Παντζαρόσουπα: η βασίλισσα της Ανατολικής Ευρώπης

Η μοναδική παντζαρόσουπα

Είτε ωμό είτε βραστό συνοδευόμενο με σκορδαλιά είτε ακόμη σε σαλάτα, το παντζάρι αποτελεί από τα πιο αγαπημένα λαχανικά του λαού μας. Εμείς οι Έλληνες όμως δεν είμαστε οι μόνοι που αγαπάμε το παντζάρι. Ιδιαίτερη αδυναμία του έχουν και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου φτιάχνουν με αυτό μοναδική παντζαρόσουπα.

Παντζαρόσουπα βρίσκουμε σε πολλές χώρες με αρκετές παραλλαγές τόσο συστατικών όσο και χρώματος! Είναι ένα φαγητό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά καθώς γενικά περιλαμβάνει παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πατάτα, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα και λάχανο (αν και τα παιδιά δεν προτιμάνε το τελευταίο). Όλα τα υλικά για τη σούπα ψιλοκόβονται πριν σοταριστούν και μπουν στην κατσαρόλα για βράσιμο.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά όλες τις παραλλαγές αυτής της διάσημης σούπας, για να αποφασίσετε την αγαπημένη σας και να τη φτιάξετε στο σπίτι.

Σούπα μπορς: Η αυθεντική παντζαρόσουπα της Ουκρανίας

παντζαροσουπα σουπα μπορσ με παντζαρια borsch borscht

Η Ουκρανία θεωρείται η μητέρα της παντζαρόσουπας και εικάζεται ότι από εκεί ταξίδεψε και διαδόθηκε στις γύρω χώρες και κυριότερα στην Ρωσία. Τη συναντάμε με το όνομα Μπορς (Borscht, borsch ή borshch), έχει χρώμα ρουμπινί και υπάρχουν δύο εκδοχές, η χορτοφαγική και αυτή που συνοδεύεται με μοσχαρίσιο ή και χοιρινό κρέας.

Αυτό που ξεχωρίζει την ουκρανική παντζαρόσουπα από τις υπόλοιπες είναι ότι σερβίρεται πάντα με ένα σκουπ ξινόκρεμας. Εσείς θα μπορούσατε να την σερβίρετε και με στραγγιστό γιαούρτι.

Παντζαρόσουπα πολωνική

παντζαροσουπα πολωνικη σουπα παντζαρι

Η σούπα μπορς με παντζάρια είναι εξίσου δημοφιλής και στην Πολωνία αν και μάλλον έρχεται δεύτερη καθώς η ζούρεκ είναι η δική τους εθνική σούπα. Εδώ, δεν θα συναντήσετε παντζαρόσουπα με ξινόκρεμα ή με κρέας. Οι κύριες εκδοχές είναι η χορτοφαγική και η μπορς με «ούσκα». Τα «ούσκα» που κυριολεκτικά σημαίνουν «τα μικρά αυτάκια» είναι βραστά ζυμαρικά με γέμιση μανιτάρι ή πιο σπάνια χοιρινό κρέας.

Σημείωση: αν ταξιδέψετε στην Πολωνία αναζητήστε την στον κατάλογο των εστιατορίων με το όνομα Μπαρς (Barszcz).

Η κρύα παντζαρόσουπα της Λιθουανίας

κρυα παντζαροσουπα λιθουανια σουπα με παντζαρια

Καλά διαβάσατε! Μπορεί οι προηγούμενοι λαοί να τρώνε την παντζαρόσουπα για να ζεσταθούν κατά την διάρκεια του κρύου χειμώνα, αυτό όμως δεν συμβαίνει και στη Λιθουανία όπου η παντζαρόσουπα θεωρείται το απόλυτο δροσιστικό φαγητό του καλοκαιριού.

Εδώ, η σούπα έχει πιο βελουτέ υφή ενώ το χρώμα της είναι φούξια. Αυτό οφείλεται στο συνδυασμό του παντζαριού με το γάλα kefyras που είναι κάτι μεταξύ γιαουρτιού και βουτυρόγαλου. Μάλιστα, είναι πολύ συχνό να σερβίρεται με βραστό αυγό.

Σημείωση: αν ταξιδέψετε στη Λιθουανία αναζητήστε την με το όνομα šaltibarščiai.

Τέλος αν και πιο σπάνια, μπορείτε να βρείτε και την κρύα παραλλαγή της πατζαρόσουπας την botwinka στην Πολωνία, η οποία μοιάζει πολύ με αυτήν της Λιθουανίας. Ένα πιάτο για το οποίο μάλιστα οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για την καταγωγή του.

Η παντζαρόσουπα σε άλλες χώρες

Τέλος, η παντζαρόσουπα συναντάται και σε άλλες χώρες όπως η Λετονία και η Ρουμανία ενώ τον 19ο αιώνα η παντζαρόσουπα διαδόθηκε από την Ρωσία στην Γαλλία όπου σερβιρόταν στα γκουρμέ εστιατόρια της.


Σας αρέσουν τα παντζάρια; Δείτε εδώ όλες τις υπέροχες συνταγές που συγκέντρωσα μόνο για εσάς!

Διαβάστε παρακάτω και όλα τα μυστικά μου για τα φρέσκα παντζάρια:

https://www.argiro.gr/2020/02/mpors-soupa-pou-prepei-na-ftiaksete/