Κρέας: Σωστό ξεπάγωμα, συντήρηση και κανόνες υγιεινής

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην αγορά και τη συντήρηση κρεάτων στο ψυγείο και στην κατάψυξη, το ξεπάγωμα κρέατος, αλλά και σε ό,τι αφορά την υγιεινή με τα ζωικά προϊόντα, το κρέας, τα πουλερικά και τους κιμάδες και στον αν τηρούνται κάποιοι κανόνες υγιεινής στην κουζίνα.

1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη μας και η εικόνα του καταστήματος να μας ελκύει από την πρώτη στιγμή. Ένας καλός κρεοπώλης θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει στις απορίες μας, όπως άλλωστε κάνει ο κάθε σωστός επαγγελματίας. Διαβάστε εδώ για τα χαρακτηριστικά του καλού κρέατος.

κρέας ξεπάγωμα κρέατος συντήρηση κρεάτων ψυγείο κατάψυξη

2. Το κρέας που αγοράζουμε πρέπει να το βάζουμε το γρηγορότερο στη συντήρηση του ψυγείου. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η ιδανική είναι 2-5 βαθμοί C.

3. Δεν αφήνουμε πολλή ώρα τα κρέατα στο αυτοκίνητο ή σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά τις ζεστές μέρες.

4. Πιάνουμε πάντα το ωμό κρέας με γάντια για να μη μεταφέρουμε μικρόβια στα σκεύη.

5. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδική σανίδα κοπής για τα ωμά κρέατα, την οποία θα απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση.

κανόνες υγιεινής στην κουζίνα

6. Αν κόψουμε με μαχαίρι το κρέας, δεν πρέπει μετά με το ίδιο μαχαίρι να κόψουμε κάποιο άλλο υλικό. Η σχολαστική καθαριότητα είναι σημαντική μετά από κάθε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικό ή κιμά.

7. Αποφεύγουμε να αφήνουμε το κρέας από τους 5 μέχρι τους 6 βαθμούς C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες αναπτύσσονται βακτήρια. Γι’ αυτό όταν ζεσταίνουμε ή παγώνουμε ένα κρέας πρέπει να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δηλαδή δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο κρέας για 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το βάλουμε στο ψυγείο. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο.

8. Αν αγοράζουμε συσκευασμένο κρέας, ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης.

9. Προσέχουμε να μην τρέξουν ζουμιά από ωμό κρέας μέσα στο ψυγείο μας. Αν γίνει αυτό, απολυμαίνουμε το σημείο αμέσως.

10. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλο το κρέας που αγοράσαμε, το συντηρούμε σε καθαρό σκεύος κατά προτίμηση με εσωτερική σχάρα (όχι σε χαρτί με αίματα που λιμνάζουν) για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Ή ακόμα καλύτερα το καλύπτουμε καλά και το καταψύχουμε.

11. Ποτέ δεν ζεσταίνουμε μαγειρεμένο κρέας περισσότερο από μία φορά.

12. Τα μεγάλα κομμάτια ψητού-μαγειρεμένου κρέατος μπορούν να μείνουν για 4 το πολύ ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. Τα μικρότερα κομμάτια για 2 το πολύ ημέρες.

Για το σωστό ξεπάγωμα κρέατος

κρέας ξεπάγωμα κρέατος

Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο σκεύος (γιατί θα στάζει) και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πάντα μέσα στη συντήρηση του ψυγείου. Ποτέ μέσα σε νερό και σε θερμοκρασία δωματίου γιατί αναπτύσσονται βακτήρια.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουμε αποψύξει πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.

Όταν ξεπαγώνουμε ένα υλικό δεν το παγώνουμε ξανά ποτέ, ούτε και όταν μαγειρευτεί. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

Διαβάστε παρακάτω στα μυστικά μου, τι πρέπει να προσέχουμε όταν βάζουμε ένα μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη.

Μαγειρεμένο φαγητό στην κατάψυξη; Ναι, υπό προϋποθέσεις

Θέλω να μοιράζομαι τα πάντα μαζί σας μέσα από το argiro.gr!

Σας Προτείνουμε