8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι, από τον Κώστα Λιονουδάκη

Τα φυτά είναι γνωστό ότι ανεβάζουν τη διάθεσή μας, βελτιώνουν την συγκέντρωση και την μνήμη μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το άγχος και την κούραση. Μπορούν, επίσης, να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα του σπιτιού μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες και να μας βοηθήσουν να αναπνεύσουμε καλύτερα.

Όταν ακούμε φράσεις όπως «μόλυνση της ατμόσφαιρας» και «κακή ποιότητα αέρα» το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα καυσαέρια και οι ρύποι που προέρχονται από αυτοκίνητα, καυστήρες και εργοστάσια. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά συνθετικά υλικά μέσα στο σπίτι μας που περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό χημικών ουσιών με αρνητική επίδραση για την υγεία μας. Τέτοια μπορεί να είναι τα βερνίκια στα έπιπλα, τα χρώματα στους τοίχους, τα διάφορα καθαριστικά, ακόμα και τα χαλιά που χρησιμοποιούμε. Ο ανεπαρκής αερισμός, οι τοξικές ουσίες και η υψηλή υγρασία είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε εσωτερικό χώρο, είτε πρόκειται για το γραφείο, είτε για το σπίτι μας.

Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένα φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τοξικές και επικίνδυνες ουσίες δημιουργώντας μια καθαρή ατμόσφαιρα στο γραφείο ή το σπίτι μας. Αν έχουμε κατοικίδια, πριν επιλέξουμε φυτά, καλό είναι να αποφύγουμε φυτά επικίνδυνα για σκύλους και φυτά επικίνδυνα για γάτες, συμβουλευόμενοι τα αντίστοιχα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Σανσιβέρια

Η σανσιβέρια έχει την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τις περισσότερες τοξίνες που συναντάμε στον αέρα του σπιτιού όπως βενζόλιο, ξυλόλιο και τολουόλιο. Αυτές οι τοξίνες βρίσκονται σε πλαστικά, σε καπνό τσιγάρων όπως και μπογιές. Γνωστό και ως το «φυτό του φιδιού» ή η «γλώσσα της πεθεράς», όπως και να το ακούσετε η σανσιβέρια είναι ένα αειθαλές φυτό εσωτερικού χώρου που χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορούμε πολύ εύκολα να διατηρήσουμε στο χώρο μας.

Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

Κισσός

Ο κισσός είναι πιο γνωστός ως ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό για φράκτη, ωστόσο μπορεί άνετα να επιβιώσει και σε εσωτερικό χώρο, απομακρύνοντας από τον αέρα του χώρου μας την μούχλα και την φορμαλδεΰδη η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε χαρτικά είδη που μπορεί να έχουμε. Αναρριχώμενο φυτό γρήγορης ανάπτυξης και με πλούσιο φύλλωμα, ο κισσός δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και πέραν της σημαντικής καλλωπιστικής του αξίας, λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει μπορεί να εξασφαλίσει και μερική ηχομόνωση σε εσωτερικούς χώρους.

Ο κισσός είναι πιο γνωστός ως ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό για φράκτη, ωστόσο μπορεί άνετα να επιβιώσει και σε εσωτερικό χώρο, απομακρύνοντας από τον αέρα του χώρου μας την μούχλα και την φορμαλδεΰδη η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε χαρτικά είδη που μπορεί να έχουμε. Αναρριχώμενο φυτό γρήγορης ανάπτυξης και με πλούσιο φύλλωμα, ο κισσός δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και πέραν της σημαντικής καλλωπιστικής του αξίας, λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει μπορεί να εξασφαλίσει και μερική ηχομόνωση σε εσωτερικούς χώρους.

Σπαθίφυλλο

Το σπαθίφυλλο χαρακτηρίζεται από ταχύ ρυθμό αφαίρεσης τοξικών ουσιών από την ατμόσφαιρα, όπως η αμμωνία που υπάρχει στα καθαριστικά του σπιτιού, καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα. Το σπαίφυλλο είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου με γυαλιστερά πράσινα φύλλα και εντυπωσιακό λευκό άνθος. Να θυμίσουμε μόνο ότι το σπαθίφυλλο αποτελεί ένα από τα επικίνδυνα φυτά για γάτες, οπότε σε περίπτωση που έχουμε γάτα μέσα στο σπίτι καλό θα είναι να το αποφύγουμε.

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

Ανθούριο

Το ανθούριο βοηθάει στη διατήρηση καθαρής ατμόσφαιρας αφαιρώντας από τους εσωτερικύς χώρους την αμμωνία, την φορμαλδεΰδη και το ξυλόλιο που δημιουργείται από τα καυσαέρια των αμαξιών και τα χρώματα. Με καταγωγή από τη Χαβάη, το ανθούριο χαρακτηρίζεται από μεγάλης διάρκειας ανθοφορία με εντυπωσιακά κόκκινα λουλούδια σε σχήμα καρδιάς και γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που το καθιστούν μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές φυτών εσωτερικού χώρου σε σαλόνια σπιτιών και σε επαγγελματικούς χώρους.

Συμβουλές φροντίδας για ανθούριο

Φίκος μπέντζαμιν

Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ιδανικό φυτό για μεγάλους χώρους, έχοντας την ικανότητα να απομακρύνει από την ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες όπως το ξυλόλιο και το τολουόλιο, τα οποία είναι διαλύτες που συναντάμε σε μπογιές, μελάνια και κόλλες. Ιδανική επιλογή για εισόδους και σαλόνια σπιτιών, για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους, ο φίκος μπέντζαμιν εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό βαθύ πράσινο χρώμα του φυλλώματος του.

 

Πέντε μυστικά για φίκο benjamin

 

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο, είναι ικανό να φιλτράρει και να καθαρίζει τον χώρο από τοξίνες όπως το ξυλόλιο και η φορμαλδεΰδη που βρίσκεται από χάρτινες σακούλες, χαρτοπετσέτες μέχρι και σε ξυλεία του σπιτιού ή του γραφείου. Γνωστό και ως «φυτό αράχνη» ή «αεροπλάνο», είναι ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου με γρήγορη ανάπτυξη και χαρακτηριστικά στενόμακρα πρασινο-μπεζ φύλλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

Αλόη

Μα πόσες χρήσεις έχει πια αυτή η αλόη; Η αλόη είναι ένα πολύ δημοφιλές παχύφυτο που μπορούμε πολύ εύκολα να διατηρήσουμε και σε εσωτερικό χώρο, καθώς χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα, και παράλληλα φιλτράρει τον αέρα από τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη.

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα

Χρυσάνθεμο

Αν και το χρυσάνθεμο δεν ανήκει στα κλασικά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι από τα πολυετή φυτά που μπορούν να καθαρίσουν πολύ εύκολα το σπίτι ή το γραφείο από τις βασικές τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη, το ξυλόλιο και την αμμωνία. Από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που ανθίζουν μέσα στο φθινόπωρο, το χρυσάνθεμο διαθέτει πολλές ποικιλίες με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη λουλουδιών καθώς και μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

Κι ένα μυστικό για τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα

Όπως ισχεύει γενικά για τα φυτά εσωτερικού χώρου και για καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα του αέρα, φροντίζουμε πάντα να τοποθετούμε πιατάκι που συγκεντρώνει το περίσσιο νερό κάτω από την γλάστρα, το οποίο και πρέπει να αδειάζουμε τακτικά. Επιπλέον, τοποθετώντας πέτρες στην επιφάνεια του χώματος μας βοηθάει όχι μόνο να αυξήσουμε την καλλωπιστική αξία της γλάστρας μας, αλλά και να εμποδίσουμε ενδεχόμενη ανάπτυξη μούχλας.

Πηγή: https://www.mistikakipou.gr/

https://www.argiro.gr/2018/11/8-fyta-pou-katharizoun-ton-aera-sto-spiti/