Πίσω

Μάθε για τα ψάρια εποχής, πότε θα βρεις το καταλληλότερο

Tα ψάρια πρώτα απ’ όλα αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών, πλούσια σε βιταμίνες (A, D, B3) και ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο με παράλληλη πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Επιπλέον, ακόμη και αυτό το λίγο λίπος που περιέχουν, είναι πολυακόρεστο, που είναι καλό για την υγεία. Αυτά τα ω-3 λιπαρά, που περιέχουν ανήκουν στην ομάδα των ‘καλών’ πολυακόρεστων λιπαρών, που δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό μας, εν αντιθέσει με τα ‘κακά’ κορεσμένα λιπαρά. Και πιο συγκεκριμένα τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με τον χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στη χώρα μας το ψάρι είναι σκέτη απόλαυση σε όλες τις μορφές του. Είτε ψητό, είτε τηγανιτό ή σε σούπα, σίγουρα είναι μία τροφή που δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και ψάρια εποχής;

Συγκεκριμένα, τα ψάρια, ως μία βασική τροφή της μεσογειακής πυραμίδας, πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες εποχές, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και παράλληλα να προστατεύουμε το περιβάλλον προς όφελος των επόμενων γενεών. Για να καταλάβουμε πότε είναι η εποχή κάθε ψαριού, θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, πότε αφθονεί η τροφή του, αν υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και ποια είναι η περίοδος ωοτοκίας τους.  Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαλέγουμε το ψάρι μας ανάλογα με την εποχή του και παρακάτω σας έχω όλες τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να γευτείτε το πιο φρέσκο.

Τα φρέσκα είναι:

  • Άοσμα
  • Σκληρά και άκαμπτα
  • Τα μάτια τους είναι λαμπερά
  • Καθαρίζονται πιο εύκολα και τα εντόσθια τους αφαιρούνται ολόκληρα
  • Τα βράγχια τους είναι υγρά και διαθέτουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ

*Σχεδόν για όλα τα θαλασσινά, η εποχή τους είναι από αρχές Απριλίου μέχρι και τα μέσα ή τέλη Αυγούστου.

 *Όλα εξαρτώνται πάντα από το είδος ψαρέματος.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται