Κέικ: απορίες και όλα τα μυστικά

Κορίτσια μου μου στέλνετε πολλές απορίες για τα κέικ! Το σωστά ψημένο, αφράτο, φουσκωμένο, χωρίς σκασίματα, χωρίς να τρίβεται και χωρίς να κάθεται στο ψήσιμο κέικ είναι πραγματική απόλαυση. Μάθετε εδώ ποια λάθη να αποφύγετε για να φτιάξετε το τέλειο κέικ.

Το κέικ φούσκωσε και μετά έκατσε. Τι φταίει; Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;

Γιατί έσκασε το κέικ;

Γιατί έμεινε άψητο το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;

Ποιο είναι το σωστό ψήσιμο για το κέικ, στον αέρα ή στις αντιστάσεις;

Πώς φουσκώνει το κέικ ομοιόμορφα και γιατί κάθεται μετά το ψήσιμο;

Τί έκανα λάθος και βγήκε λασπωμένο το κέικ;

κέικ μπανάνα σοκολατα συνταγη
Μπανάνα κέικ με κρέμα σοκολάτας

Εδώ σας έχω όλες σας τις απορίες απαντημένες με λεπτομέρειες για να μην ξανακάνετε κανένα λάθος στο κέικ.

Το κέικ φούσκωσε και μετά έκατσε. Tι φταίει; Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;

1ον) Φταίει πρώτα από όλα ο φούρνος σου. Είναι πολύ δυνατός με αποτέλεσμα το κέικ να φουσκώσει γρήγορα, και να κάνει κρούστα εξωτερικά, ενώ από μέσα δεν έχει ψηθεί ακόμα. Επειδή λοιπόν το βλέπεις ροδισμένο και φουσκωτό και νομίζεις ότι είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο. Έτσι, επειδή η καρδιά του ακόμα έχει υγρασία καθώς δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί (επειδή το έψησες επιθετικά απέξω), κάθεται μόλις το βγάλεις από το φούρνο και ξεφουσκώνει το κέικ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε λασπωμένο κέικ και άψητο το κέντρο του κέικ, με χοντρή ρόδινη κόρα γύρω γύρω.

2ον) Ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο. Είναι ένα λάθος που συχνά κάνετε, με αποτέλεσμα το κέικ πάνω που πάει να πάρει όγκο από την θερμοκρασία που το περιβάλει (την ώρα που φουσκώνει δηλ) ανοίγεις την πόρτα του φούρνου και πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι το κέικ κάθεται και μετά δεν φουσκώνει ξανά. Μην ανοίγεις την πόρτα στο πρώτο μισάωρο του ψησίματος. Εγώ σας προτείνω να αφήσετε το κέικ να ψηθεί στον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος και μετά στο τέλος πια, να ανοίξετε την πόρτα και να μπήξετε ένα μαχαίρι στην καρδιά του κέικ. Αν αυτό βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με υγρασία ζύμης η λάμα του μαχαιριού, το κέικ θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.

αφράτο κέικ με λάδι και γιαούρτι
Κέικ με λάδι και γιαούρτι

Γιατί έσκασε το κέικ;

1ον) Η φόρμα που χρησιμοποίησες δεν ήταν το κατάλληλο μέγεθος. Ήταν μικρότερη, με αποτέλεσμα το κέικ να ζεσταθεί ολόγυρα καλά, να διογκωθεί απότομα και το υγρό κέντρο του κέικ να ψάχνει δίοδο για να βγει. Οπότε αναγκαστικά σκάει το κέικ στην επιφάνεια και βγαίνει το υγρό κέντρο προς τα έξω. Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους.

2ον) Φούρνος πολύ δυνατός. Η δυνατή θερμοκρασία ψήνει γρήγορα και επιθετικά το κέικ απ’ έξω, με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται γρήγορα εξωτερικά και η υγρή καρδιά να συνεχίζει να διογκώνεται με το ψήσιμο. Το αποτέλεσμα; Κέικ σκασμένο στην επιφάνεια!

απλό κέικ μαρμπρέ συνταγη
Δίχρωμο κέικ της μανούλας

Γιατί έμεινε άψητο και λάσπωσε το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;

Γιατί ο φούρνος σου ήταν πολύ δυνατός. Έκανες επιθετικό ψήσιμο και ενώ γρήγορα έκανε κρούστα και ρόδισε ολόγυρα η καρδιά του δεν πρόλαβε να ψηθεί σωστά.

Ποιο είναι το σωστό ψήσιμο για το κέικ, στον αέρα ή στις αντιστάσεις;

Χαμήλωσε τη θερμοκρασία του φούρνου σου. Ψήσε σε αντιστάσεις πάνω και κάτω στην κάτω σχάρα του φούρνου. Το κέικ θέλει καλό ψήσιμο από κάτω πρώτα προς τα πάνω και αυτό πετυχαίνεται με το ήπιο ψήσιμο των αντιστάσεων. Οι οικιακοί φούρνοι με αέρα κάνουν επιθετικό ψήσιμο ολόγυρα με αποτέλεσμα να νομίζεις ότι το κέικ ψήθηκε ενώ στην ουσία στο κέντρο είναι ακόμα ωμό. Ειδικότερα ο φούρνος σας πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Ξεκινάμε ανάβοντας τον, ώστε να ζεσταθεί καλά και έπειτα μετράμε τα υλικά. Δηλαδή όταν βάλουμε το κέικ στο φούρνο να έχει ήδη σβήσει η λυχνία , δείγμα του ότι έπιασε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Από την εμπειρία μου, από τα τόσα κέικ που έχω ψήσει, πιστεύω ότι το πιο σωστό ψήσιμο γίνεται στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, γύρω τους 170 βαθμούς C.

κέικ μήλου με γιαούρτι συνταγη
Κέικ μήλου 

Στον αέρα ψήνω, συνήθως, μόνο τα ατομικά κεκάκια, επειδή είναι μικρή η ποσότητα και προλαβαίνει να ψηθεί η καρδιά τους. Αν παρόλα αυτά αυτά θέλετε να ψήσετε σε αέρα, τότε ο φούρνος σας πρέπει να είναι προθερμασμένος στους 160 βαθμούς C, το κέικ πρέπει να μπει στην μεσαία σχάρα και χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος από 1 ώρα, εκτός αν περιλαμβάνει στη ζύμη του μήλα, μπανάνες, καρότα και γενικά υλικά που αφήνουν υγρασία.

Τα συχνά λάθη στο ψήσιμο του κέικ

εύκολο κέικ κακάο
Πανεύκολο κέικ κακάο

Χαμηλή θερμοκρασία προθερμασμένου φούρνου. Τί θα συμβεί;

Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι χαμηλή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, το αποτέλεσμα θα είναι ένα κέικ χωρίς όγκο με κολλώδη λασπωμένη υφή.

Πολύ υψηλή θερμοκρασία προθερμασμένου φούρνου. Τί θα συμβεί;

Αν η θερμοκρασία του προθερμασμένου φούρνου είναι πολύ δυνατή όταν μπει το κέικ στο φούρνο, θα πάρει γρήγορα χρώμα απ’ έξω, χωρίς μέσα να ψηθεί σωστά, κάνοντας πολλά σκασίματα στην επιφάνεια και μόλις το βγάλετε το κέικ από το φούρνο, θα πέσει ο όγκος του!

κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι
Υπέροχο κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και κομμάτια σοκολάτας

Παραπάνω ψήσιμο του κέικ από τον προτεινόμενο χρόνο. Τι θα συμβεί;

Ένα κέικ που ψήνεται παραπάνω χρόνο από τον προτεινόμενο, έχει ξερή όψη και υφή πολύ στεγνή-ελαφρώς συρρικνωμένη επιφάνεια, μεγάλη απόσταση του ψημένου κέικ από τα τοιχώματα της φόρμας. Γι αυτό και βγαίνει πολύ στεγνό και τρίβεται σε ψίχουλα.

Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί θα «καθίσει» και δεν θα φουσκώσει το κέικ.

κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο vegan νηστίσιμο συνταγη αργυρώ μπαρμπαριγου αργυρο argyro argiro argirobarbarigou keepcooking keep cooking
Κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο

Πότε είναι ψημένο σωστά το κέικ;

Ένα κέικ είναι ψημένο όταν έχει φουσκώσει ομοιόμορφα παντού, όταν έχει ροδίσει και έχει κάνει ελαφριά κρούστα. Ένα ψημένο καλά κέικ, ξεκολλάει από τα τοιχώματα της φόρμας και όταν αγγίζοντας ελαφρά με το δάχτυλο την επιφάνεια του στο κέντρο, έχει επαναφορά. Έχει δηλαδή σπογγώδη υφή και δεν βουλιάζει. Στην πράξη για να καταλάβατε ότι το κέντρο του κέικ ψήθηκε σωστά, θα το διαπιστώσετε μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν αυτό βγει στεγνό από ζύμη, είναι δείγμα ότι ψήθηκε σωστά μέχρι μέσα. Αν η λάμα του μαχαιριού έχει υπολείμματα και υγρασία ζύμης, σημαίνει ότι χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.

Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να σταθεί 5΄- 10΄στη φόρμα. Έπειτα, το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα με προσοχή, ώστε να μη νοτίσει και να κρυώσει-στεγνώσει ομοιόμορφα. Αντίθετα, αν ψήνουμε cup cakes, ή μικρά κέικ, αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα ξεφορμάρουμε, γιατί με την θερμότητα του ταψιού συνεχίζουν να ψήνονται με αποτέλεσμα να στεγνώνουν!

Και βέβαια τις καλύτερες συνταγές για κέικ σας τις έχω όλες μαζεμένες εδώ.

Δείτε παρακάτω τι άλλο, εκτός από το ψήσιμο, πρέπει να προσέξετε σε ένα κέικ

Όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο κέικ

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!