Πίσω

Πως να απασχολήσω τα παιδιά στο σπίτι

Τώρα που καλοκαίριασε, αν έχετε παιδιά στην οικογένεια δώστε τους την ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν με μια συνταγή στην κουζίνα. Αναθέστε τους αν είναι μεγαλύτερα να δημιουργήσουν εξολοκλήρου μια συνταγή και να αναλάβουν καθημερινά μια παρασκευή στην κουζίνα του σπιτιού. Ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας είναι πολύτιμος, δημιουργικός, συσφίγγει σχέσεις, μαθαίνουν τι σημαίνει υπευθυνότητα, να είναι συνεπείς σε κανόνες και συμπεριφορές και πρέπει να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τη δουλειά που έχουν αναλάβει.

πως να απασχολήσω τα παιδιά στο σπίτι

Τους μαθαίνετε ότι αν δεν συμμετέχουν, υπακούν, συνεργάζονται, μόνο αποτυχία θα έχουν σε όλους τους τομείς της μετέπειτα ζωής τους.

Παράλληλα μαθαίνουν να μοιράζονται και να συμμετέχουν σε ομαδική δημιουργία. Σας εγγυώμαι ότι θα το χαρούν πάρα πολύ!

Γι αυτό λοιπόν σας έχω εδώ μερικές συνταγές που απαιτούν λίγο αλεύρι και πολύ απλά υλικά που έχετε όλοι στο σπίτι.

Αν θέλετε περισσότερες συνταγές για παιδιά ρίξτε μια ματιά εδώ.

Πως να απασχολήσω τα παιδιά στο σπίτι με τον πιο δημιουργικό τρόπο;

Μέσα από την εμπειρία μου θα σας πω ότι σε όλες τις εκδηλώσεις που κάναμε στα νησιά τα προηγούμενα δυο χρόνια επειδή τα παιδιά ήταν μια μεγάλη μερίδα του κοινού και γινόταν ένας χαμός γύρω μας, σκεφτήκαμε να τα βάλουμε να συμμετέχουν στην διαδικασία μαγειρέματος. Έτσι λοιπόν παιδιά από 5 ετών μέχρι και έφηβοι, συμμετείχαν στο παιχνίδι της ζύμης. Οι μεγαλύτεροι πάντα αναλάμβαναν τον ρόλο του Chef μαθαίνοντας στους μικρότερους να πειθαρχούν και να υπακούν μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με την ζύμη.

Όλα ήταν προσηλωμένα στην εργασία που τους αναθέσαμε και γύρω μας παρόλο που υπήρχαν πάρα πολλά παιδιά διαφόρων ηλικιών έπαψε να επικρατεί αναρχία και χάος.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε τα παρακάτω για να απασχολήσετε στην κουζίνα δημιουργικά, μικρά και πιο μεγάλα παιδιά

  1. Βάλτε στο πρόγραμμά τους κάθε μέρα και ορίσετε τι θα φτιάξουν
  2. Δώστε τους την πρωτοβουλία να επιλέξουν από την παραπάνω λίστα συνταγών. Να αναζητήσουν και με υπευθυνότητα να ζυγίσουν τα υλικά. Να μάθουν δηλαδή τους κανόνες της κουζίνας.
  3. Αφήστε τα να νιώσουν υπεύθυνα ότι τους αναθέσατε μια σπουδαία δουλειά και καμαρώστε στο τέλος οποίο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Δώστε τους συμβουλές πως θα γίνουν καλύτεροι μάγειρες.
  4. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν αν έχετε παραπάνω από 1 παιδί στο σπίτι. Έτσι θα μάθουν την έννοια της ομάδας.
  5. Μάθετε τους ότι σε κάθε project ο εκάστοτε αρχηγός θα δίνει τις εντολές και οι υπόλοιποι θα πρέπει να πειθαρχούν. Όπως γίνεται και σε μια επαγγελματική κουζίνα. Όλοι μαζί αυτό πρέπει να μάθουν όταν συμμετέχουν. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Αυτό θα αλλάζει κάθε φορά για να μην έχετε γκρίνιες και παράπονα.
  6. Έτσι τα παιδιά θα έχουν να περιμένουν κάτι νέο με προσμονή και να παρακολουθούν συμμετέχοντας στην διαδικασία δημιουργίας μιας νέας συνταγής. Να είστε σίγουροι ότι θα καμαρώνουν τόσο πολύ όταν θα δοκιμάζει η οικογένεια τι έφτιαξαν με τα χέρια τους!

Συμβουλές για μαμάδες με πιο μικρά παιδιά

Σίγουρα πολλές από εσάς έχετε μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών. Τα «Αλευροπαίχνιδα», παίζοντας με το αλεύρι στην κουζίνα υπό το βλέμμα της μαμάς.

Είναι εκπληκτικό το πόσο απλό είναι το παιχνίδι με το αλεύρι. Στα παιδιά αρέσει να χρησιμοποιούν τα κουτάλια και τις μεζούρες, τα σκεύη της μαμάς τους, για να μεταφέρουν το αλεύρι σε σωρούς, να το απλώσουν στο τραπέζι της κουζίνας και να το ζυμώσουν με τα δάχτυλά τους. Ό,τι αλεύρι που έχει απομείνει στον πάγκο μετά το παιχνίδι, μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα βάζο για την επόμενη φορά. Όπως και με τα νεροπαίχνιδα, μπορεί να παραμένει λίγο αλεύρι στο πάτωμα και στα ρούχα του παιδιού σας. Αλλά, καθαρίζει εύκολα. Απλώς τους αλλάζουμε ή τινάζουμε τα ρούχα τους και ούτε γάτα ούτε ζημιά! Ακόμα και μικρά παιδιά είναι σε θέση να παίξουν και να καθαρίσουν το αλεύρι από το δάπεδο, ή να ρίξουν νερό και δημιουργήσουν μια ζύμη που θα ασχοληθούν για ώρες μαζί της.

Πως να απασχολήσω τα παιδιά στο σπίτι

Διαφήμιση

Μωρά και μικρά παιδιά: Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι εξίσου διασκεδαστική για τις περισσότερες ηλικίες

Τα σπίτια και τα παιχνίδια διαφέρουν ανάλογα με τα παιδιά μας. Δεν έχει ο καθένας μία μεγάλη κουζίνα για να τη μοιραστεί με τα παιδιά. Αλλά αυτά είναι όχι περιορισμοί αλλά προκλήσεις για επίλυση προβλημάτων. Ίσως αρκεί να βάλουμε μία παλιά κουβέρτα κοντά στην κουζίνα ή σε ένα διπλανό δωμάτιο ή ίσως να εγκαταστήσετε ένα μικρό τραπέζι για να παίζουν κοντά σας όσο μαγειρεύετε και να τα έχετε υπό έλεγχο.

Θα αναπολείτε αυτές τις στιγμές με τα παιδιά σας στην κουζίνα!

Οι ώρες που περνάμε με τα παιδιά στην κουζίνα είναι μερικές από τις αγαπημένες μου. Ακόμη και εν μέσω σκληρής δουλειάς και συνεχών απαιτήσεων, θυμηθείτε ότι θα έρθει μια μέρα που τα παιδιά δεν θα είναι κοντά σας όλη την ημέρα. Θα έχετε τελικά μια ήσυχη, κενή κουζίνα για να μαγειρέψετε και πιθανότατα, θα κοιτάξετε πίσω σε αυτές τις ταραχώδεις στιγμές με ανάστατη κουζίνα με πολύ νοσταλγική αγάπη.

Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για να κρατήσετε τα παιδιά σας απασχολημένα και δημιουργικά μέσα στο σπίτι;

Δείτε επίσης παρακάτω τη λίστα με τα απαραίτητα τρόφιμα που θα χρειαστείτε για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες αλλά και οδηγίες για να τα μαγειρέψετε και να τα συντηρήσετε σωστά!

Διαφήμιση

Τι θα φτιάξεις πρώτα με τα παιδιά;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται