Πίσω

Μαγιά νωπή: Η ενεργοποίηση της

Θέλετε να ενεργοποιήσετε σωστά τη νωπή μαγιά πριν την προσθέσετε στο αλεύρι για τη ζύμη; Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές μου για τη σωστή ενεργοποίηση της.

Η θερμοκρασία

Η χλιαρή θερμοκρασία και κυρίως η θερμοκρασία 35 με 40 °C είναι ιδανική για την ενεργοποίηση. Αντέχει και λίγο παραπάνω βέβαια, αλλά οι περισσότεροι δεν έχετε θερμόμετρα στο σπίτι. Όμως, αν τα υγρά που θα ρίξουμε για να την ενεργοποιήσουμε ξεπερνούν τους 50 ° C τότε καίγεται και καταστρέφονται οι ζυμομύκητες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ενεργοποιηθεί και η ζύμη δεν θα φουσκώσει ποτέ. Αντίθετα, αν είναι η θερμοκρασία χαμηλότερη  από 20 ° C, ελαχιστοποιεί το ξύπνημα της, με αποτέλεσμα να αργήσει πάρα πολύ να ενεργοποιηθεί. Γι’ αυτό σας λέω ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι ανάμεσα στους 35 – 40° C.
μαγιά ενεργοποίηση

Κάθε κύβος 25 γραμ.  αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι 8 γραμ. ξηρής

Όταν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε  σε μια συνταγή δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε νωπή η ξηρή όπως ζητάει η κάθε συνταγή. Και τα δύο είδη κάνουν την ίδια δουλειά στο τέλος. Γι’ αυτό, αν πρέπει να αντικαταστήσετε τη νωπή με αποξηραμένη, να θυμάστε ότι κάθε κύβος νωπής  25 γραµ. αντιστοιχεί σε 1 φακελάκι ξηρής  8 ή 9 γραµ., ανάλογα με την κάθε εταιρεία.

Ενεργοποίηση για νωπή

Για να ενεργοποιήσουμε τη φρέσκια/νωπή, τη θρυμματίζουμε με τα δάκτυλα  σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε με κουτάλι να διαλυθεί. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι  ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.  Έτσι δημιουργείται ένας χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′-15΄’ να ενεργοποιηθεί χωρίς να κουνήσουμε το μπολ και να ανασηκώσουμε την μεμβράνη. Όταν φουσκώσει ελαφρά και βγουν φυσαλίδες στην επιφάνεια, είναι έτοιμη και τότε την προσθέτουμε στο αλεύρι. Αν δεν βάλετε ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές αλεύρι στην ενεργοποίησή της. Κι αυτό γιατί αγαπάει να τρέφεται με σάκχαρα. Τα σάκχαρα της ζάχαρης αλλά και τα σάκχαρα του αλευριού είναι ιδανικά για το τάισμα και την ενεργοποίησή της. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρει 10-15′ επιπλέον μέχρι να ενεργοποιηθεί και να ξυπνήσει.

Ενεργοποίηση για ξερή

Με την ξηρή  τα πράγματα είναι πιο απλά. Την ανακατεύουμε – σκόνη κατευθείαν μέσα στο αλεύρι και αυτό που προσέχουμε είναι να μη βάλουμε το αλάτι που απαιτεί η συνταγή στο ίδιο μείγμα. Δεν πρέπει δηλαδή ποτέ να έρχεται σε απευθείας επαφή το αλάτι με την. Το αλάτι το προσθέτουμε αφού το διαλύσουμε στο νερό της συνταγής. Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας, την αφήνουμε σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει.

Ξηρή ή νωπή. Ποια η διαφορά;

Νωπή
Τη φρέσκια  τη βρίσκουμε στο εμπόριο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε συσκευασία των 25 γραµ. και έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Ξηρή
Την ξηρή, τη βρίσκουμε σε μορφή σκόνης και σε φακελάκια των 8 ή 9 γραμμαρίων. Η ξηρή προέρχεται από τη νωπή που έχει αφαιρεθεί η υγρασία της. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι πολύ εύκολη στην χρήση αφού την προσθέτουμε στα στερεά υλικά απευθείας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται