Πίσω

Μυστικά από την Αργυρώ: Πως θα φτιάξεις γαλακτομπούρεκο σαν της γιαγιάς

Στο σπιτικό γαλακτομπούρεκο οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Η κρέμα γαλακτομπούρεκου

Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει για πολύ ώρα, γιατί θα ψηθεί και για περίπου μια ώρα Με τις οδηγίες που σας δίνω, θα βγει αφράτη και τρεμουλιαστή. Πρέπει να κρυώσει πριν τη βάλετε στα φύλλα. Οι καυτές γεμίσεις, δημιουργούν ατμούς και υγρασία. Ειδικά, αν δεν πρόκειται να το ψήσετε την ίδια στιγμή.

Βούτυρο

Πρέπει να λιώσετε το βούτυρο και να το αφήσετε να κρυώσει λίγο, και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει. Έτσι θα κάθεται πιο σωστά επάνω στα φύλλα όταν τα βουτυρώνετε. Κάνουμε καλό βουτύρωμα  με πινέλο στο κάθε ένα.

Το νερό στην επιφάνεια

Ραντίζοντας με λίγο νερό την επιφάνεια κατά τη διάρκεια του ψησίματος διατηρείται το σχήμα και δεν ανασηκώνονται οι γωνίες.

Ψήσιμο

Πρέπει να ψήνεις σε μέτριες θερμοκρασίες, για να προλαβαίνουν τα φύλλα να ψήνονται μέχρι μέσα. Με τον τρόπο αυτό, σιροπιάζονται σωστά. Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε κατά 20ºC το φούρνο, ψήστε στη μεσαία σχάρα και ελαττώστε το χρόνο ψησίματος. Στο τελευταίο τέταρτο ψήστε σε αέρα και κάτω αντίσταση, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το φούρνο. Στο τέλος, το γλυκό πρέπει να έχει ροδίσει ομοιόμορφα πάνω και κάτω, γιατί μόνο τότε θα έχουν ψηθεί σωστά τα φύλλα μέσα και μόνο τότε θα το απορροφήσουν σωστά. Το κριτσανιστό αποτέλεσμα, το παίρνουμε μόνο με το καλό ψήσιμο και ρόδισμά του.

Δώστε προσοχή και στο σιρόπι για γαλακτομπούρεκο

 Θυμηθείτε,  θέλει σιρόπιασμα με το ένα κρύο και το άλλο ζεστό (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι ή κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι). Ξεκινήστε, λοιπόν, φτιάχνοντας το σιρόπι  κι αφήστε το, όση ώρα ψήνετε το γλυκό, να προλάβει να κρυώσει.
Για να το προφυλάξω από τη δημιουργία κρυστάλλων, χρησιμοποιώ λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Το ρίχνω λίγο λίγο με ένα κουτάλι και σταδιακά, όχι όλο μαζί. Αποφεύγω τη γλυκόζη.

Πότε το κόβουμε

Αφήνουμε το σιροπιασμένο γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για να σερβίρουμε. Αλλιώς, θα κατεβάσει υγρά και θα πάρει υγρασία στην βάση του. Καλό είναι να αποφύγετε να το βάλετε  στο ψυγείο γιατί θα σφίξει η κρέμα του και θα πάρει υγρασία πάνω και κατω.
Να το απολαύσετε ολόφρεσκο.
Είμαι πάντα εδώ, για να σας δώσω όλες τις οδηγίες, συμβουλές, πληροφορίες, και όλα τα μυστικά που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά χρόνια.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται