Πίσω

Πώς να φτιάξετε σπιτικό βούτυρο από κρέμα γάλακτος

Φτιάξε μόνος σου σπιτικό ζωικό βούτυρο από κρέμα γάλακτος και άλειψέ το στο ψωμί ή χρησιμοποίησέ το στα γλυκά και τα φαγητά σου. Κατάλληλο για όσους ακολουθούν διατροφή Lacto-ovo-Vegetarian.

Για πολλά χρόνια, πιστεύαμε ότι το βούτυρο κάνει κακό στην υγεία μας, χωρίς όμως να υπολογίζουμε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού μας. Ανάμεσα στα οφέλη του για την υγεία μας είναι και οι βιταμίνες Α, D, E και Κ. Επίσης, περιλαμβάνει μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και χοληστερόλη κάτι που κάνει αρκετούς όμως να μην το επιλέγουν. Η κατανάλωσή του λοιπόν με μέτρο και σε μικρές ποσότητες είναι η ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας.

Πώς μπορώ να φτιάξω βούτυρο στο σπίτι μου;
Το βούτυρο που θα σας δείξω εγώ είναι το πιο εύκολο που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι σας και χρειάζεστε μόνο 2 υλικά. Ανάλογα πάντα με το πόσο θέλετε να φτιάξετε, μπορείτε να αυξήσετε τις ποσότητες. Εδώ θα σας δείξω πώς να φτιάξετε το δικό σας υγιεινό και σπιτικό βούτυρο που χρειάζεστε για την εβδομάδα σας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
1 λίτρο κρέμα γάλακτος, χρειαζόμαστε κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά. Αλλιώς δεν θα βγει βούτυρο και λίγο αλάτι

Ρίχνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε ένα μίξερ και αρχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται απαλές κορυφές. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να μετατραπεί η αφράτη σαντιγί σε κομμένο μείγμα που θα διαχωριστεί το βούτυρο από τα υγρά. Όσο χτυπάτε δηλαδή την κρέμα με το μίξερ, θα δείτε ότι αρχίζει να σχηματίζετε ένα λευκό υγρό, το βουτυρόγαλα.

Αυτό το υγρό δεν το χρειαζόμαστε για την παρασκευή βουτύρου, αλλά μπορείτε να το κρατήσετε για κάποια άλλη μελλοντική χρήση σε συνταγές.

Συνεχίστε το χτύπημα, μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα και σίγουρα μέχρι να διαχωριστεί τελείως το υγρό από το βούτυρο.

Στη συνέχεια, θα αφαιρέσουμε το υγρό ρίχνοντας τα υλικά, βούτυρο και βουτυρόγαλο σε ένα σουρωτήρι. Αφού τα διαχωρίσουμε, σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο κρύο νερό. Με μία σπάτουλα το δουλεύουμε για να βγάλει όλα τα νερά που έχει κρατήσει μέσα του και να μην υπάρχει άλλο υγρό στη μάζα του βουτύρου. Αφού αφαιρέσουμε και αυτό το υγρό από το βούτυρο πιέζοντας το στα χέρια ή βάζοντας το σε τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), ρίχνουμε το αλάτι και είναι έτοιμο!

Το σπιτικό βούτυρο που μόλις φτιάξατε μπορείτε να το βάλετε σε ένα καλά σφραγισμένο βάζο και να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και περίπου έναν μήνα ή στην κατάψυξη για πολλούς μήνες.

Στην ουσία δηλαδή όταν χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για πολύ ώρα, αυτή κόβει και διαχωρίζεται η υγρασία από τα λιπαρά. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα κάνετε σαντιγί και από το παρατεταμένο χτύπημα θα κόψει, μην την πετάξετε. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να διαχωριστεί πλήρως το βούτυρο.

Mάθε πώς θα φτιάξεις το δικό σου σπιτικό βούτυρο από ξηρούς καρπούς που αγαπάς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται