ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Βούτυρο ή Μαργαρίνη

βουτυρο η μαργαρινη

Η επιλογή μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης εξαρτάται από τη διατροφή, τις ανάγκες υγείας και τη χρήση στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική. Παρακάτω σου δίνω μια σύγκριση για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα:

Βούτυρο

  • Το βούτυρο είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από γάλα ή την κρέμα του. Περιέχει τουλάχιστον 80% λίπος και 16% νερό.
  • Μπορεί να παρασκευαστεί από γάλα αγελάδας, προβάτου, κατσίκας ή βουβαλιού.
  • Είναι ένα αρκετά λιπαρό προϊόν με υπόλευκο έως κίτρινο χρώμα που είναι μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου και πιο σκληρό όταν είναι κρύο.
  • Η γεύση του είναι ήπια έως ελαφρώς όξινη.
  • Περιέχει βιταμίνες A, D, E και K.
  • Δεν είναι κατάλληλο για vegan ή άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη (εκτός από ειδικά προϊόντα).

Το βούτυρο είναι ιδανικό για άλειμμα σε φέτες ψωμιού, αλλά και δε γλυκά όπως κουραμπιέδες, τσουρέκια, κουλουράκια, γαλακτομπούρεκο, μπουγάτσα, κανταΐφι. Σάλτσες όπως μπεσαμέλ δεν γίνονται χωρίς βούτυρο. Τέλος, για το ζεμάτισμα των ζυμαρικών και το τσιγάρισμα των λαχανικών είναι η ιδανική επιλογή.

Μαργαρίνη

  • Η μαργαρίνη είναι προϊόν φυτικής προέλευσης και λειτουργεί ως υποκατάστατο του βουτύρου.
  • Παρασκευάζεται από φυτικά έλαια (όπως ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο) που αναμιγνύονται με νερό παρουσία ενός γαλακτοματωποιητή.
  • Σε αντίθεση με το βούτυρο δεν μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι και ενισχύεται με βιταμίνες. Ανάλογα με το brand της μαργαρίνης έχει και διαφορετική σύσταση το προϊόν.
  • Γεύση λιγότερο έντονη σε σχέση με το βούτυρο.
  • Τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες έχουν καταφέρει να μειώσουν αισθητά τα περιεχόμενα trans λιπαρά καθιστώντας την μαργαρίνη πιο υγιεινή επιλογή.

Η χρήση του είναι ευρεία τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική σε πολλές συνταγές όπως κουλουράκια αλλά και στο τηγάνισμα και για επάλειψη.

Πώς χρησιμοποιείται το βούτυρο και η μαργαρίνη στη μαγειρική;

Το βούτυρο και η μαργαρίνη είναι δύο υλικά που έχουν πολλές διαφορές. Οι διαφορές τους κοντράρονται και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν στη μαγειρική. Αυτά τα δύο προϊόντα διαφέρουν ως προς την σύσταση, την υφή και την θρεπτική τους αξία. Επομένως, έχουν και διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

  • Από την μία το βούτυρο ενισχύει και εμπλουτίζει τα πιάτα χάρη στη μοναδική του γεύση και αναδεικνύει όλα τα αρώματα. Από την άλλη η μαργαρίνη δεν έχει τόσο έντονη γεύση.
  • Το βούτυρο ως λιπαρό προϊόν δένει καλύτερα τις σάλτσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μπεσαμέλ.
  • Όταν περιχύνεται το λιωμένο βούτυρο πάνω σε γλυκά δημιουργεί ένα τραγανό αποτέλεσμα.
  • Η μαργαρίνη ως φυτικό προϊόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μικρότερη σε λίπος σε σχέση με το βούτυρο. Αυτό δημιουργεί διαφορετική υφή στις παρασκευές ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνταγές που απαιτείται ψήσιμο έχοντας πιο σκληρό αποτέλεσμα.

Βάση τα παραπάνω η επιλογή βουτύρου ή μαργαρίνης εξαρτάται από την εκάστοτε συνταγή. Πολλοί για λόγους διατροφής επιλέγουν την μαργαρίνη λόγω λιγότερων κορεσμένων λιπαρών αλλά το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποιεί πάντα. Το φυσικό βούτυρο αναδεικνύει τις συνταγές και βοηθάει σημαντικά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Απόρρητο