Πίσω

Βάψιμο αυγών & κόκκινα πασχαλινά αυγά

Βαψιμο αυγων κοκκινα για το Πασχα απο την Αργυρω

Το μυστικό για το βάψιμο αυγών

Κάθε Πάσχα παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη, βάφουμε τα κόκκινα αυγά. Εδώ σας έχω όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αυγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχετε στο Πασχαλινό σας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αυγά. Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους είναι το βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πως γίνεται όμως το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάψιμο αυγών με παντζάρια, και βέβαια πως γίνεται το βράσιμο πασχαλινών αυγών.

  • Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
  • Μην βάφετε φρέσκα και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
  • Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
  •  Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
  • Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.

Πώς γίνεται το βάψιμο αυγών

  • Για το βράσιμο πασχαλινών αυγών, βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό. Στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά.
  • Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.
  • Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.
  • Το βράσιμο με τον τρόπο που σας λέω είναι πιο σωστό γιατί το αυγό κρατάει τρυφερό το βρασμένο ασπράδι και διατηρεί πιο ωραία υφή αφού βράσει έτσι. Κανονικά τα   αυγά θέλουν 10′ βράσιμο.
  • Το βράσιμο πασχαλινών αυγών μπορεί να γίνει από τη Μεγάλη Τετάρτη και απλά το βάψιμο αυγών τη Μ. Πέμπτη κατά το έθιμο.

Πάμε για το βάψιμο των αυγών!

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τ σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα  αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.
  • Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα κόκκινα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι, αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή εφημερίδα.
  • Αφού στεγνώσουν καλά, με ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, γυαλίζουμε τα κόκκινα αυγά ένα-ένα. Φορέστε γάντια και σε αυτό το στάδιο γιατί βγάζουν χρώμα.

Πώς βάφουμε τα Πασχαλινά αυγά σε διάφορα χρώματα με φυτικά υλικά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν δικές τους πρακτικές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Οι πρακτικές αυτές είναι επιλογές πιο φυτικές, χωρίς τη χρήση χρωστικών και τεχνητών χρωμάτων. Η πιο γνωστή από όλες τις ενναλακτικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών είναι το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα και παντζάρια. Ανάλογα με το χρώμα όμως που επιθυμούμε να έχουν τα πασχαλινά αυγά μας, εφαρμόζουμε και διαφορετικές τεχνικές. Συγκεκριμένα:

Τα εξωτερικά φύλλα από το κρεμμύδι μας δίνουν ένα καστανό σκούρο χρώμα.

  • Καθαρίστε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά φύλλα (κρατήστε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε ένα σακουλάκι τροφίμων στο ψυγείο για τις πασχαλινές μαγειρικές σας).
  • Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα κρεμμυδόφυλλα και τα αυγά σε μια στρώση.
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση και βράζουμε 10′ ώστε να βγάλουν τα κρεμμύδια το χρώμα τους και να βαφτούν τα πασχαλινά αυγά.
  • Αφήνουμε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα με το χρωματιστό νερό για να βαφτούν καλύτερα.
  • Μετά, αφού κρυώσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε όπως παραπάνω.

Μπλε: Τα φτιάχνουμε με κομμάτια από κόκκινο λάχανο.

Ροζ: Τα βάφουμε με αποξηραμένα Αρώνια (σε μορφή σκόνης).

Μοβ: Για βάψιμο αυγών παντζάρια.

Κίτρινα: τα βάφουμε με κουρκουμά ή κιτρινόριζα.

Πράσινα: Τα βάφουμε με σπανάκι.

Μετά το βάψιμο αυγών με κρεμμυδόφυλλα, παντζάρια, σπανάκι κ.α., πάμε για το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Καλύτερα να φοράτε γάντια για το βάψιμο αυγών με παντζάρια γιατί θα κοκκινίσουν τα χέρια σας!

Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής

  • Μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σε ό,τι χρώμα θέλετε, εύκολα και γρήγορα με βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής.
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής βρίσκετε κυρίως υγρά ή σε σκόνη αλλά και σε μορφή πάστας η ζελέ χρώματα.
  • Στα σούπερ μάρκετ βρίσκετε κυρίως υγρά χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κόκκινο, κίτρινο και μπλε, αλλά σε καταστήματα εξειδικευμένα σε είδη ζαχαροπλαστικής μπορείτε να βρείτε σε διάφορες μορφές και πολλές αποχρώσεις.
  • Το έντονο χρώμα στα πασχαλινά αυγά προέρχεται από τη μεγαλύτερη ποσότητα χρωμάτων ζαχαροπλαστικής που βάζετε στο νερό. Αν θέλετε να πάρουν πιο έντονο χρώμα, προσθέστε περισσότερο χρώμα και διαλύστε το στο νερό για το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Αφού καθαρίσουμε, βράσουμε και αφήσουμε τα αυγά να κρυώσουν όπως περιγράφεται παραπάνω, σε ένα μεγάλο φλιτζάνι βάζουμε νερό μέχρι τη μέση προσθέτουμε 1 κ.γλ ξύδι και 8-10 σταγόνες υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής.
  • Για το βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε το βρασμένο αυγό σε ένα κουτάλι και το βυθίζουμε στο χρωματιστό νερό.
  • Βάφουμε 1-1 τα  αυγά και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα για λίγα λεπτά.
  • Όσο πιο πολύ χρώμα ζαχαροπλαστικής βάλουμε τόσο πιο έντονα θα βαφτούν.
  • Βγάζουμε το βαμμένο αυγό με κουτάλι από την βαφή. Τα βάζουμε σε χαρτί να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τα γυαλίζουμε ένα ένα με ένα βαμβάκι βρεγμένο με λίγο λάδι.
  • Με το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής βάφουμε εύκολα και γρήγορα τα πασχαλινά αυγά σου σε διαφορά χρώματα.
  • Να φοράτε γάντια γιατί τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ποτίζουν το δέρμα και δύσκολα βγαίνει από τα χέρια.

Μετά το βάψιμο αυγών με χρώμα ζαχαροπλαστικής, έχουμε το καθάρισμα της κατσαρόλας.

Το καθάρισμα της κατσαρόλας

Για να καθαρίσει η κατσαρόλα μας μετά το βάψιμο των αυγών, αυτό που θα χρειαστούμε είναι άσπρο ξύδι και σόδα μαγειρικής. Χρησιμοποιώντας τα, τρίβουμε με ένα σφουγγάρι τα υπολείμματα χρώματος και είμαστε έτοιμοι.

Βάψιμο αυγών με χαρτοπετσέτες

Ένας από τους τρόπους που επιλέγει πολύς κόσμος να βάφει τα πασχαλινά αυγά του είναι με χαρτοπετσέτες. Πρόκειται για έναν πολύ απλό, τελείως φυσικό και χωρίς κόλλες και χρωστικές, τρόπο να βάψουμε τα πασχαλινά μας αυγά. Το μόνο που χρειάζεται να αποφασίσετε εσείς είναι να διαλέξετε χαρτοπετσέτες με όμορφα χρώματα και σχέδια.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Τα αυγά που θα βάψετε
  • Αντίστοιχες ποσότητες σε χαρτοπετσέτες
  • Πινέλο

Εκτέλεση

Το βράσιμο των πασχαλινών αυγών γίνεται με τον τρόπο και τα μυστικά που σας ανέφερα πιο πάνω.

Αφού βράσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν σε μία καθαρή πετσέτα. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα ασπράδια   που δεν έχουμε βράσει. Παίρνουμε τις χαρτοπετσέτες μας και αφαιρούμε τα εσωτερικά άχρωμα τμήματά της, κρατώντας μόνο τα εξωτερικά με τα σχέδια. Με το φύλλο της χαρτοπετσέτας που κρατήσαμε, καλύπτουμε το βρασμένο μας αυγό και αφού βουτήξουμε το πινέλο στα ασπράδια των αυγών, περνάμε το αυγό πάνω από την χαρτοπετσέτα για να “κολλήσει”. Κόβουμε τα υπολείμματα χαρτοπετσέτας που εξέχουν και ξαναπερνάμε με το πινέλο για να είμαστε σίγουροι ότι κόλλησε η χαρτοπετσέτα στο αυγό. Αφήνουμε τα αυγά μας να στεγνώσουν και είναι έτοιμα.

Το έθιμο των πασχαλινών αυγών

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα του χριστιανικού Πάσχα. Η καταγωγή του φαίνεται πως βρίσκεται στη Μ. Ασία και από εκεί “ταξίδεψε” στην Ευρώπη και στους Χριστιανούς απανταχού.

Στη λαογραφία, το αυγό συμβολίζει τη γέννησης της ζωής και της δημιουργίας, ενώ το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο συμβολισμό του αίματος που έχυσε ο Χριστός την ώρα που ήταν πάνω στο Σταυρό.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το αυγό συμβολίζει τη ζωή και όπως σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος, έτσι έσπασε και ο τάφος του Χριστού από τον οποίο και αναστήθηκε.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται