Ενεργοποιήστε σωστά τη μαγιά για τη ζύμη σας

Θέλετε να ενεργοποιήσετε σωστά τη μαγιά πριν την προσθέσετε στο αλεύρι για τη ζύμη σας; Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές μου για τη σωστή ενεργοποίηση της μαγιάς.
μαγιά ενεργοποίηση

Ενεργοποίηση για νωπή μαγιά

Για να ενεργοποιήσουμε τη φρέσκια/νωπή μαγιά, τη βάζουμε σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Έπειτα, ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και τότε την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ενεργοποίηση για ξερή μαγιά

Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά σκόνη με το αλεύρι και αυτό που προσέχουμε είναι να μη βάλουμε το αλάτι που απαιτεί η συνταγή στο ίδιο μείγμα. Το αλάτι το προσθέτουμε αφού το διαλύσουμε σε λίγο από το νερό της συνταγής. Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας, την αφήνουμε σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει.

Κάθε κύβος 25 γραμμάρια νωπής μαγιάς αντιστοιχεί σε ένα φακελάκι 8 γραμμάρια ξηρής μαγιάς.

Τώρα που μάθατε τον σωστό τρόπο για την ενεργοποίηση της μαγιάς, φτιάξτε το καλύτερο σπιτικό ψωμί με τη συνταγή που σας έχω εδώ, και δείτε περισσότερες συνταγές για φανταστικές ζύμες!

Πως συντηρούμε την μαγιά;

Η φρέσκια μαγιά διατηρείται στο ψυγείο μέχρι τη λήψη της ημερομηνίας της.

Αν αγοράσετε μεγάλη πλάκα μαγιάς (κυρίως τη βρίσκουμε σε φούρνο της γειτονιάς) μπορείτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη.

Η μαγιά από την κατάψυξη πρέπει λίγο να μείνει στον πάγκο σε θερμoκρασία δωματίου να μαλακώσει ώστε να βγάλετε κομμάτι. Την ενεργοποιείτε κανονικά όπως σας γράφω παραπάνω.

Η ξερή μαγιά σε σκόνη αν αγοράσετε χύμα από καταστήματα μπαχαρικών διατηρείται σε στεγνό καθαρό βάζο που κλείνει ερμητικά μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας. Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένη, μακριά από υγρασία και τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Αν το φακελάκι είναι σφραγισμένο δεν έχει κανένα πρόβλημα μένει ως έχει μέχρι την ημερομηνία λήξεως.

Μάθε και τι τύπο αλευριού πρέπει να χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τα ζυμώματά σου.

Τα μυστικά
Τι αλεύρι βάζουμε
https://www.argiro.gr/2018/10/energopoihste-swsta-ti-magia-gia-ti-zumi-sas/