Απολαύστε το βραστό αυγό σας, ακριβώς όπως σας αρέσει, ακολουθώντας τα μυστικά μου και τις παρακάτω απλές οδηγίες!
Αρχικά, δώστε σημασία στις λεπτομέρειες για το σωστό βράσιμο του αυγού
-Eπιλέξτε φρέσκα αυγά, διαλέγοντάς τα από τον τρόπο που «στέκονται» στο νερό! Αυτά που βυθίζονται είναι φρέσκα ενώ αυτά που επιπλέουν μπαγιάτικα.
-Τοποθετείτε το αυγό το οποίο έχει θερμοκρασία δωματίου, σε νερό που να καλύπτει πλήρως το αυγό, ίδιας θερμοκρασίας, μέσα στο μπρίκι, και βάλτε το στη φωτιά.
-Για να μην σας παραβράσει, με το που είναι έτοιμο το αυγό, το βγάζετε από το ζεστό νερό και το βουτάτε σε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και στο εσωτερικό του.
Πώς βράζουμε αυγά χωρίς να σπάσουν;
-Όταν βράζετε ταυτόχρονα παραπάνω από ένα αυγά, για να μην σπάσουν μέσα στην κατσαρόλα, βάζετε στον πάτο της κατσαρόλας χαρτί κουζίνας.
Πόση ώρα θέλει το μελάτο αυγό και πόση το σφιχτό;
Μετρήστε τα λεπτά βρασμού. Οι παρακάτω χρόνοι αναφέρονται σε καθαρό χρόνο βρασμού, αρχίζετε δηλαδή να μετράτε χρόνο, μόλις δείτε τις πρώτες φουσκάλες βρασμού στο νερό.
Εντελώς Μελάτο αυγό
Σε 2 λεπτά έχει μόλις που έχει αρχίσει να σφίγγει λιγάκι το ασπράδι και ο κρόκος διατηρείται υγρός και μελάτος.
Μελάτο αυγό
Σε 4 λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν σφίξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός και μελάτος.
Σχεδόν σφιχτό αυγό
Σε 6 λεπτά το ασπράδι έχει σφίξει και αρχίζει να σφίγγει και ο κρόκος
Σφιχτό αυγό
Σε 8 λεπτά το ασπράδι είναι σφιχτό και ο κρόκος έχει πήξει.
Πολύ σφιχτό αυγό
Σε 10 λεπτά και ο κρόκος και το ασπράδι έχουν πήξει εντελώς και είναι σφιχτά
Τέλος, απολαύστε το βραστό αυγό σας, ακριβώς όπως σας αρέσει!