Πίσω

Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν κάνει κρύο

Μετά από μια μέρα όλο τρέξιμο έξω στο κρύο, λίγα πράγματα είναι τόσο απολαυστικά όσο μία ζεστή σούπα ή ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η κατανάλωση περισσότερου φαγητού όταν είμαστε έξω στο κρύο, δεν μας βοηθάει μόνο να ζεσταθούμε αλλά και να αισθανθούμε πιο χαρούμενοι.

Ζεστό φαγητό και φαγητό που να καίει

Όταν ο καιρός είναι κρύος, η κατανάλωση κάποιου ζεστού φαγητού ή ροφήματος, μας βοηθάει στην αίσθηση του να μην κρυώνουμε.  Τα ζεστά ζυμαρικά, οι πατάτες, τα φρεσκοψημένα ψωμιά, τα πικάντικα φαγητά, οι σούπες και τα ψητά ικανοποιούν αυτή την αίσθηση αρκετά.  Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα ενός σπιτικά μαγειρεμένου, ζεστού γεύματος είναι ότι η κουζίνα – και συχνά ολόκληρο το σπίτι – θερμαίνεται. Αυτό αυξάνει τη θαλπωρή του σπιτιού όταν έξω κάνει κρύο.

Όταν ο καιρός είναι κρύος, η κατανάλωση κάποιου ζεστού φαγητού ή ροφήματος, μας βοηθάει στην αίσθηση του να μην κρυώνουμε.  Τα ζεστά ζυμαρικά, οι πατάτες, τα φρεσκοψημένα ψωμιά, τα πικάντικα φαγητά, οι σούπες και τα ψητά ικανοποιούν αυτή την αίσθηση αρκετά.  Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα ενός σπιτικά μαγειρεμένου, ζεστού γεύματος είναι ότι η κουζίνα - και συχνά ολόκληρο το σπίτι - θερμαίνεται. Αυτό αυξάνει τη θαλπωρή του σπιτιού όταν έξω κάνει κρύο.

Αν δεν έχετε χρόνο για πολύωρα μαγειρέματα και απλά θέλετε κάτι φάτε και ν α σας ζεστάνει, τότε φτιάξτε κάτι πολύ πικάντικο στα γρήγορα! Θα νιώσετε τα σωθικά σας να καίνε και άρα θα…ζεσταθείτε!

Φαγητά που φτιάχνουν τη διάθεση

Φαγητά που φτιάχνουν τη διάθεση

 

Η έλλειψη του ήλιου, πολλές φορές σε συνδυασμό με το κρύο και τη μουνταμάρα του χειμώνα, μπορεί να προκαλέσει “χειμερινή κατάθλιψη” σε πολλά άτομα. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως S.A.D., ή εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Δείγμα της η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες. Κάποιοι που την έχουν βιώσει λένε ότι αισθάνονται καλύτερα κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Αντί να φάτε κέικ ή μπισκότα, επιλέξτε μια πιο υγιεινή επιλογή δηλαδή σύνθετους υδατάνθρακες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά, καστανό ρύζι, όσπρια, κεχρί και βρώμη.

Ενυδάτωση

Ενυδάτωση

 

Όταν κάνει κρύο, πιθανότατα το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας είναι ένα ποτήρι κρύο νερό ή παγωμένο τσάι. Ωστόσο, μπορείτε να αφυδατωθείτε εξίσου εύκολα σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως αντίστοιχα και σε υψηλές. Για να καταπολεμήσει την αφυδάτωση το χειμώνα, ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το τσάι και διάφορα άλλα αφεψήματα μετράνε στο συνολικό νερό που πρέπει να προσλαμβάνετε ημερησίως, δλδ τα περίπου 8 ποτήρια. Αν δε προσθέσετε και λίγο τζίντζερ θα ζεσταθείτε ακόμα περισσότερο μιας και αυτό το φυσικό καρύκευμα ή και οποιοδήποτε άλλο σας αρέσει, θα σας ανεβάσει τη θερμοκρασία! Ο ζεστός μηλίτης είναι μια άλλη θερμαντική και  ενυδατική επιλογή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Προσοχή στο ζεστό καφέ που ναι μεν μας δίνει την αίσθηση της ζεστασιάς, αλλά δεν προσμετράται στην απαραίτητη ποσότητα λήψης νερού.

Λιπαρά φαγητά

Λιπαρά φαγητά

Το οποιοδήποτε λίπος έχουμε στο σώμα μας λειτουργεί ως προστατευτικό και σαν μόνωση απέναντι στο κρύο. Αυτός ο ρόλος του λίπους όμως, δεν είναι ο πρωταρχικός απένταντι στην προστασία από το κρύο. Το σώμα μας χρησιμοποιεί  λίπη για να διευκολύνει την απορρόφηση των βιταμινών A, E, K και D. Οι ανεπάρκειες των βιταμινών, ιδιαίτερα η ανεπάρκεια της βιταμίνης D, μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη και να βλάψουν την υγεία. Το ηλιακό φως βοηθά στην απορρόφηση βιταμίνης  D και κατά τη διάρκεια του χειμώνα η έκθεσή μας στον ήλιο μειώνεται. Προσθέστε ωφέλιμα λιπαρά στη διατροφή σας όπως τα ψάρια, τους καρπούς με κέλυφος, τα καρύδια, τις ελιές, τα αβοκάντο και το tofu. Εάν αγαπάτε το  κόκκινο κρέας, προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρές μερίδες, όχι πάνω από 100 γραμ. και όχι συχνότερρα από τρεις φορές την εβδομάδα.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται