Ο βασιλικός και τα μυστικά του
Ο βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην μεσογειακή κουζίνα. Σε κάθε αυλή, βεράντα και μπαλκόνι θα βρούμε σε μια γλάστρα φυτεμένο ένα βασιλικό να αναδίδει το ξεχωριστό άρωμα του. Ακολουθήστε τις συμβουλές για να έχετε κάθε στιγμή στη διάθεση σας φρέσκα και λαχταριστά φύλλα βασιλικού.
Καλλιεργούμε τον βασιλικό σε ημισκιερά και προφυλαγμένα μέρη
O βασιλικός ευδοκιμεί σε μέρος ημισκιερό, προφυλαγμένο από τους δυνατούς ανέμους. Χρειάζεται το φως, αλλά όχι πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Oι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού ίσως προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα του βασιλικού. Την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες.
Εξασφαλίζουμε το κατάλληλο υπόστρωμα φύτευσης για τον βασιλικό
Εξασφαλίζουμε δροσερό και γόνιμο υπόστρωμα για τον βασιλικό στην γλάστρα που θα τον φυτέψουμε. Για την καλλιέργεια βασιλικού σε γλάστρα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας, τύρφη, κομπόστ, κοπριά, περλίτη και βιολογικό λίπασμα. Επίσης μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο κατάλληλο φυτόχωμα για αρωματικά φυτά.
Επιλέγουμε την κατάλληλη ποικιλία βασιλικού
Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού. Επιλέγουμε με μικρά ή μεγάλα φύλλα, χρώματα, γεύσεις και αρώματα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (σγουρός, πλατύφυλλος, κόκκινος, αγιορείτικος ή δενδροβασιλικός). Αν θέλουμε βασιλικό για σάλτσα πέστο, επιλέγουμε πλατύφυλλο βασιλικό ενώ αν θέλουμε βασιλικό που να αντέξει και την παγωνιά του χειμώνα, η καλύτερη επιλογή είναι ο αγιορείτικος βασιλικός που είναι πολυετής και ευδοκιμεί τουλάχιστον για 3-4 χρόνια. Οι περισσότερες ποικιλίες βασιλικού είναι ετήσιες.
Φυτεύουμε σπόρους βασιλικού ή προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά
Φυτεύουμε λίγους σπόρους βασιλικού απευθείας στη γλάστρα, σε βάθος περίπου ένα εκατοστό νωρίς την άνοιξη, και περιμένουμε 1-2 βδομάδες για να φυτρώσει. Κατάλληλη εποχές για σπορά του βασιλικού σε εξωτερικό χώρο είναι αρχές Μαρτίου. Αν αγοράσετε έτοιμα φυτά βασιλικού, κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση είναι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου.
Πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα για τον βασιλικό
Ποτίζουμε συχνά τον βασιλικό, κάθε 2-3 ημέρες, σε μικρές ποσότητες, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες σε καθημερινή βάση. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα του βασιλικού όταν στεγνώνει το χώμα. Υπερβολικό πότισμα προκαλεί κιτρίνισμα στα φύλλα και σάπισμα στις ρίζες του βασιλικού και γι’ αυτό εξασφαλίζουμε πάντα καλή στράγγιση στη γλάστρα.
Κορφολογούμε συχνά τους βασιλικούς και αφαιρούμε τα άνθη
Κάνουμε συχνά κορφολόγημα στο βασιλικό, κόβοντας λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών του, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του. Επίσης, αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού, μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσουμε παράταση της μακροζωίας του και να μην εξασθενήσει το φυτό.
Εφαρμόζουμε την κατάλληλη λίπανση για τον βασιλικό
Ενσωματώνουμε στο χώμα, κάθε μήνα, βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη του φυλλώματος του βασιλικού, πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο. Αποφεύγουμε τη λίπανση του βασιλικού τον Αύγουστο λόγω ζέστης και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Αυτούς τους μήνες, μπορούμε να προσθέσουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών.
Προστατεύουμε οικολογικά τον βασιλικό από έντομα
Ψεκάζουμε τον βασιλικό κάθε βδομάδα, με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Μα αυτόν τρόπο, προστατεύουμε προληπτικά τον βασιλικό από διάφορα έντομα, όπως μελίγκρα, κάμπιες, βαμβακάδα ενώ για πιο εκτεταμένη προσβολή μπορούμε να προμηθευτούμε οικολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης.
Συγκομίζουμε τα φρέσκα φύλλα του βασιλικού
Συγκομίζουμε τα πρώτα δροσερά φύλλα του βασιλικού τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη μεταφύτευση. Αν θέλουμε να αποξηράνουμε φύλλα βασιλικού, τα τοποθετούμε σε καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι να ξεραθούν και τα φυλάμε σε αεροστεγές βάζο στην κουζίνα.
Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/
Διαβάστε επίσης πως μπορείτε να καλλιεργήσετε δύοσμο, ρίγανη, άνηθο, μαιντανό σε γλάστρα στο σπίτι σας.