Πως να μην μαυρίζουν οι μπανάνες

Πόσο συχνά σου έχει τύχει να αγοράσεις μπανάνες και πριν προλάβεις να τις καταναλώσεις να έχουν ήδη μαυρίσει, σε λίγες μόνο μέρες; Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να επέμβουμε στη διαδικασία φυσιολογικής ωρίμανσης, υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που μπορούν να τις διατηρήσουν φρέσκες και πιο “ζωντανές” για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό το ήξερες για τις μπανάνες;

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που βρίσκουμε σε αφθονία στο μανάβικο της γειτονιάς μας αλλά και σε κάθε κοντινό μας σούπερ μάρκετ, ικανές να μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετές ώρες. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τροπικό φρούτο, δεν μπορούν να αντέξουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Για αυτόν τον λόγο, είναι γνωστό πως ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσής τους δεν είναι στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά όταν ακόμα είναι πιο πρασινωπές και άγουρες.

Παρ’ όλα αυτά όμως, μπορεί να δεις τις μπανάνες σου να “μαυρίζουν” ακόμα και όταν τις αποθηκεύσεις σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν χαλάσει. Είναι απλά ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της ωρίμανσης τους. Για να καταφέρεις όμως να τις κρατήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζωντανές, καλό θα ήταν, μόλις τις αγοράσεις και ενώ είναι ακόμα πράσινες, να τις αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γίνουν πιο ώριμες. Αφότου ωριμάσουν και αποκτήσουν τις καφέ κηλίδες, μπορείς να τις βάλεις στο ψυγείο, ούτως ώστε να παρατείνεις τη “ζωντάνια” τους.

Προσοχή! Ενώ δεν παθαίνουμε τίποτα αν φάμε πιο ώριμες μπανάνες, η συχνή κατανάλωσή τους από διαβητικούς καλό θα ήταν να αποφευχθεί μιας και σε αυτό το στάδιό ωρίμανσης τους είναι πλούσιες σε σάκχαρα.

Πως μπορείς να επέμβεις “φυσικά” στη διαδικασία ωρίμανσή της μπανάνας;

-Απέφυγε να αγοράζεις μπανάνες που βρίσκονται σε σακουλάκια, χάρτινα ή πλαστικά γιατί έτσι επιταχύνεις την ωρίμανση.

-Αγόρασε αυτές που είναι λίγο πιο πράσινες από τις άλλες, για να τις απολαύσεις για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

-Μην τις αποθηκεύσεις εντός ψυγείου παρά μόνο όταν αποκτήσουν τις πρώτες καφέ κηλίδες τους.

-Παρά το γεγονός ότι δείχνουν πολύ όμορφες στη φρουτιέρα μας μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα, οι μπανάνες “δεν θέλουν” τη συντροφιά και άλλων φρούτων και πρέπει να απομονωθούν, γιατί αλλιώς ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σωτήριο μυστικό που ίσως δεν γνώριζες μέχρι στιγμής. Το μυστικό αυτό κρύβεται στην κουζίνα σου!

Πως να μην μαυρίζουν οι μπανάνες

Πως να μην μαυρίζουν οι μπανάνες

Μόλις αγοράσεις τις μπανάνες σου, ξεχώρισέ τες μία προς μία από το τσαμπί τους. Στη συνέχεια, πάρε μία απλή πλαστική μεμβράνη που σίγουρα θα έχεις στα ράφια της κουζίνας σου και τύλιξε καλά κάθε ένα κοτσάνι. Με αυτό το κόλπο, καθυστερείς τη διαδικασία της ωρίμανσης και έτσι θα διατηρηθούν πιο φρέσκες για μεγαλύτερο διάστημα!

Τόσο εύκολα και απλά!

Αξιοποίησε τις ώριμες μπανάνες

Με τις ώριμες μπανάνες μπορείς να φτιάξεις φανταστικά κέικ και γλυκά!

https://www.argiro.gr/2020/09/pos-na-min-mavrizoun-oi-mpananes/