Γιατι τρωμε μπακαλιαρο την 25η Μαρτιου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατι τρωμε μπακαλιαρο την 25η Μαρτιου;

Διαβάστε γιατι τρωμε μπακαλιαρο στις 25 Μαρτιου ως το εθνικό μας φαγητό και πώς συνδέεται με την εθνική αυτή εορτή.

Η νηστεία της σαρακοστής είναι η μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Μέσα στο διάστημα από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται. Διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Έτσι, εξηγείται γιατι τρωμε μπακαλιαρο στις 25 Μαρτιου.

Γιατι τρωμε μπακαλιαρο στις 25 Μαρτιου;

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα  να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.

μυστικά για σωστή επιλογή καθάρισμα και ξαπλμύρισμα μπακαλιάρου αργυρώ μπαρμπαρίγου

Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.

μπακαλιάρος σκορδαλιά βακαλαος συνταγη

Σταδιακά και με τα χρόνια, συνηθήσαμε να τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου γιατι ταίριαξε γευστικά ο μπακαλιαρος, με την ελληνική σκορδαλια. Υλικά οικονομικά και εύκολα να βρεθούν σε κάθε σπίτι.

Δείτε παρακάτω τις καλύτερες συνταγές και το μενού που σας προτείνω για να γιορτάσετε την 25η Μαρτίου παραδοσιακά, με πολλή νοστιμιά!

Το μενού της 25ης Μαρτίου με τα πιο νόστιμα φαγητά!