Τι είναι το τόφου;

Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις για το δημοφιλές vegan τυρί της ασιατικής κουζίνας, με τη μεγάλη διατροφική αξία!

Το τόφου είναι ένα εναλλακτικό είδος τυριού το οποίο φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Αποτελεί βάση της ασιατικής κουζίνας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ίσως και περισσότερο μιας και παρόμοια αγαθά βρέθηκαν σε βραχογραφίες στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια το τόφου έγινε ιδιαίτερα γνωστό στο δυτικό κόσμο χάρη στη διατροφική του αξία. Είναι ένα προϊόν ιδιαίτερα δημοφιλές στους κύκλους των χορτοφάγων αλλά τελευταία βλέπουμε να το προτιμούν και σε περίοδο της νηστείας αλλά και σε περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική δίαιτα για λόγους υγείας.

Πώς φτιάχνεται το τυρί τόφου;

Το γάλα σόγιας φτιάχνεται σχετικά απλά. Πρώτα τα φασόλια της σόγιας μουσκεύονται καλά από τρεις ώρες ως και μία ολόκληρη νύχτα. Μετά αλέθονται με την παρουσία νερού σε αναλογία 10 μέρη νερό – ένα μέρος σόγια και τέλος, το μείγμα βράζεται 15-20 λεπτά.

Με αυτό το γάλα σόγιας λοιπόν, με μία αντίστοιχη διαδικασία θρόμβωσης όπως στο τυρί που διαχωρίζεται το τυρόπηγμα από το τυρόγαλα, γίνεται το τόφου, με την προσθήκη των κατάλληλων ειδών μαγιάς. Το ρόλο της μαγιάς στην περίπτωση του τόφου έχουν τα διαλυμένα σε νερό: θειικό ασβέστιο, χλωρικό μαγνήσιο, χλωρικό ασβέστιο, ξίδι ή και κιτρικό οξύ. Το καθένα από αυτά, εκτός από το πρώτο, προσθέτει και μια δική του αδιόρατη χροιά στη γεύση του τελικού προϊόντος. Στη συνέχεια, τα προκύπτοντα πήγματα πιέζονται, δίνοντάς μας την τελική μορφή.

τι είναι το τόφου

Ποια η διατροφική αξία του τόφου;

Τα 100 γραμμάρια τόφου έχουν μόνο 110 θερμίδες!  Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη. Περιέχει 15 γραμμάρια  πρωτεΐνης στα 100 γραμ. τόφου. Και μιλάμε για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας σαν αυτές που βρίσκουμε σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Είναι καλή πηγή χαλκού, πλούσιο σε σελήνιο, ψευδάργυρο, και ισοφλαβόνες. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και φτωχό σε χοληστερίνη, ενώ τα λιπαρά που περιέχει είναι καλής ποιότητας Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε και στα ψάρια. Επίσης, αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, καθώς 100 γραμ τόφου μας δίνουν πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Περιλαμβάνει βιταμίνες του συμπλέγματος B αλλά και μαγγάνιο.

Αν δοκιμάσατε ποτέ τόφου και περιμένατε ότι θα γευτείτε ένα είδος τυριού, σίγουρα απογοητευτήκατε. Μπορεί να αποτελεί ένα αντικατάστατο του τυριού αλλά μόνο στην όψη και λόγω του τρόπου παρασκευής του. Η γεύση του και η χρήση του δε θυμίζει σε τίποτα τυρί.  Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σπογγώδες υλικό, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως γεύση αλλά απορροφά τις γεύσεις των υπόλοιπων υλικών της συνταγής.

Πώς μαγειρεύεται το τόφου;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν το μαγειρέψετε είναι να το τυλίξετε με μία πετσέτα και να βάλετε πάνω του ένα βαρύ αντικείμενο για να στραγγίσει και να απομακρυνθούν τα περισσότερα υγρά. Καλό είναι αφού αφαιρεθούν τα υγρά του να φτιάξετε μία κατάλληλη μαρινάδα και να το αφήσετε να μαριναριστεί τουλάχιστον για 2-3 ώρες.

Μετά, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες ή σε κυβάκια και να το τηγανίσετε για να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς. Μπορείτε να το θρυμματίσετε και να το μαγειρέψετε στο τηγάνι μαζί με λαχανικά, σάλτσα σόγιας ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας ή να το ψήσετε στο φούρνο μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και στις δύο πλευρές.

Επίσης, μπορείτε να βάλετε φέτες ή κύβους φυσικού ή καπνιστού τοφού στις σαλάτες σας. Μπορείτε να φτιάξετε κιμα από τοφού, ενώ το προσθέτετε και σε σούπες. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά, όπως παγωτά και τσιζκέικ. Mία ακόμα πρωτότυπη ιδέα είναι να το μαγειρέψετε σαν κρέας στην κατσαρόλα (π.χ. φρικασέ).

τυρι τοφου

Που το βρίσκω;

Πλέον το τόφου έχει γίνει αρκετά δημοφιλές και μπορεί να το βρείτε ακόμα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Σίγουρα το πουλάνε και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και πιο ψαγμένα μπακάλικα.

Υπάρχουν δύο είδη τόφου, το silken το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκά, όπως κρέμες ζαχαροπλαστικής, τιραμισού και παγωτά και το firm ή extra firm, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για αλμυρά πιάτα.

Γιατί να προτιμήσω το τόφου;

Αν κάνετε δίαιτα, προτιμήστε το γιατί έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Αν έχετε χοληστερίνη και πίεση, βάλτε το στη διατροφή σας γιατί είναι φτωχό σε χοληστερίνη και νάτριο.

Αν είστε οπαδός της υγιεινής διατροφής ή vegan, βάλτε τόφου στη διατροφή σας γιατί σας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, επειδή είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη, σας προσφέρει το ασβέστιο που χρειάζεστε.

Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε πιστοποιημένα, βιολογικά προϊόντα και όσον αφορά την κατανάλωσή του, το παν μέτρον άριστον ισχύει και εδώ. Και αυτό γιατί η σόγια έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί από τον επιστημονικό κόσμο ότι εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία μας, εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που έχει υποστεί.

Αν ψάχνετε για περισσότερα εναλλακτικά υλικά, δείτε παρακάτω 12 υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα αυγά στα γλυκά σας!

 

https://www.argiro.gr/2020/03/ti-einai-to-tofou/