Αν αγοράσετε φρέσκιες αγκινάρες, για να τις μαγειρέψετε θα πρέπει να τις καθαρίσετε και θα χρειαστεί λίγος χρόνος και αρκετή γνώση, για να γίνουν τέλειες χωρίς να μαυρίσουν! Οι καρποί που καταναλώνουμε, είναι στην ουσία και τα λουλούδια του φυτού.
Πριν ξεκινήσετε, να ξέρετε ότι θα χρειαστείτε ένα μεσαίο κοφτερό μαχαίρι, ένα κουτάλι, και μία λεκάνη με νερό στο οποίο θα στύψετε ένα λεμόνι. Να θυμάστε ότι με το που θα τις καθαρίσετε θα πρέπει να τις μαγειρέψετε. Το νερό με το λεμόνι καθυστερεί το μαύρισμά τους αλλά δεν το αποτρέπει.
Με το μαχαιράκι σας κόβετε το κοτσάνι της αφήνοντας το πιο τρυφερό σημείο πάνω, αυτό δηλαδή που βρίσκεται 2-3 εκ. από τη βάση της για καλύτερη παρουσίαση ή δεν αφήνετε καθόλου. Ξεφλουδίζετε τα σκληρά μέρη του κοτσανιού και της βάσης.
Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια ρίξτε τα μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Κατόπιν μαδάτε 2-3 σειρές από τα εξωτερικά μεγαλύτερα πέταλα-φύλλα που βρίσκονται περιμετρικά της βάσης του μίσχου. Αφαιρείτε τα φύλλα όσο τα βλέπετε να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και τα νιώθετε σκληρά στην αφή.
Τώρα έχετε ένα λουλούδι, με τα πέταλα της αγκινάρας να κλείνουν στην κορυφή. Με το μαχαίρι σας ή με ένα ψαλίδι, κόψτε τις κορυφές των φύλλων, μία μία, και γύρω γύρω σε όλα τα φύλλα ξεκινώντας από τα κάτω.
Τώρα έχετε ένα λουλούδι και στο κέντρο του θα βλέπετε το στήμονά του που είναι σαν τρίχες. Με το κουτάλι αφαιρείτε την καρδιά του που περιλαμβάνει το στήμονα και κάποια άλλα λεπτά φυλλαράκια που δεν τρώγονται.
Ρίχνετε την καθαρισμένη αγκινάρα στο νερό με το λεμόνι μέχρι να καθαρίσετε τις υπόλοιπες.
Στο τέλος ασχολείστε με τα κομμένα κοτσάνια αν τα χρειάζεστε, και τα ξεφλουδίζετε αφαιρώντας τα σκληρά τους μέρη.
- Αν είναι πολύ μαλακές και μαυρίζουν αμέσως, περάστε τες επιπρόσθετα με χυμό λεμονιού όσο τις καθαρίζετε.
- Αν είναι πολύ μικρές για να καθαρίσετε την καρδιά της με το κουτάλι, κόψτε το λουλούδι κάθετα στη μέση και αφαιρέστε τα μουστάκια με το μαχαιράκι.
Τώρα η καρδιά της είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε!