Πίσω

Λεμόνι: Οι χρήσεις του στην καθαριότητα του σπιτιού

“Λεμονάκι μυρωδάτο και από το περιβόλι αφράτο, μην παραμυρίζεις τόσο και με κάνεις και θυμώσω”.

Το λεμονάκι μόνο να σας κάνει να θυμώσετε δεν γίνεται, μιας και σας προσφέρει τόσες πολλές χρήσεις, εκτός της μαγειρικής, που μπορεί να γίνει ο καλύτερός βοηθός σας! Με ένα λεμόνι, μπορείτε να απαλλαγείτε από οσμές, να καθαρίσετε τους λεκέδες στα ρούχα σας αλλά και ολόκληρο το σπίτι σας!

Φρεσκάρετε τον αέρα με λεμόνι
Μη χρησιμοποιείτε τεχνικά αρωματικά χώρου! Παρά την ευκολία τους, πολλά αρωματικά αέρα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να έχουν μακροχρόνιες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία σας.

Εδώ υπάρχει μια εύκολη και φυσική λύση, για να μην αναφέρουμε και πόσο οικονομική μπορεί να είναι: Σιγοβράστε 6-7 φέτες λεμονιού και μια χούφτα γαρύφαλλο σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Αυτό το υγρό, όταν το ψεκάζετε, εξαλείφει τις οσμές στο σπίτι σας, αφήνοντας τον αέρα φρέσκο και αρωματισμένο με λεμόνι!

Γυαλίστε τα μπρούτζινά σας με λεμόνι

Γυαλίστε τα μπρούτζινά σας

Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση, πάρτε τη μία λεμονόκουπα και βουτήξτε τη σε ένα πιατάκι που έχετε βάλει χοντό αλάτι. Τρίψτε τα σκεύη από μπρούτζο και δείτε ως δια μαγείας να λάμπουν στο λεπτό.

Δώστε αστραφτερή λευκότητα στα ρούχα σας με λεμόνι

Δώστε αστραφτερή λευκότητα στα ρούχα σας

Δεν χρειάζεται χλωρίνη! Απλά πάρτε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε μέσα μπόλικο νερό, μερικές φέτες από λεμόνι και βάλτε τη στο μάτι. Μόλις το νερό βράσει, κλείστε το μάτι, βάλτε τα λεκιασμένα ή κιτρινισμένα λευκά ρούχα και αφήστε τα να μουλιάσουν για καμιά ώρα. Στη συνέχεια πλύνετέ τα όπως συνηθίζετε. Θα εκπλαγείτε με το πόσο ασπρίσανε!

Αφαιρέστε επίμονους λεκέδες από τα ρούχα σας με λεμόνι

Αν ένας λεκές δεν καθάρισε με το πλύσιμο, τότε δοκιμάστε το εξής: Μουλιάστε το λεκιασμένο σημείο σε χυμό λεμονιού για καμιά ώρα. Τσεκάρετε αν καθάρισε και αν ο λεκές επιμένει τρίψτε ελαφρά με λίγη σόδα και νερό. Ο λεκές εξαφανίζεται! Ιδιαίτερος αποτελεσματικός τρόπος να εξαφανίσουμε τους δύσκολους λεκέδες από καφέ, τσάι και χυμούς φρούτων.

Αποτρέψτε τα κομμένα φρούτα από οξείδωση και μαύρισμα
Κάποια φρούτα όταν τα κόβουμε, όπως μήλα, αχλάδια, αβοκάντο, τείνουν να μαυρίζουν όσο έρχεται σε επαφή η σάρκα τους με τον αέρα. Μπορείτε να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία της οξείδωσης και του μαυρίσματος, με το να στύψετε λίγο φρέσκο χυμό λεμόνι πάνω στο φρούτο.

Καθαρίστε το ξύλο κοπής με λεμόνι

Καθαρίστε την επιφάνεια κοπής

Όταν τεμαχίζετε το σκόρδο ή ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια στην ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια κοπής, αφήνετε πάνω της, δύσκολους λεκέδες και μυρωδιές. Για να την καθαρίσετε φυσικά, πάρτε μια λεμονόκουπα, τρίψτε την επιφάνειά της και αφήστε τη να στεγνώσει για περίπου 20 λεπτά. Μετά πλύνετε όπως συνηθίζετε και θα έχετε μια πεντακάθαρη και χωρίς μυρωδιές επιφάνεια κοπής.

Καταπολεμήστε την άσχημη μυρωδιά του σκουπιδοτενεκέ με λεμόνι

Καταπολεμήστε την άσχημη μυρωδιά του σκουπιδοτενεκέ

Πάρτε μισό λεμόνι, ρίξτε το χυμό και την λεμονόκουπα μέσα στον κουβά. Πασπαλίστε με μια κουταλιά μαγειρική σόδα και θα απαλλαγείτε άμεσα από τις άσχημες μυρωδιές, μέχρι να σας δοθεί η ευκαιρία να τον πλύνετε.

Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων σας με λεμόνι

Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων σας

Οι ξεραμένοι λεκέδες από φαγητά μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων είναι συνήθως λιπαροί και δεν καθαρίζουν εύκολα. Αν όμως βάλετε σε ένα μπολάκι λίγο νερό με το χυμό ενός λεμονιού και το ζεστάνετε, όλοι οι λεκέδες θα μαλακώσουν και με ένα νωπό πανί θα αφαιρεθούν απαλά. Επίσης όλες οι μυρωδιές εξαφανίζονται.

Φρεσκάρετε το πλυντήριο πιάτων

Φρεσκάρετε το πλυντήριο πιάτων

Όταν το θυμάστε, βάλτε μαζί με τα πιατικά σας στο πάνω συρτάρι του πλυντηρίου μερικές φέτες λεμονιού και κάντε κανονικά την πλύση. Αυτό το κόλπο, θα απολυμάνει ελαφρώς και θα απομακρύνει τις μυρωδιές.

Καθαρίστε τα εργαλεία κοπής στην κουζίνα με λεμόνι

Και κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε με το λεμόνι. Αντί να πλύνετε μαχαίρια, κόφτες και λάμες με το σφουγγάρι, πράγμα ελαφρώς επικίνδυνο, στύψτε το χυμό μισού λεμονιού πάνω στη λεπίδα. Κατόπιν πασπαλίστε με χοντρό αλάτι και τρίψτε με φελλό. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε για να αποφύγετε τη σκουριά.

Καθαρίστε δύσκολη βρωμιά σε όλο το σπίτι

Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας με υγρό καθαριστικό πιάτων, έτσι ώστε να γίνει μια παχιά πάστα. Προσθέστε το χυμό από μισό λεμόνι και χρησιμοποιήστε την πάστα αυτή για να τρίψετε νιπτήρες, μπανιέρες και ανοξείδωτους νεροχύτες. Θα γυαλίσουν!

Περιποιηθείτε τα χέρια σας με λεμόνι

Περιποιηθείτε τα χέρια σας

Προσφέρετε στον εαυτό σας μέσα σε λίγα λεπτά υπηρεσίες σπα στα χέρια σας. Απαλλαγείτε από τους λεκέδες και τις διχρωμίες στα νύχια σας μουλιάζοντάς τα σε λίγο χυμό λεμονιού. Κάντε σπιτικό πίλινγκ χεριών, βάζοντας στην χούφτα σας μια κουταλιά ζάχαρη ή χοντρό αλάτι, λίγο λεμόνι και λίγο λάδι. Τρίψτε καλά και θα κάνετε τέλειο καθαρισμό, απόξεση και ενυδάτωση στα χέρια σας.

Απαλλαγείτε από το λόξιγκα
Σας ταλαιπωρεί επίμονος λόξιγκας; Δοκιμάστε να δαγκώσετε μία φέτα λεμονιού. Η ένταση της οξύτητας υποτίθεται ότι διακόπτει τους νευρικούς σπασμούς του διαφράγματος.

Και επειδή η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, δείτε εδώ 9 κανόνες για να έχετε πάντα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι!

Επίσης, δείτε εδώ πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα λεμόνια μέχρι τέλους:

Διαφήμιση

Ποιο σνακ λεμονιού θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται