Πίσω

Λέρος: γεμάτη ενέργεια, ομορφιά και εκπλήξεις

Ένα νησί που μόλις πατήσεις το πόδι σου είναι ικανό να σε κάνει με την ενέργειά του να μη φύγεις ποτέ! Στο βόρειο δωδεκανησιακό σύμπλεγμα, η Λέρος, θα σε εκπλήξει με τις ακτές της, τα λιμανάκια της,  και την εύφορη γη της στο εσωτερικό.

Ένα νησί με σημαντική ιστορία και αναφορές από τη μυθολογία. Η Λέρος είναι δεμένη με τον ήρωα Μελέαγρο στη μυθολογία, και το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Οι ιστορικές αναφορές μιλούν για τους πρώτους κατοίκους  στην Τελική Νεολιθική Εποχή, στην 4η χιλιετία π.Χ.. Η Λέρος είναι το νησί , που ανήκε στην αρχαιότητα μαζί με την Πάτμο στον ιωνικό χώρο και επηρεάστηκε πολιτικά από τη Μίλητο, την ιωνική αποικιακή μητρόπολη.

121

Μνημεία

Τα σημαντικότερα μνημεία των Ιστορικών Χρόνων είναι τα οχυρωματικά έργα στον Ξηρόκαμπο και το Παρθένι.
Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους (5ος-7ος αιώνας) συναντώνται οι οργανωμένοι οικισμοί σε παραλιακές θέσεις. Πολυάριθμα εκκλησιαστικά και κοσμικά κτίρια ήταν γτο αποτέλεσμα των κατοίκων εκεινων των χρόνων.
140
Το σπουδαιότερο μεσαιωνικό μνημείο του νησιού είναι το κάστρο του Παντελίου, με βυζαντινές και ιπποτικές εγκαταστάσεις.
182

Η διαδρομή της στους αιώνες

Επί Ιπποτοκρατίας (1309-1522) η Λέρος υπαγόταν στη διοικητική μονάδα της Κω, μαζί με την Κάλυμνο και τη Νίσυρο. Οι αναφορές για το νησί, σε κείμενα προσκυνητών που περνούσαν από αυτό, ενώ κατευθύνονταν προς τους Αγίους Τόπους, είνανι συχνές.

Στην Τουρκοκρατία (1523-1912),  η Λέρος πέρασε τη φάση των ενετοτουρκικών πολέμων και των πειρατικών. όμως γνώρισε περίοδο ακμής χάρη στην οικονομική υποστήριξή της από τους ομογενείς των μεγάλων κέντρων του εξωτερικού (Λεριακή Αδελφότητα Καΐρου κ.ά.).

177

Επί Ιταλοκρατίας (1912-1947), λόγω των φυσικών ασφαλών λιμανιών της, έγινε ο τόπος που χαρακτηρίστηκε ως ιδανική έδρα στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και έγιναν εκτεταμένα οχυρωματικά έργα και μεγάλη αεροναυτική βάση. Μάλιστα,  στο Λακκί μέγινε η ανοικοδόμηση μίας νέας πόλης, του Porto Lago, ώστε να εγκατασταθούν εκεί οι Ιταλοί αξιωματικοί  με τις οικογένειές τους.

185
Η Λέρος ενσωματώθηκε επίσημα στην Ελλάδα το 1948. Τα σύγχρονα χρόνια έχουν σφραγιστεί με τη λειτουργία του Κρατικού Θεραπευτηρίου (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου) και των στρατοπέδων συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων επί δικτατορίας.
183

Πώς ξεδιπλώνεται το νησί

Ο Πλάτανος, η Αγία Μαρίνα και το Παντέλι ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο, που απλώνεται ανάμεσα στους δύο μικρούς ορεινούς όγκους Απιτύκι και Μεροβίγλι και στους δύο όρμους Αλίντων και Παντέλι.

Το κέντρο του νησιού είναι ο Πλάτανος. Με αρκετό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, είναι ένα κράμα τοπικής λαϊκής παράδοσης και ξένων επιδράσεων του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Πλάτανος ενώνει το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας με το Παντέλι, που ήταν κάποτε ένα μικρό ψαροχώρι.

191
Παραδοσιακά σπίτια με επίπεδες στέγες, πολύχρωμα νεοκλασικά, που έχουν χτιστεί στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Εντυπωσιακό το μεσαιωνικό κάστρο στο Παντέλι, πάνω από την Αγία Μαρίνα και τον Πλάτανο, δημιουργούν την εικόνα της περιοχής, που είναι κατοικημένη από την αρχαιότητα.

180

Το κάστρο στο Παντέλι με την υπέροχη θέα είναι το σήμα κατατεθέν. Ήταν τέλη του 11ου αιώνα, όταν ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αλέξιος Α’ Κομνηνός δώρισε στον όσιο Χριστόδουλο της Πάτμου το βυζαντινό κάστρο ως μετόχι της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Επί Ιπποτοκρατίας, το 15ο αιώνα, ενισχύθηκαν τμήματα των βυζαντινών οχυρώσεων και οικοδομήθηκε ο εξωτερικός περίβολος του κάστρου.  Από τις εκκλησίες του κάστρου, στους Μεσοβυζαντινούς Χρόνους ίσως ιδρύθηκε η Αγία Τριάδα, ενώ οι υπόλοιπες χτίστηκαν επί Ιπποτοκρατίας. Η Παναγία του Κάστρου οικοδομήθηκε γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα.

189

Τα Άλινδα (Άλιντα), μία τουριστικήπεριοχή , που είναι σχεδόν ενωμένη με το Kριθώνι.  Στα Άλινδα βρίσκεται ο πύργος Μπελλένη, όπου στεγάζεται το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο «Μανώλης Ήσυχος».

190

Tο Λακκί, είναι το κύριο λιμάνι της Λέρου και ιδρύθηκε επί Ιταλοκρατίας με την ονομασία Porto Lago. Μετά από απαλλοτριώσεις, αποξηράνσεις και επιχωματώσεις η εξοχή του Λακκίου μετατράπηκε στη μοναδική νέα ιταλική πόλη στα Δωδεκάνησα, ένα μουσείο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930.  Άψογη ρυμοτομία, επιβλητικά ιταλικά κτήρια, ο πύργος-ρολόι, ο στρατώνας του ναυτικού, το Κτίριο του Φασισμού, το κινηματοθέατρο και το δημοτικό σχολείο, τα πάρκα, οι δεντροστοιχίες με τους ευκάλυπτους., περιμένουν να εντυπωσιάοσυν τον επισκέπτη.

188
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται