Γίνε νίντζα στην κουζίνα

Δείτε το μαγείρεμα με άλλο μάτι, και χαρείτε τη διαδικασία της προετοιμασίας με αυτούς τους τρόπους κοπής. Σε κάθε μάθημα μαγειρικής είναι πάντα το πρώτο μάθημα της σχολής αλλά και ή πρώτη δουλειά που θα κάνει ένας μάγειρας σε μαγαζί.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι που μπορείτε να κρατάτε το μαχαίρι: “από τη λαβή” και “από την λεπίδα. Οι πιο πολλοί από εσάς θα ξέρετε μόνο το κράτημα “από τη λαβή“, δοκιμάστε όμως και τον άλλο τρόπο κρατήματος και θα δείτε πως θα επιταχύνετε την διαδικασία του μαγειρέματος δραματικά.

Κράτημα “από τη λαβή”

Κράτημα "από τη λαβή"

Όταν κρατάτε το μαχαίρι από τη λαβή, όλο το χέρι σας είναι πίσω από την λεπίδα. Συνήθως αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται από αρχάριους μάγειρες, ή μάγειρες με εξαιρετικά μικρά χέρια. Είναι βολική αλλά δεν ελέγχεται το μαχαίρι εύκολα.

Όταν κρατάτε το μαχαίρι από τη λαβή, όλο το χέρι σας είναι πίσω από την λεπίδα. Συνήθως αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται από αρχάριους μάγειρες, ή μάγειρες με εξαιρετικά μικρά χέρια. Είναι βολική αλλά δεν ελέγχεται το μαχαίρι εύκολα.

Κράτημα “από τη λεπίδα”

Κράτημα "από τη λεπίδα"

Αυτός είναι ο τρόπος που κρατάνε τα μαχαίρια τους όλοι οι μεγάλοι chef. Ο αντίχειρας και ο δείκτης είναι μπροστά από την λαβή, πάνω στο μέταλλο της λεπίδας. Μπορεί να σας φανεί τρομακτικό αλλά έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο του μαχαιριού. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να κρατήσετε μικρά ή ελαφριά μαχαίρια.

Αυτός είναι ο τρόπος που κρατάνε τα μαχαίρια τους όλοι οι μεγάλοι chef. Ο αντίχειρας και ο δείκτης είναι μπροστά από την λαβή, πάνω στο μέταλλο της λεπίδας. Μπορεί να σας φανεί τρομακτικό αλλά έχετε πολύ περισσότερο έλεγχο του μαχαιριού. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να κρατήσετε μικρά ή ελαφριά μαχαίρια.

Με το άλλο χέρι

Όταν κόβετε τρόφιμα, πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερή επιφάνεια, ιδανικά σε επίπεδη επιφάνεια κοπής. Αν κρατάτε το μαχαίρι με το δεξί σας χέρι, στερεώστε το τρόφιμο που θέλετε να τεμαχίσετε με το αριστερό πάνω στην επιφάνεια κοπής και προστατέψτε τις άκρες των δαχτύλων σας γυρνώντας τα προς τα μέσα, ενώ κατευθύνετε το μαχαίρι με τις αρθρώσεις των δαχτύλων σας.

Όταν κόβετε τρόφιμα, πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερή επιφάνεια, ιδανικά σε επίπεδη επιφάνεια κοπής. Αν κρατάτε το μαχαίρι με το δεξί σας χέρι, στερεώστε το τρόφιμο που θέλετε να τεμαχίσετε με το αριστερό πάνω στην επιφάνεια κοπής και προστατέψτε τις άκρες των δαχτύλων σας γυρνώντας τα προς τα μέσα, ενώ κατευθύνετε το μαχαίρι με τις αρθρώσεις των δαχτύλων σας.

Για να ψιλοκόψετε

Για ψιλοκόψετε θα χρειαστείτε και το ελεύθερο χέρι σας. Ακουμπήστε την μύτη του μαχαιριού σας στην επιφάνεια κοπής και κρατήστε το εκεί με το ελεύθερο χέρι σας. Πιέζοντας το μαχαίρι πότε με το ένα χέρι και πότε με το άλλο εναλλάξ, και μετακινώντας το ελάχιστα αριστερά δεξιά, θα ψιλοκόψετε πολύ εύκολα τα μυρωδικά ή τα λαχανικά σας.

Για ψιλοκόψετε θα χρειαστείτε και το ελεύθερο χέρι σας. Ακουμπήστε την μύτη του μαχαιριού σας στην επιφάνεια κοπής και κρατήστε το εκεί με το ελεύθερο χέρι σας. Πιέζοντας το μαχαίρι πότε με το ένα χέρι και πότε με το άλλο εναλλάξ, και μετακινώντας το ελάχιστα αριστερά δεξιά, θα ψιλοκόψετε πολύ εύκολα τα μυρωδικά ή τα λαχανικά σας.

9 συμβουλές προκειμένου να χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας με ασφάλεια

https://www.argiro.gr/2018/05/gine-nintza-stin-kouzina/