Στα Αστυπαλιώτικα «Γκλεούδζια»

Τη δική της ξεχωριστή γαστρονομική της ταυτότητα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει για ακόμα φορά η Αστυπάλαια στα «Γκλεούδζια», μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου.

Τη δική της ξεχωριστή γαστρονομική της ταυτότητα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει για ακόμα φορά η Αστυπάλαια στα «Γκλεούδζια», μια γιορτή γεύσεων και παράδοσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου.

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατοίκων και παραγωγών είχε την ευκαιρία  να αναδείξει την αστυπαλίτικη κουζίνα με συνταγές υψηλής διατροφικής αξίας που συνδυάζουν παράδοση και οικιακή οικονομία.

Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατοίκων και παραγωγών είχε την ευκαιρία να αναδείξει την αστυπαλίτικη κουζίνα με συνταγές υψηλής διατροφικής αξίας που συνδυάζουν παράδοση και οικιακή οικονομία.

Παράλληλα, στην εκδήλωση συμμετείχαν και νεαροί σεφ του νησιού, οι οποίοι με την καθοδήγηση της Αργυρούς, μαγείρεψαν τοπικές συνταγές. Παράλληλα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευγενία Κωστή, μίλησε σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την αξία μίας ισορροπημένης διατροφής στην παιδική ηλικία με σκοπό μία υγιεινή ενήλικη ζωή.

Παράλληλα, στην εκδήλωση συμμετείχαν και νεαροί σεφ του νησιού, οι οποίοι με την καθοδήγηση της Αργυρούς, μαγείρεψαν τοπικές συνταγές. Παράλληλα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευγενία Κωστή, μίλησε σε γονείς και εκπαιδευτικούς για την αξία μίας ισορροπημένης διατροφής στην παιδική ηλικία με σκοπό μία υγιεινή ενήλικη ζωή.

«Η αστυπαλίτικη κουζίνα παραδοσιακά βασίζεται στην βέλτιστη χρήση των ντόπιων πρώτων υλών με γνώμονα την εποχικότητα και τον περιορισμό της σπατάλης, δημιουργώντας παράλληλα πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας» δήλωσε ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας και πρόσθεσε:

«Με αυτό τον τρόπο, η ιστορία της τοπικής γαστρονομίας «παντρεύεται» με την οικιακή οικονομία, την βιωσιμότητα και την επιστήμη της καλής διατροφής, ένα στοιχείο της κουλτούρας του ντόπιου πληθυσμού που αξίζει να αναδειχτεί ως τρόπος ζωής».

«Με αυτό τον τρόπο, η ιστορία της τοπικής γαστρονομίας «παντρεύεται» με την οικιακή οικονομία, την βιωσιμότητα και την επιστήμη της καλής διατροφής, ένα στοιχείο της κουλτούρας του ντόπιου πληθυσμού που αξίζει να αναδειχτεί ως τρόπος ζωής».

Τα «Γκλεούδζια», πέρα από τον πλούτο των πιάτων της αστυπαλίτικης γης που προσφέρθηκαν σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, συνοδεύτηκαν με τοπικούς χορούς με συμμετοχή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αστυπάλαιας και τραγούδια σε ένδειξη τιμής στις παραδόσεις του νησιού.

Κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε, είναι οι Αστυπαλίτικες τυρόπιτες, γλυκές και αλμυρές, με τραγανό φύλλο γεμάτο φουσκαλίτσες. Η Μαρούλα Κουσουλίνη από το εστιατόριο “Αγονη Γραμμή” δίπλα στους Μύλους, φτιάχνει φανταστικές τυρόπιτες.

https://www.argiro.gr/2019/10/sta-astypaliotika-gkleoudzia/