρασία.

Διατηρήστε την επιφάνεια εργασία σας όσο γίνεται πιο ταχτοποιημένη και καθαρή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Γι’ αυτό, κάθε κουζινικό που χρησιμοποιείτε καλό θα είναι να το ξεπλένετε επί τόπου και να μην το αφήνετε να πιάνει χώρο και να βρομίζει ότι ακουμπάει πάνω του. Μην αφήνετε κοινώς το πλύσιμο για το τέλος, αλλά να ξεπλένετε λίγα λίγα στην πορεία τα βρώμικα κουζινικά.

Διατηρήστε την επιφάνεια εργασία σας όσο γίνεται πιο ταχτοποιημένη και καθαρή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Γι΄αυτό, κάθε κουζινικό που χρησιμοποιείτε καλό θα είναι να το ξεπλένετε επί τόπου και να μην το αφήνετε να πιάνει χώρο και να βρομίζει ότι ακουμπάει πάνω του. Μην αφήνετε κοινώς το πλύσιμο για το τέλος, αλλά να ξεπλένετε λίγα λίγα στην πορεία τα βρώμικα κουζινικά.

Τέλος, να θυμάστε ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως. Όσες περισσότερες φορές φτιάξετε την ίδια συνταγή και όσες περισσότερες φορές ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, θα σας γίνει συνήθεια και όλα θα φαντάζουν πιο εύκολα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται