Με το μαχαιράκι σας κόβετε το κοτσάνι από τις αγκινάρες, αφήνοντας το πιο τρυφερό σημείο πάνω στην αγκινάρα, αυτό δηλαδή που βρίσκεται 2-3 εκ. από τη βάση της για καλύτερη παρουσίαση ή δεν αφήνετε καθόλου. Ξεφλουδίζετε τα σκληρά μέρη του κοτσανιού και της βάσης.

Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια ρίξτε τα μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Κατόπιν μαδάτε 2-3 σειρές από τα εξωτερικά μεγαλύτερα πέταλα-φύλλα που βρίσκονται περιμετρικά της βάσης του μίσχου. Αφαιρείτε τα φύλλα όσο τα βλέπετε να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και τα νιώθετε σκληρά στην αφή.

Τώρα έχετε ένα λουλούδι, με τα πέταλα της αγκινάρας να κλείνουν στην κορυφή. Με το μαχαίρι σας ή με ένα ψαλίδι, κόψτε τις κορυφές των φύλλων, μία μία, και γύρω γύρω σε όλα τα φύλλα ξεκινώντας από τα κάτω.

Τώρα έχετε ένα λουλούδι και στο κέντρο του θα βλέπετε το στήμονά του που είναι σαν τρίχες. Με το κουτάλι αφαιρείτε την καρδιά του που περιλαμβάνει το στήμονα και κάποια άλλα λεπτά φυλλαράκια που δεν τρώγονται.

Ρίχνετε την καθαρισμένη αγκινάρα στο νερό με το λεμόνι μέχρι να καθαρίσετε τις υπόλοιπες.
Στο τέλος ασχολείστε με τα κομμένα κοτσάνια αν τα χρειάζεστε, και τα ξεφλουδίζετε αφαιρώντας τα σκληρά τους μέρη.
- Αν είναι πολύ μαλακές οι αγκινάρες και μαυρίζουν αμέσως, περάστε τες επιπρόσθετα με χυμό λεμονιού όσο τις καθαρίζετε.
- Αν οι αγκινάρες είναι πολύ μικρές για να καθαρίσετε την καρδιά της με το κουτάλι, κόψτε το λουλούδι κάθετα στη μέση και αφαιρέστε τα μουστάκια με το μαχαιράκι.
Τώρα η καρδιά της αγκινάρας είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε!
Δείτε όλες τις πεντανόστιμες συνταγές για αγκινάρες που συγκέντρωσα για εσάς εδώ. Και αν θέλετε περισσότερα μυστικά για το μαγείρεμα της αγκινάρας διαβάστε τα παρακάτω!
Με αγάπη Αργυρώ.