Πίσω

Μάνα, Μητέρα, Μαμά – Η ιστορία πίσω από την πιο γλυκιά γιορτή

Είναι ίσως η πιο αναγνωρίσιμη λέξη στον κόσμο. Είναι η γυναίκα που μας έδωσε ζωή, η γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο, η γυναίκα που μας μεγάλωσε. Και αν και τη γιορτάζουμε πια παγκοσμίως, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, ιστορικά η μητέρα γιορτάζει από τα αρχαία χρόνια.

Και αν και τη γιορτάζουμε πια παγκοσμίως, τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, ιστορικά η μητέρα γιορτάζει από τα αρχαία χρόνια.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Κάθε άνοιξη υπήρχε μία μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Γαία, μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Στο πέρασμα των αιώνων η γιορτή αντικαταστάθηκε από την ημέρα που ήταν αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα που ήταν σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία αλλά και όλων των Θεών στην αρχαία Ελλάδα.

Αλλά και στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε την γιορτή και πάλι άνοιξη, μόνο που τώρα η μάνα υμνείται μέσα από το πρόσωπο της θεάς Κυβέλης.

Στην σύγχρονη ιστορία η γιορτή της Μητέρας, καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Anna Jarvis. ca. 1907, West Chester, Pennsylvania, USA —  Image by © Bettmann/CORBIS

Όλα ξεκίνησαν από την Άννα Τζάρβις. Μία γυναίκα που βοήθησε στη δημιουργία μία ημέρας αποκλειστικά αφιερωμένης στη γυναίκα- μητέρα, και που τελικά η ίδια είχε τέτοια αποστροφή για τη γιορτή που δημιούργησε, κάνοντας σκοπό της ζωής της να μπορέσει να την καταργήσει. Η διόγκωση που πήρε η συγκεκριμένη γιορτή καθώς και η ακατάσχετη εμπορευματοποίηση έφτασαν την Άννα Τζάρβις να γίνει η μεγαλύτερη πολέμιος της γιορτής που η ίδια καθιέρωσε.

Όλα ξεκίνησαν από τη μητέρα της, Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις, που είχε ιδρύσει σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν αποκλειστικά από μητέρες, με σκοπό τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών. Οι ομάδες αυτές παρείχαν ιατρικές υπηρεσίες σε τραυματισμένους στρατιώτες, ρουχισμό και τρόφιμα, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ.

Η Τζάρβις είχε χάσει τη μητέρα της το 1905 και καθώς δεν είχε η ίδια παντρευτεί ή αποκτήσει παιδιά ένιωσε την ανάγκη να τιμήσει τη μνήμη της. Έτσι στις 12 Μαΐου του 1907, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, διοργάνωσε μία τελετή εις μνήμην της ενώ αργότερα διεξήγαγε μία εκστρατεία για να καθιερωθεί η μέρα της μητέρας σαν αναγνωρισμένη γιορτή.

Η εκστρατεία είχε μεγάλη απήχηση και στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, εκατοντάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν στο Γκράφτον, τη γενέτειρα της Τζάνις σε μία εκκλησία που αργότερα μετονομάστηκε «Διεθνής Ναός της Μητέρας» καθώς και σε άλλες πόλεις για να υποστηρίξουν την κίνηση της. Η ιδέα της Τζάρβις έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και το 1914 καθιερώθηκε και επίσημα από το κογκρέσο, ως εθνική εορτή η οποία γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα η γιορτή ήταν επίσημη αργία, ενώ ακόμα και οι ευγενείς έδιναν στους υπηρέτες τους άδεια προκειμένου να περάσουν την μέρα με τις μητέρες τους.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η γιορτή, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρετικά εμπορική. Η Άννα Τζάρβις, έχοντας απογοητευτεί από την εμπορική έκταση του εορτασμού, πιστεύοντας ότι η γιορτή έχει χάσει το πραγματικό της νόημα, ξεκινάει μία αντίστροφη εκστρατεία. Αυτή τη φορά προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να μην αγοράζουν λουλούδια, σοκολάτες, ειδικές θεματικές κάρτες και άλλα δώρα για τις μητέρες του τη συγκεκριμένη ημέρα.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η γιορτή, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιρετικά εμπορική. Η Αννα Τζάρβις, έχοντας απογοητευτεί από την εμπορική έκταση του εορτασμού, πιστεύοντας ότι η γιορτή έχει χάσει το πραγματικό της νόημα, ξεκινάει μία αντίστροφη εκστρατεία. Αυτή τη φορά προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να μην αγοράζουν λουλούδια, σοκολάτες, ειδικές θεματικές κάρτες και άλλα δώρα για τις μητέρες του τη συγκεκριμένη ημέρα.

Στην Ελλάδα τώρα, η μητέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται το 1929 συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου) όπου η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.

Τη δεκαετία του ’60 η γιορτή της μητέρας στη χώρα μας ακολούθησε τα αμερικανικά πρότυπα και γιορτάζεται πλέον τη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται