Ντοματίνια: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα, του Κώστα Λιονουδάκη

Τα ντοματίνια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε την άνοιξη στο μπαλκόνι μας σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα. Ακόμη και για τον πιο άπειρο στην κηπουρική, τα ντοματίνια μπορούν να καλλιεργηθούν εύκολα ντοματίνια, σε μικρό χώρο και να μας δώσουν μία αρκετά ικανοποιητική παραγωγή. Η συγκομιδή των καρπών των ντοματινιών ξεκινά συνήθως περίπου 2,5 μήνες μετά τη φύτευση.

Ποιες ποικιλίες ντοματινιών να καλλιεργήσω;

Οι περισσότερες ποικιλίες ντοματινιών είναι αρκετά ανθεκτικές και αποδοτικές. Τα ντοματίνια, όταν φυτευτούν σε γλάστρα, συνήθως φτάνουν ως και τα δυο μέτρα ύψος, και εμφανίζουν μεγάλη περίοδο συγκομιδής από το καλοκαίρι μέχρι τον χειμώνα. Οι ποικιλίες που επιλέγουμε για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια τα καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση. Επίσης, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορούν να προμηθευτούν από φυτώρια ντοματίνια κίτρινα με χαρακτηριστική υπόξινη γεύση και μαύρα (ιώδη) με αρωματική γεύση.

Tι γλάστρα και τι υπόστρωμα να επιλέξω για να φυτέψω τα ντοματίνα;

Επιλέγουμε στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον σαράντα εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό και τοποθετούμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια και βότσαλα, για να στραγγίζει καλύτερο το νερό. Πάνω από τη στρώση χαλικιών, βάζουμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος, που επιτρέπει να περάσει το νερό, ενώ παράλληλα συγκρατεί το χώμα. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά ή ανακατεύουμε κομπόστ μαζί με άφθονη καλά χωνεμένη κοπριά, τύρφη, περλίτη σε αναλογία όγκου 1:1:2:1 και μικρή ποσότητα (3-4 κουταλιές της σούπας) πλήρους βιολογικού λιπάσματος.

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζονται τα ντοματίνια στη γλάστρα;

Τοποθετούμε καταρχήν, τη γλάστρα με το ντοματίνι σε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Ποτίζουμε τη γλάστρα με το ντοματίνι, δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την θερμή περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Όταν το ντοματίνι φτάσει σε ύψος 15-20 εκατοστά, σκονίζουμε με θειοχαλκίνη, ανά 15 μέρες, για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες περονόσπορου και ωιδίου. Επίσης, μπορούμε να ψεκάζουμε τα φυτά κάθε εβδομάδα, προληπτικά για την αντιμετώπιση εντόμων, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μία κουταλιά της σούπας οινονεύματος σε ένα λίτρο νερό. Είναι απαραίτητο να ενσωματώνουμε μέσα στη γλάστρα δυο κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε είκοσι μέρες για έξασφάλιση καλής ανάπτυξης και πλούσιας παραγωγής.

Κι ένα μυστικό για τα ντοματίνια

Λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, θα πρέπει να υποστηλώσουμε τα ντοματίνια με ξύλινα ή μεταλλικά πασσαλάκια ώστε να μην έχετε προβλήματα με τον αέρα καθώς και με το αυξημενο βάρος φορτίου των καρπών. Δένουμε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί του ντοματινιού και προκληθούν ξηράνσεις. Κάποιοι καλλιεργητές επιλέγουν ανοξείδωτο μεταλλικό πλέγμα, και το τυλίγουν γύρω από το φυτό για να αποτελέσει ένα πιο σταθερό πλαίσιο στήριξης των βλαστών του ντοματινιού.

Πηγή: www.mistikakipou.gr

https://www.argiro.gr/2018/05/ntomatinia-fytefsi-kai-kalliergeia-se-glastra-tou-kosta-lionoudaki/