Πίσω

Αφυδάτωση: Τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας!

Μήπως λέτε το νερό νεράκι και δεν το ξέρετε;

Το ανθρώπινο σώμα, κατά 40 – 60% αποτελείται από νερό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να το αναπληρώνουμε συνεχώς.

Η σωστή ενυδάτωση, όμως, δεν είναι σημαντική μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλες τις εποχές του χρόνου. Κι αυτό γιατί μία ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει από πονοκέφαλο μέχρι και αδυναμία μνήμης, συγκέντρωσης αλλά και επίλυσης προβλημάτων. Ακόμα και μία αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να αλλοιώσει τις νοητικές μας λειτουργίες! Συν τοις άλλοις, η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα άχρηστα παραπροϊόντα του μεταβολισμού μας (τοξίνες) και ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου.

Το βάρος σας… ένας ακόμα λόγος για να ενυδατωθείτε!

Κάντε ένα τεστ. Πριν από κάθε γεύμα δοκιμάστε να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό. Θα δείτε ότι αυτή η τακτική όχι μόνο θα σας κρατήσει ενυδατωμένους, αλλά θα σας κάνει να αισθανθείτε και λιγότερο πεινασμένοι και έτσι τελικά θα σας βοηθήσει να μειώσετε το φαγητό που θα καταναλώσετε, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για απώλεια βάρους.

Μην πέφτετε όμως, στη γνωστή παγίδα ότι όσο ιδρώνετε αδυνατίζετε. Με τον ιδρώτα αποβάλλουμε υγρά και όχι λίπος, όταν φυσικά δεν συνοδεύεται από άσκηση. Οπότε, ακόμα κι αν η ζυγαριά σας πέσει κάποια γραμμάρια μετά από πολύ ιδρώτα αυτό δε σημαίνει ότι χάσατε βάρος παρά μόνο υγρά και χρειάζεται να ενυδατωθείτε!

Ειδικά το χειμώνα όμως, αρκετοί ξεχνούν ή δυσκολεύονται να πιούν νερό.

Διαφήμιση

Με ποιους άλλους τρόπους, λοιπόν, μπορούμε να ενυδατωθούμε;

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τρoφίμων (EFSA), οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα υγρών καθημερινά, ενώ οι άντρες 2,5 λίτρα. Το 20 – 25% της σύστασης αυτής μπορεί να καλυφθεί από στερεά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ το 75 – 80% από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως καθαρό νερό, αρωματικό νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι, smoothie.

Πάρε ιδέες για τα πιο δροσιστικά smoothies εδώ:

Μάλιστα, στο φαγητό περιέχεται ένα σημαντικό ποσοστό νερού το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από 98% σε κάποια λαχανικά μέχρι και 2% σε μπισκότα.

Προσοχή στο αλκοόλ! Μπορεί παροδικά να νιώθετε ότι ένα ποτάκι σας δροσίζει, όμως στην πραγματικότητα το αλκοόλ αφυδατώνει το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλεί!

Διαφήμιση

Πώς μας δείχνει το σώμα μας ότι διψάει;

Το σώμα μας, μας στέλνει διάφορα μηνύματα για να μας υπενθυμίσει ότι μάλλον έχουμε ξεχάσει να… βρέξουμε τα χείλη μας. Ποια είναι αυτά;

Το χρώμα των ούρων. Το σκούρο χρώμα στα ούρα αποτελεί ένα επιπλέον σημάδι, ότι δεν είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Ενώ, όσο πιο διαυγή είναι τα ούρα τόσο πιο καλά ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός μας.

Η ξηροστομία. Αν νιώθετε το στόμα σας ξηρό σημαίνει ότι μάλλον έχει περάσει αρκετή ώρα από την τελευταία φορά που ήπιατε κάτι για να δροσιστείτε, οπότε κάντε το άμεσα!

Ο ιδρώτας. Το σώμα μας ιδρώνει γιατί πολύ απλά προσπαθεί να ρίξει τη θερμοκρασία του προκειμένου να προστατευθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Έτσι, όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο πιο μεγάλη είναι η απώλεια σε υγρά άρα και πιο έντονη η ανάγκη για αναπλήρωση.

Αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας. Μήπως νιώθετε μια ελαφριά σύγχυση, κόπωση ή υπνηλία; Έχετε στο μυαλό σας ότι αυτά δεν είναι μόνο σημάδια που δείχνουν κούραση αλλά και ενδείξεις ήπιας αφυδάτωσης. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε…

Να θυμάστε ότι όταν αρχίζουμε να διψάμε, σημαίνει ότι έχουμε ήδη υποστεί κάποιου βαθμού αφυδάτωση. Προσέξτε ιδιαίτερα στα παιδιά, γιατί όταν ένα παιδί αναφέρει ότι διψάει σημαίνει ότι μπορεί να έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 3-5%.

Διαβάστε επίσης για τη διατροφή στο γραφείο και τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται