Πίσω

Πως να φτιαξω παραδοσιακη σκορδαλια;

 

Πάμε να δούμε μαζί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παραδοσιακη σκορδαλια και να μην ξεχνάτε κάθε φορά που θέλετε να φτιάξετε.

Με πατατα

Διαλέγουμε πάντα φρέσκες πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το κρύο νερό να τις καλύπτει. Το ζεστό νερό στην ωμή πατάτα προκαλεί σκασίματα στη φλούδα, με αποτέλεσμα να ρουφάνε πολύ νερό.

Αφού βράσουν και μαλακώσουν, τις βγάζουμε αμέσως από το νερό και όσο είναι ακόμα ζεστές τις  ξεφλουδίζουμε.

Τις πολτοποιούμε, παραδοσιακα, στο μύλο  ή με γουδί. Οι μεταλλικές λάμες στον κόφτη του μίξερ θα αλέσουν τις πατάτες, αλλά θα δώσουν μια τσιχλωτή υφή.

Μπορούμε να την φτιάξουμε με ψωμί, καρύδια, αμύγδαλα, μελιτζάνα, αβοκάντο με πράσινο χρώμα και παντζάρι που παίρνει ροζ χρώμα.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την έντονη γεύση του σκόρδου , τότε ακολουθούμε τις παρακάτω διαδικασίες βήμα βήμα.

  1. Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το φύτρο από τις σκελίδες.
    Τις πολτοποιούμε σε ελαιόλαδο.
    Αφήνουμε να κατασταλάξει και χρησιμοποιούμε μόνο το ελαιόλαδο .
  2. Τα ψήνουμε  ολόκληρα με τη φλούδα τους σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν. Με αυτόν τον τρόπο γλυκαίνουν, κρατώντας όλο το άρωμα τους. Μετά, πιέζουμε μια-μια τις σκελίδες και παίρνουμε το σκόρδου- σε μορφή κρέμας πλέον.
  3. Τα καθαρίζουμε  και τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι. Τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, όχι πάνω από 80°C,  μέχρι να μαλακώσουν. Χρησιμοποιούμε τα ψητά  και το ελαιόλαδο τους για την παρασκευή μιας γλυκιάς σκορδαλιάς, με όλο το άρωμα σκόρδου χωρίς την κάψα του.
  4. Βράζουμε τις καθαρισμένες σκελίδες σε ένα κατσαρολάκι με γάλα, μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλέθουμε και τις προσθέτουμε στη συνταγη.

Αυγό βαζω;

Είναι προαιρετικό, αλλά μεταμορφώνει τελείως  την  υφή και τη γεύση. Η υφή της γίνεται απαλη και η γεύση της μοναδική. Επίσης με την προσθήκη του αυγού, γίνεται αφρος και κατάλευκη. Το αυγό θα ψηθεί από τη θερμοκρασία της καυτής πατάτας, όσο θα αναδεύεται με τα καυτά υλικά στο μίξερ.

*Μπορεί να γίνει και χωρίς αυγό. 

 

Να θυμάστε ότι είμαι πάντα δίπλα σας, για να σας δίνω όλες τις οδηγίες, συμβουλές, πληροφορίες, και όλα τα μυστικά που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια που έχω αφιερωθεί στη μαγειρική και την εστίαση.

Καλή επιτυχία και συνεχίστε να μαγειρεύετε με το ίδιο πάθο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται