Αβοκάντο, ένας θησαυρός στην κουζίνα σας

Το αβοκάντο είναι ένας θησαυρός υγείας. Αποτελεί έναν από τους πιο νόστιμους καρπούς που υπάρχουν και έχει γεύση και υφή εξαιρετικά ευέλικτη γι΄αυτό ταιριάζει σε πολλά πιάτα και ποτά, σε σαλάτες, σε μακαρονάδες, γλυκά αλλά και γευστικότατα smoothies.

Είναι ένα superfood πιο πλούσιο σε κάλιο ακόμα και από τη μπανάνα, έχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, είναι πραγματική αποθήκη καλών λιπαρών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Κάνει καλό στην καρδιά

αβοκαντο ιδιοτητες βιταμινες διατροφική θρεπτική αξία οφέλη υγεια υπερτροφη

Το αβοκάντο είναι γεμάτο μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη και ω-3, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, με αποτέλεσμα να θωρακίζουν τον οργανισμό μας ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Μελέτε διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα διαβήτη, καρδιακής προσβολής, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων του μεταβολικού συνδρόμου.

Προσφέρει αντιοξειδωτικά στον οργανισμό

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα φρέσκα αβοκάντο περιέχουν, ειδικότερα, λυκοπένιο και β-καροτένιο, τα οποία είναι σημαντικά καροτενοειδή αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την κυτταρική υγεία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτών των ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών εντοπίζονται στη σάρκα του φρούτου κοντά στη φλούδα. Επιπλέον,  περιέχει κάποια αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υγεία του ανοσοποιητικού και ειδικά, των λεμφοκυττάρων.

Προσφέρει βιταμίνες

ιδιοτητες αβοκαντο βιταμινες διατροφική αξία οφέλη υγεια

Ο καρπός του αβοκάντο περιέχει πάνω από 20 σημαντικές για τον οργανισμό μας βιταμίνες κυρίως από τις οικογένειες K, C, B, και E και ιχνοστοιχεία. Πιο ειδικά, είναι καλή πηγή βιταμίνης Β5 (παντοθενικό οξύ), βιταμίνης Κ, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και περιέχει περισσότερο ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση κάλιο ακόμα και από τη διάσημη για αυτόν τον λόγο, μπανάνα. Πόσο περισσότερο; Ένα αβοκάντο έχει περίπου 975 χιλιοστόγραμμα, ενώ μία μπανάνα περίπου 490.

Φουλ στην πρωτεΐνη

Σε αντίθεση με πολλά φρούτα, το αβοκάντο περιέχει πολλή πρωτεΐνη. Περίπου 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πρόκειται, βασικά, για ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φρούτα που υπάρχουν στη φύση. Και μάλιστα, μιλάμε για «καλής ποιότητας» πρωτεΐνη, η οποία σε αντίθεση με εκείνη από μερικά κρέατα είναι έτοιμη για χρήση από τον οργανισμό στην ολότητά της, από τη στιγμή της κατανάλωσης. Το αβοκάντο διαθέτει, επίσης, 18 από τα πιο σημαντικά αμινοξέα απαραίτητα στη σύνθεση πρωτεΐνης στο σώμα.

Κάνει πιο νόστιμα και υγιεινά τα φαγητά

vegan μαγιονέζα αβοκάντο βίγκαν
vegan μαγιονέζα αβοκάντο 

Το αβοκάντο μπορεί να αντικαταστήσει επάξια (και εύκολα) το βούτυρο ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο γλυκών, ψωμιών και μπισκότων, χάρη στην κρεμώδη υφή του, προσθέτοντας στη γεύση και αυξάνοντας τον «βαθμό» υγείας των πιάτων μας. Επιπλέον, μπορεί να αντικαταστήσει διάφορες σος, σάλτσες και ντιπ ως συνοδευτικό μεζέδων και άλλων σνακ, προσφέροντας πολύ λιγότερες θερμίδες και ζάχαρη και περισσότερες, οπωσδήποτε, βιταμίνες -για παράδειγμα- από τη μαγιονέζα, τη sour cream ή το φυστικοβούτυρο.

Συν τοις άλλοις, η κατανάλωση αβοκάντο δεν μας προσφέρει απλά όλα τα καλά που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά βοηθάει παράλληλα και το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από άλλα τρόφιμα. Επιπλέον το αβοκάντο, χάρη στο κάλιο, βοηθάει τις σωματικές λειτουργίες να πραγματοποιούνται ομαλά, ενώ οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Κ και το παντοθενικό οξύ που μας προσφέρει, βοηθούν στην χώνευση και στη διατήρηση της κανονικότητας του «κύκλου» του οργανισμού.

Φροντίζει δέρμα και μαλλιά

Αποκτήστε υπέροχο δέρμα, χρησιμοποιώντας μέλι & αβοκάντο

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν μάσκα ομορφιάς. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες Ε και C και τα έλαια που περιέχει, βοηθούν στην επανόρθωση των μαλλιών, στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και ακόμα και στη μείωση των ρυτίδων.

Πώς να κόψετε ένα αβοκάντο

Και επειδή πολύς ντόρος έχει δημιουργηθεί τελευταία με τα πεντανόστιμα αυτά φρούτα και τα ατυχήματα που μπορούν να προκληθούν κατά το καθάρισμά τους, αλλά και τον τρόπο συντήρησής τους, δεν έχετε παρά να δείτε παρακάτω.

αβοκάντο
Πώς να διατηρήσετε φρέσκο ένα κομμένο αβοκάντο

 

Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε (και να γράφουμε) περισσότερα από ό,τι ο καθένας μόνος του.

Σας Προτείνουμε