Το φρέσκο ψάρι στη χώρα μας είναι σκέτη απόλαυση σε όλες τις μορφές του. Είτε ψητό, είτε τηγανιτό ή σε σούπα, το ψάρι σίγουρα είναι μία τροφή που δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν ψάρια εποχής;
Συγκεκριμένα, τα ψάρια, ως μία βασική τροφή της μεσογειακής πυραμίδας, πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες εποχές, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και παράλληλα να προστατεύουμε το περιβάλλον προς όφελος των επόμενων γενεών. Για να καταλάβουμε πότε είναι η εποχή κάθε ψαριού, θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, πότε αφθονεί η τροφή του, αν υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και ποια είναι η περίοδος ωοτοκίας τους. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαλέγουμε το ψάρι μας ανάλογα με την εποχή του και παρακάτω σας έχω όλες τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να γευτείτε το πιο φρέσκο.
Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε μόνοι μας πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο; Διαβάστε αναλυτικά τα 7 μυστικά μου για να διαλέγετε φρέσκα ψάρια εδώ.
Τα φρέσκα ψάρια είναι:
- Άοσμα
- Σκληρά και άκαμπτα
- Τα μάτια τους είναι λαμπερά
- Καθαρίζονται πιο εύκολα και τα εντόσθια τους αφαιρούνται ολόκληρα
- Τα βράγχια τους είναι υγρά και διαθέτουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ