Μαθε για τα : Ψαρια εποχης, ποτε θα βρεις το καταλληλοτερο

Το ψαρια στη χώρα μας είναι σκέτη απόλαυση σε όλες τις μορφές του. Είτε ψητό, είτε τηγανιτό ή σε σούπα,  σίγουρα είναι μία τροφή που δεν λείπει από το ελληνικό τραπέζι. Το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και εποχής;

Συγκεκριμένα, τα ψάρια, ως μία βασική τροφή της μεσογειακής πυραμίδας, πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένες εποχές, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θρεπτική αξία και παράλληλα να προστατεύουμε το περιβάλλον προς όφελος των επόμενων γενεών. Για να καταλάβουμε πότε είναι η εποχή κάθε ψαριού, θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, πότε αφθονεί η τροφή του, αν υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και ποια είναι η περίοδος ωοτοκίας τους.  Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαλέγουμε το ψάρι μας ανάλογα με την εποχή του και παρακάτω σας έχω όλες τις επιλογές που μπορείτε να κάνετε, προκειμένου να γευτείτε το πιο φρέσκο.

 

Τα φρέσκα είναι:

  • Άοσμα
  • Σκληρά και άκαμπτα
  • Τα μάτια τους είναι λαμπερά
  • Καθαρίζονται πιο εύκολα και τα εντόσθια τους αφαιρούνται ολόκληρα
  • Τα βράγχια τους είναι υγρά και διαθέτουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ

*Σχεδόν για όλα τα θαλασσινά, η εποχή τους είναι από αρχές Απριλίου μέχρι και τα μέσα ή τέλη Αυγούστου.

 *Όλα εξαρτώνται πάντα από το είδος ψαρέματος.

Info: Είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, D, B3) και ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, είναι άριστη πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, ενώ είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, που συμβάλλουν στη μείωση εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.

https://www.argiro.gr/2020/09/psaria-epochis/