Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Θεωρείται ο πιο κοινός τύπος που συναντάται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Όπως φαίνεται και από το όνομά του έχει ευρεία χρήση στις διάφορες παρασκευές προϊόντων. Είναι δηλαδή ιδανικό για κάθε είδους παρασκευή. Μπορεί να παρασκευαστεί άρτος με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλλά και άλλες παρασκευές τόσο γλυκών όσο και αλμυρών προϊόντων. Τα περισσότερα αλεύρια για όλες τι χρήσεις στην Ελλάδα είναι από μαλακό σιτάρι. Τα αλεύρια κατηγορίας Π, δηλαδή τα αλεύρια πολυτελείας προέρχονται αποκλειστικά από μαλακό σιτάρι και περιέχουν ως 0,45% τέφρα. Έχουν πολύ λευκό χρώμα και δίνουν αρτοσκευάσματα λευκού χρώματος.

Πρόκειται ουσιαστικά για μείγμα σκληρού και μαλακού σιταριού. Παρασκευάζεται από το ενδοσπέρμιο του σιταριού. Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις συνήθως λευκαίνεται, ώστε να αποκτήσει μια πιο καθαρή λευκή εμφάνιση. Επίσης λευκαίνεται για να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερα θρεπτικά συστατικά, μετά την απομάκρυνση του φύτρου και του πίτουρου.  Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από άλλα είδη αλεύρων. Έχει μέτρια ποσότητα γλουτένης, με αποτέλεσμα να έχει μέτρια ελαστικότητα και εκτατότητα. Έχει μεσαία περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (10-12%) και υδατάνθρακες, ώστε να δίνει μέτριας σύστασης προϊόντα ως προς τα συστατικά αυτά. Δηλαδή δίνει προϊόντα ούτε πολύ βαριά ούτε πολύ λεπτά. 

Διατροφική Επισήμανση

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει την ακόλουθη χημική σύσταση. Λιπαρά 1,2%, πρωτεΐνες 12%, υδατάνθρακες 73% εκ των οποίων 0,3%  είναι σάκχαρα, χλωριούχο νάτριο 0,85%. Παρέχει 346 θερμίδες ανά 100 g.

Χρήσεις για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν πολλά γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Μπορεί επίσης να φτιαχτούν και πολλά αρτοσκευάσματα με μεγάλη επιτυχία.  

Αυτό το είδος αλεύρου πάει με όλα

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει λοιπόν όλα τα χαρακτηριστικά, όπως ελαστικότητα, όγκο, που το καθιστούν κατάλληλο για κάθε είδους παρασκευή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής. Όλα τα προϊόντα πάντως δίνουν ένα ξεχωριστό γευστικό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο είδος αλευριού, είναι ένα μείγμα σκληρού και μαλακού. Θεωρείται ο πιο κοινός τύπος που συναντάμε και στη ζαχαροπλαστική αλλά και στην παραγωγή του ψωμιού. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη και περιεκτικότητα πρωτεΐνης από 10-12%. Η πρωτεΐνη στο αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι αρκετά υψηλή ώστε να δώσει καλή δομή στη ζύμη

 

https://www.argiro.gr/2018/10/alevri-gia-oles-tis-chriseis/