• Αρχική
  • Home Machine
  • Τι κάνουμε με τη μούχλα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των τροφίμων;

Τι κάνουμε με τη μούχλα που σχηματίζεται στην επιφάνεια των τροφίμων;

Η μούχλα που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μύκητες, μπορεί να προσβάλει πολλά τρόφιμα και να αλλοιώσει την όψη, την υφή, τη γεύση και τη μυρωδιά τους.

Στα τρόφιμα εμφανίζεται σαν χνούδι και το χρώμα ποικίλει από άσπρο έως σκούρο πράσινο, γκρίζο ή και μαύρο.

Πιο ευαίσθητα είναι τα τρόφιμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία και δεν έχουν συντηρητικά. Δηλαδή φρούτα και λαχανικά, ψωμί, ή τυρί.

Τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς δεν κινδυνεύουν από τη μούχλα, καθώς αυτή χρειάζεται οξυγόνο να αναπτυχθεί.

Τι κάνουμε όταν δούμε ένα τρόφιμο που έχει πιάσει μούχλα;

Όταν ένα τρόφιμο είναι πλήρως καλυμμένο με μύκητες, προφανώς το πετάμε δίχως δεύτερη σκέψη.

Επίσης πετάμε και τα παρακάτω τρόφιμα, έστω και αν έχει αναπτυχθεί μούχλα σε ένα μόνο σημείο τους.

Μην επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε τοπικά, μιας και σίγουρα έχει αναπτυχθεί μούχλα και σε άλλα σημεία που δεν είναι ορατά με το μάτι. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα μυρίσετε, γιατί είναι πιθανό να εισπνεύσετε σπόρους που μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικές ενοχλήσεις.

• Μαλακά φρούτα και λαχανικά: π.χ. φράουλα, αγγούρι, ντομάτα

• Μαλακά τυριά: π.χ. τυρί τύπου κότατζ, τυρί-κρέμα, τριμμένο τυρί, τυρί σε φέτες

• Ψωμί και αρτοποιήματα

• Μαγειρεμένα φαγητά: π.χ. κρέας με σάλτσα, ζυμαρικά

• Μαρμελάδες και φιστικοβούτυρο

• Αλλαντικά και γιαούρτι

Κάποια άλλα τρόφιμα, μπορείτε να τα σώσετε, κόβοντας το αλλοιωμένο τμήμα και να καταναλώσετε το υπόλοιπο χωρίς κίνδυνο. Αυτό ισχύει κυρίως στις παρακάτω περιπτώσεις:

• Σκληρά φρούτα και λαχανικά: π.χ. μήλα, καρότα

• Σκληρά τυριά: π.χ. παρμεζάνα

• Σκληρό σαλάμι

Κόψτε με το μαχαίρι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά γύρω και κάτω από το αλλοιωμένο τμήμα. Επίσης, προσέξτε να μην ακουμπήσετε τη μούχλα με το μαχαίρι και επιμολύνετε το υπόλοιπο τρόφιμο.

Για να προστατέψετε τα τρόφιμά σας από τη μούχλα

• Καθαρίζετε συχνά το ψυγείο: Καθαρίζετε με χλωρίνη όλες τις εσωτερικές του επιφάνειες 3-4 φορές το χρόνο.

 Πετσέτες, σφουγγαράκια βετέξ κτλ: συχνό πλύσιμο και αντικατάσταση.

• Διατηρείτε τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο: Μην αφήνετε προϊόντα όπως τα φρέσκα λαχανικά εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες.

• Μην κρατάτε για πολλές ημέρες τα μαγειρεμένα γεύματα: Το φαγητό που περίσσεψε θα πρέπει να καταναλώνεται εντός τριών έως τεσσάρων ημερών, εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά.

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε