Μυστικά για τέλειο γαλακτομπούρεκο

Μάθετε τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο γαλακτομπούρεκο και σωστό σιρόπιασμα.

Οι λεπτομέρειες στο ψήσιμο κάνουν τη διαφορά

Αρχικά, τα γλυκά ταψιού πρέπει να ψήνονται σε μέτριες θερμοκρασίες, για να προλαβαίνουν τα φύλλα να ψήνονται μέχρι μέσα. Με τον τρόπο αυτό, απορροφούν σωστά το σιρόπι τους.

Αν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε κατά 20 βαθμούς το φούρνο, ψήστε στη μεσαία σχάρα και ελαττώστε το χρόνο ψησίματος. Στο τελευταίο τέταρτο ψήστε σε αέρα και κάτω αντίσταση, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.

γαλακτομπούρεκο συνταγη
Γαλακτομπούρεκο: Δες τη συνταγή εδώ!

Ο χρόνος ψησίματος του γλυκού ποικίλει ανάλογα με το φούρνο. Στο τέλος, το γλυκό πρέπει να έχει ροδίσει ομοιόμορφα πάνω και κάτω, γιατί μόνο τότε θα έχουν ψηθεί σωστά τα φύλλα μέσα και μόνο τότε θα απορροφήσουν σωστά το σιρόπι τους.

Το κριτσανιστό αποτέλεσμα στο γαλακτομπούρεκο, το παίρνουμε μόνο με το καλό ψήσιμο και ρόδισμα των φύλλων του. 

Ακόμα, ραντίζοντας με λίγο νερό την επιφάνεια των φύλλων στο γαλακτομπούρεκο, κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φύλλα κρατάνε το σχήμα τους και δεν ανασηκώνονται.

Επιπλέον, γίνονται πιο  τραγανά.

Δώστε προσοχή και στο σιρόπιασμα

Θυμηθείτε, ότι σε αντίθεση με το μπακλαβά, το γαλακτομπούρεκο θέλει σιρόπιασμα με το ένα κρύο και το άλλο ζεστό (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι ή κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι). Ξεκινήστε, λοιπόν, φτιάχνοντας το σιρόπι κι αφήστε το, όση ώρα ψήνετε το γλυκό, για να χλιάνει.

Αποφεύγω τη γλυκόζη στο σιρόπι. Για να το προφυλάξω από τη δημιουργία κρυστάλλων, χρησιμοποιώ λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.

Ρίχνω το σιρόπι λίγο λίγο με ένα κουτάλι και σταδιακά, όχι όλο μαζί πάνω στο φύλλο. 

Επίσης να ξέρετε ότι:

-Η κρέμα δεν πρέπει να βράζει για πολύ ώρα, γιατί θα ψηθεί και για περίπου μια ώρα στο ταψί. Με τις οδηγίες που σας δίνω, θα βγει αφράτη και τρεμουλιαστή.

-Πρέπει να αφήσετε την κρέμα να κρυώσει πριν τη βάλετε στα φύλλα. Οι καυτές γεμίσεις, δημιουργούν ατμούς και υγρασία στο γαλακτομπούρεκο. Ειδικά, αν δεν πρόκειται να το ψήσετε την ίδια στιγμή. 

-Πρέπει να λιώσετε το βούτυρο και να το αφήσετε να κρυώσει λίγο, και να φτάσει στο στάδιο που αρχίζει να πήζει. Έτσι θα κάθεται πιο σωστά επάνω στα φύλλα όταν τα βουτυρώνετε. 

-Κάνουμε καλό βουτύρωμα των φύλλων με πινέλο. 

-Αφήνουμε το σιροπιασμένο γαλακτομπούρεκο να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε για να σερβίρουμε. Αλλιώς, θα κατεβάσει υγρά και θα πανιάσει η κάτω στρώση των φύλλων

-Καλό είναι να αποφύγετε να βάλετε το γαλακτομπούρεκο στο ψυγείο, γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και θα σφίξει η κρέμα.

ατομικό γαλακτομπούρεκο
Γαλακτομπούρεκο (ατομικά ρολά)

Ιδανικό είναι να το απολαύσετε ολόφρεσκο, με την τρεμουλιαστή κρέμα και τα κριτσανιστά, σιροπιασμένα του φύλλα. 

Είμαι πάντα εδώ, για να σας δώσω όλες τις οδηγίες, συμβουλές, πληροφορίες, και όλα τα μυστικά που έχω μαζέψει όλα αυτά τα 20 χρόνια που έχω αφιερωθεί στη μαγειρική και την εστίαση. Είμαι εδώ για να σας φροντίζω και να σας λύνω όλες τις απορίες σας.

Καλή επιτυχία και συνεχίστε να μαγειρεύετε με το ίδιο πάθος!

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!