Πίσω

7 μυστικά για τη φροντίδα ελιάς σε γλάστρα, του Κώστα Λιονουδάκη

Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου και από την αρχαιότητα καλλιεργείται για τον καρπό της, από τον οποίο παράγεται το πολύτιμο ελαιόλαδο. Η ελιά χρησιμοποιείται και στην κηποτεχνία για καλλωπιστικούς σκοπούς λόγω του γυαλιστερού συμπαγούς φυλλώματος της και ως καλλωπιστικό φυτό φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς αποτελεί σύμβολο καρποφορίας, επιτυχίας και μακροβιότητας. Η κόμη της ελιάς συνήθως διαμορφώνεται από τους κηποτέχνες σε χαρακτηριστικό σχήμα μπάλας, όμως αρκετές φορές διατηρείται σε πιο ελεύθερο σχήμα.

Τι θέσεις προτιμάει η ελιά σε γλάστρα;

H ελιά όταν φυτευτεί σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι απαιτεί φωτεινή θέση, καλύτερα ημισκιερή προστατευμένη από τον αέρα και την παγωνιά. Αν θέλουμε να την τοποθετήσουμε σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε φωτεινή θέση, με καλό αερισμό, μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια.

Τι γλάστρα και και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της ελιάς;

Για τη φύτευση της ελιάς χρησιμοποιούμε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου τουλάχιστον 40-50 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό, ενώ καλό είναι να τοποθετήσουμε στη βάση ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζει το νερό. Η ελιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα χρειάζεται ενα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που να περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη της ρίζας της.

Τι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα χρειάζεται η ελιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα;

Η ελιά χρειάζεται αραιή λίπανση, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, κάθε δύο μήνες, με μικτό βιολογικό λίπασμα, ώστε να διατηρεί το έντονο πράσινο χρώμα στα φύλλα της. Απαιτεί συχνό πότισμα, τρεις φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, μια φορά τη εβδομάδα το χειμώνα και οπωσδήποτε και δυο φορές τη βδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο.

Τι κλάδεμα χρειάζεται η ελιά σε γλάστρα για τη διαμόρφωσή της;

Η ελιά κλαδεύεται ελαφρά ή πιο αυστηρά αν απαιτείται στο τέλος του χειμώνα και τέλος του καλοκαιριού δίνοντας συνήθως σφαιρικό σχήμα. Για να διατηρείται συμπαγές το σχήμα της, κατά τη διάρκεια της χρονιάς κορφολογούμε ελαφρά, κάθε 2 εβδομάδες, την ακραία βλάστηση της ελιάς κάθε 2 βδομάδες.

Κι ένα μυστικό για την φύτευση της ελιάς σε γλάστρα

Η ελιά όταν φυτεύεται σε γλάστρα χρειάζεται ψέκασμα μια φορά το μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου για προληπτική προστασία από έντομα που προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση. Για τον ψεκασμό της ελιάς χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή άλατα λιπαρών οξέων. Μπορούμε, επίσης, να φτιάξουμε ένα δικό μας σκεύασμα, ακολουθώντας την οικολογική συνταγή με σκόρδο, πράσινο σαπούνι και καυτερή πιπεριά που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται