Πόσο καλά γνωρίζετε τo φούρνο σας;

Ας ξεκινήσουμε με τις απλές λειτουργίες που μπορούμε να ρυθμίσουμε από τις λυχνίες του φούρνου. Το ένα κουμπί είναι συνήθως θερμοστάτης και το άλλο κουμπί με τα σύμβολα στο φούρνο, ρυθμίζει ποιο θερμαντικό στοιχείο μπαίνει σε λειτουργία, όπως για παράδειγμα το ψήσιμο στον αέρα, ή το ψήσιμο στο γκριλ. Ας δούμε τα σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε σε κάθε ψήσιμο.

Ο θερμοστάτης του φούρνου ρυθμίζει τη θερμοκρασία μέσα στο φούρνο, ανάλογα με τη θερμοκρασία που θέλουμε σε κάθε επιλογή ψησίματος.
Να γνωρίζετε όμως ότι στους οικιακούς φούρνους, πολλές φορές η θερμοκρασία που επιλέγουμε με το κουμπί του θερμοστάτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική θερμοκρασία μέσα στο φούρνο. Έτσι, πολλές φορές παρόλο που επιλέγουμε τη σωστή θερμοκρασία, σας αποτέλεσμα έχουμε το φαγητό μας να μην ψήνεται ή να καίγεται, ακόμη και αν ακολουθούμε τους χρόνους που μας δίνονται από την κάθε συνταγή. Καλό θα είναι να προμηθευτούμε ένα θερμόμετρο φούρνου και να «μάθετε» το φούρνο σας, αν δηλαδή είναι πολύ δυνατός ή όχι.

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξουμε και να μάθουμε στο φούρνο μας, είναι να δούμε σε ποιο σημείο του καίει πιο πολύ. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν βάλετε ένα μεγάλο ταψί με μία πίτα, σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας αρπάζει πιο γρήγορα. Αυτά είναι και τα σημεία του φούρνου σας που ανεβαίνει πιο πολύ η θερμοκρασία.

Ο κάθε φούρνος έχει 3-4 θερμαντικά στοιχεία, στο πάνω μέρος του έχει μία αντίσταση και το γκριλ.
Στο κάτω μέρος έχει μία αντίσταση. Στο πίσω μέρος του ο φούρνος, στην πλάτη (συνήθως στα πιο καινούρια μοντέλα) έχει έναν ανεμιστήρα ο οποίος μεταφέρει θερμό αέρα μέσα στο φούρνο, για ψήσιμο στον αέρα.
Οι επιλογές που μας δίνονται από τις λυχνίες ρύθμισης, είναι για ψήσιμο πάνω κάτω, ψήσιμο κάτω, ψήσιμο πάνω, ψήσιμο στο γκριλ και ψήσιμο με αέρα.
Επίσης, ο κάθε φούρνος έχει 3-4 θέσεις ψησίματος, που αντιστοιχούν στις περιγραφές στη μεσαία, στην πάνω ή στην κάτω σχάρα. Αυτή η επιλογή έχει σημασία όταν ψήνουμε στις αντιστάσεις.

Έτσι, για να ψήσουμε ας πούμε ένα φαγητό, ψήνουμε πάνω κάτω (αντιστάσεις), στην κάτω σχάρα και ψήνεται  ομοιόμορφα.

Αν θέλουμε μπορούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, συνήθως προς το τέλος, να μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω ή στην κάτω σχάρα, ανάλογα αν θέλουμε να τραγανίσει και να ψηθεί καλύτερα η βάση, όπως πχ σε πίτες, ή στην πάνω σχάρα αν θέλουμε να πάρει περισσότερο χρώμα στην επιφάνεια το φαγητό μας. Επίσης, κυρίως για τα κρέατα κατάλληλο να πάρουν χρώμα και να κάνουν κόρα είναι το ψήσιμο στο γκριλ.

Ψήσιμο στον αέρα

Ο γενικότερος κανόνας είναι ότι ο αέρας κάνει πιο επιθετικό και γρήγορο ψήσιμο και είναι κατάλληλος για τις περιπτώσεις που θέλουμε να ψήσουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ταψιά. Όταν θέλουμε να ψήσουμε ένα φαγητό στον αέρα προτιμούμε τη μεσαία ή την προτελευταία από πάνω σχάρα. Προτιμούμε αυτές τις δύο θέσεις γιατί ο αέρας διαχέεται από τη μέση του φούρνου και πάνω και έτσι κυκλώνει ομοιόμορφα το ταψί.

Πώς ψήνω με 2 ταψιά στο φούρνο;

Σε περίπτωση που βάλουμε 2 ταψιά στο φούρνο, θα πρέπει στη μέση του ψησίματος να ανεβοκατεβάσετε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα όλα. Επίσης, αν θέλετε να ψήσετε στον αέρα παρόλο που η συνταγή ζητάει στις αντιστάσεις, ρυθμίστε το θερμοστάτη 20 βαθμούς χαμηλότερα.

Θέλετε να μάθετε και όλα τα μυστικά για το ψήσιμο του κέικ; Διαβάστε τo παρακάτω άρθρο.

https://www.argiro.gr/2018/11/poso-kala-gnorizete-fourno-sas/