Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην αγορά και τη συντήρηση κρεάτων στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Η συντήρηση στο ψυγείο, το κρέας στην κατάψυξη, το σωστό ξεπάγωμα κρέατος και ποτέ το γρήγορο ξεπάγωμα κρέατος-κιμά, όλα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές με ρωτάτε: μπορώ να μαγειρέψω παγωμένο κρέας; μπορώ να βάλω το κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο; Όχι θα σας πω και θα σας τα αναλύσω όλα αναλυτικά παρακάτω.
Πόσες μέρες διατηρείται το κρέας στο ψυγείο;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού. Ένα μικρό κομμάτι νωπό κρέας γύρω στο 1 με 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες. Ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά, συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα, για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι, τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους 2 °C.
Συντήρηση κρέατος εκτός ψυγείου
Ποτέ δεν αφήνετε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου, ούτε καν για ώρες. Η σταδιακή ανάπτυξη των βακτηριδίων στο ωμό κρέας, θα προκαλέσει αλλοίωση στο προϊόν και θα το καταστήσει επικίνδυνο.
Όταν το κρέας μυρίζει περίεργα
Όταν το κρέας έχει βαριά μυρωδιά, όταν το χρώμα του αλλοιωθεί, όταν στην αφή πιάνετε κολλώδη μεμβράνη, τότε μιλάμε για χαλασμένο κρέας, ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Οι κίνδυνοι από ωμό κρέας αν δεν συντηρηθεί σωστά, είναι μεγάλοι.