Πίσω

Πώς φυτεύω τις δικές μου ντομάτες

Μια έξυπνη μέθοδος για το φύτεμα και για την καλλιέργεια ντομάτας σε γλάστρα ή στην αυλή και στο μπαλκόνι σου.

Διάλεξε ποια ποικιλία ντομάτας αγαπάς και φτιάξε την δική σου παραγωγή ντομάτας.

  • Για να φυτέψω τις δικές μου ντομάτες χρειάστηκα 1 τελάρο, ή καφάσι ή ένα φελιζόλ με τρύπες από κάτω ώστε να αναπνέουν οι ντοματιές.
  • Έριξα στη βάση θυμάρια, ξερά χόρτα, κλαδιά, ότι βρήκα τέλος πάντων στον κήπο, για να δημιουργήσω μια σχάρα-βάση για το χώμα.
  • Γέμισα το καφάσι με μια στρώση χώμα περίπου 4 εκατοστά.
  • Χρησιμοποίησα 2 ντομάτες από την ποικιλία Bella Dona. Τις έκοψα σε φέτες 1-2 εκατ. πάνω σε ένα ξύλο κοπής και τις έκανα μια στρώση πάνω στο χώμα. Ό,τι σποράκι ντομάτας έμεινε στο ξύλο κοπής το έριξα στο χώμα!
  • Σκέπασα τις ντομάτες με επιπλέον χώμα σε μια στρώση με πάχος περίπου 3-4 εκατοστών.
  • Πήρα ένα μπουκάλι του νερού και έκανα τρύπες με βελόνα στην βάση του. Γέμισα με 1/2 λίτρο νερό και ράντισα καλά το χώμα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα ψεκαστήρα.
καλλιεργεια ντοματας σε γλαστρα
Μόλις τις φύτευσα

Οι ντομάτες θέλουν ζέστη και υγρασία. Καθημερινά τις βγάζω στον ήλιο και το βράδυ μέσα σε θερμοκρασία περιβάλοντος.

Μέρα πάρα μέρα ραντίζω με περίπου 1/4 λίτρου (250 ml) νερό την επιφάνεια, με το μπουκάλια του νερού ή με ψεκαστήρα.

Περιμένουμε 15-18 ημέρες μέχρι να σκάσουν τα πρώτα βλαστάρια. Στις 3-4 εβδομάδες τα μικροσκοπικά φυτά ντομάτας είναι πλέον εμφανή σε όλη την επιφάνεια του χώματος.

ντοματες φυτεμα λίπασμα ποτισμα
2,5 βδομάδες μετά, σκάνε τα πρώτα βλαστάρια ντομάτας

Ανάλογα με τη θερμοκρασία, δηλαδή αν έχει πολύ ζέστη και ηλιοφάνεια θα τσεκάρεις το χώμα κι αν είναι ξερό και τελείως στεγνό πρέπει να ραντίζεις με νερό ίσως κάθε μέρα κάποιες φορές. Αν ο καιρός είναι υγρός και το χώμα έχει υγρασία δεν χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα.

φυτευω ντοματες
4 εβδομάδες μετά το φύτεμα, έχουν βγει όλοι οι νέοι βλαστοί ντομάτας

Αφού μεγαλώσουν αρκετά γύρω στα 10 εκατ. ύψος είναι ώρα να γίνει η μεταφύτευση τους σε μεγαλύτερη επιφάνεια σε κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες. Θα τα περιποιηθείς μέχρι να σου δέσουν καρπό.

καλλιεργεια ντοματας ποτισμα
Έτσι είναι τα φυτά 2 μήνες μετά την αρχική φύτευση της ντομάτας. Άλλα είναι 20 εκατ. ύψος κι άλλα 30 εκατοστά ύψος. Τα μεταφύτεψα αραιά μεταξύ τους μετά τον πρώτο μήνα αφού βγήκαν όλα τα βλαστάρια και δυνάμωσαν τα φυτά.

Σε περίπου 1 μήνα θα πάρω τον πρώτο καρπό και θα επανέλθω με νεότερες φωτογραφίες και ιδέες για τη βασίλισσα του καλοκαιριού τη ντομάτα.

Έτσι είναι τα φυτά 3 μήνες μετά την αρχική φύτευση της ντομάτας. Έχουν ψηλώσει αρκετά και έχουν δώσει καρπό.

Καλή επιτυχία.

Είναι μοναδική εμπειρία να καλλιεργείς τα δικά σου λαχανικά και μετά να τα απολαμβάνεις! Φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει και με όλα τα λαχανικά που έχουν σπόρους. Κολοκύθι, μελιτζάνα, πιπεριά, αγγούρι. Θα επιχειρήσω και με αυτά και θα επανέλθω με νεότερα!

Δοκίμασε το, μοναδική εμπειρία!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται