Food Trends 2021

Αφήνοντας πίσω μας το πολύπαθο και τόσο δύσκολο 2020, υποδεχόμαστε το 2021. Μία χρονιά που ελπίζουμε και όλοι ευχόμαστε να είναι πολύ καλύτερή από την προηγούμενη χρονιά. Μία χρονιά που από ό,τι φαίνεται, πέρα από τα food trends, θα συνεχίζει να μας απασχολεί η πανδημία του Covid 19 ακόμα και στο φαγητό μας.

Αλλάζοντας τη χρονιά, αλλάζουμε και τις food συνήθειες. Όπως αποδείχθηκε από το προηγούμενο έτος, η διατροφή μας επηρεάστηκε πολύ από τον κορονοϊό και θα συνεχίζει να επηρεάζεται.

Διάσημοι chef, διατροφολόγοι και επιστήμονες στον τομέα των τροφίμων και της γαστρονομίας μελέτησαν. Εξέτασαν και διέγνωσαν τις τάσεις στο φαγητό για το έτος 2021 και εμείς συλλέξαμε για εσάς όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα αυτή χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Η άνοδος των ρεβιθιών

Από το χούμους μέχρι τα μακαρόνια και από τα δημητριακά μέχρι τα κράκερ που λατρεύουμε να τρώμε στο γραφείο. Τα ρεβίθια θα είναι συνοδοιπόροι μας. Συνοδοιπόροι στο γευστικό ταξίδι του 2021 μιας και όπως μαθαίνουμε διαφαίνεται μεγάλη άνοδος στη χρήση αυτού του οσπρίου. Άλλωστε το ότι προσπαθούμε εδώ και πολλά χρόνια να προσθέσουμε τη φυτική πρωτεΐνη στη διατροφή μας είναι γνωστό!

Δες εδώ φανταστικές συνταγές με ρεβίθια.

Πέστο και ξανά πέστο

Πόσοι από εσάς δεν έφτιαξαν τη συνταγή του πεντανόστιμου banana bread στην πρώτη ή τη δεύτερη καραντίνα; Ή πίτσα ή κέικ; Το 2020 σίγουρα ήταν η χρονιά που επιλέξαμε να φτιάξουμε συνταγές που περιείχαν περισσότερη ζύμη και φούρνισμα. Ωστόσο ήδη φαίνεται πως σιγά σιγά έχουμε στραφεί όλοι σε νέες συνήθειες. Να προσθέτουμε ολοένα και πιο φρέσκα χόρτα και λαχανικά στο φαγητό μας. Οι προβλέψεις πάντως για το 2021 είναι πως θα στραφούμε περισσότερο στο δικό μας πέστο. Θα φτιάξουμε τη δική μας μαρμελάδα και την παστερίωση των δικών μας λαχανικών. Η τάση θέλει ειδικότερα τη στροφή στο φρέσκο σπιτικό πέστο, το σπιτικό γάλα βρώμης και τα πλούσια και πιο υγιεινά ψωμιά.

Άσχημα φρούτα και λαχανικά

Ήδη έχουμε μιλήσει για τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής που όμως συνήθως δεν βρίσκουν θέση στα ράφια των σούπερ μάρκετ απλά επειδή δεν είναι όμορφα στην εμφάνιση όπως τα βλέπουμε στην τηλεόραση ή σε διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Τα άσχημα εμφανισιακά φρούτα και λαχανικά, όπως έχουμε πει, είναι εξίσου νόστιμα και υγιεινά με εκείνα που φαίνονται πιο όμορφα οπτικά αλλά τα επιλέγουμε πιο σπάνια γιατί συνήθως ο άνθρωπος θέλει να λαχταράει την τροφή του. Σιγά σιγά θα δούμε πως ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες που πωλούν φρούτα και λαχανικά, θα αρχίσουν να συσκευάζουν ακόμα και πιο άσχημα προϊόντα προκειμένου ο κόσμος να πειστεί πως είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά!

Στηρίζω τοπικά τα food trends 

Εν καιρώ πανδημίας, είναι πολύ λογικό να υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις αλλά και στη μεταφορά προϊόντων, κυρίως κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πολλοί «θυμήθηκαν» και «τίμησαν» ιδιαιτέρως τους μικρούς και τοπικούς παραγωγούς. Η στροφή αυτή, όπως εικάζεται, ήρθε για να μείνει και γιατί όχι; Ιδίως στη χώρα μας που παράγουμε τόσα πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε κάθε μικρή και νέα επιχείρηση που έχουμε στη γειτονιά μας.

Η τάση άλλωστε του farm to table σαν όνομα στο εξωτερικό αναπτύσσεται πολύ τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ hot. Ωστόσο ως έννοια υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα. Κάθε πράγμα στον καιρό του λοιπόν και ας μάθουμε όλοι μας πόσο σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε και να αγοράζουμε μόνο τα προϊόντα του κάθε τόπου, γιατί στην μικρή περίοδο παραγωγής τους αποδίδουν το μέγιστο όσον αφορά στη γεύση τους και τη διατροφική τους αξία. Ας διδάξουμε λοιπόν όλοι στα παιδιά μας ποια είναι τα τοπικά προϊόντα της περιοχής που ζούμε και το σπουδαιότερο, πότε είναι η εποχή τους! Είναι κάτι που επιμένω πολύ πάνω σε αυτό γιατί έχει χαθεί τελείως η έννοια της εποχικότητας, αλλά και της εντοπιότητας του κάθε υλικού.

Βιταμίνη αγάπη μου

Το 2020 ήταν η χρονιά πολλές εταιρείες τροφίμων και διατροφής αποφάσισαν ότι οι ενήλικες χρειάζονται τις βιταμίνες τους περισσότερο από ποτέ. Για την ακρίβεια ήταν η χρονιά όπου οι βιταμίνες ήταν τάση για πολλούς. Όλοι συζητούσαμε σαν food trends ποια από όλες τις βιταμίνες προμηθευόμαστε. Λόγω της συνέχειας της πανδημίας και το 2021 θα δούμε ολοένα και περισσότερες εταιρείες που παράγουν βιταμίνες, να τις διαμορφώνουν σε καραμελίτσες. Ζαχαρωτά και όλων των ειδών τις μορφές για να είναι άμεσα καταναλώσιμες από όλους.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Κάθε νέα χρονιά φέρνει τις δικές της αλλαγές. Η χρονιά που μας πέρασε συγκεκριμένα ήταν μία χρονιά που μας «ανάγκασε» να ξανά σκεφτούμε τα food trends. Nα αναλογιστούμε. Να αναθεωρήσουμε πολύ τους τρόπους με τους οποίους επιλέγουμε να ζούμε και να προσέχουμε τον εαυτό μας. Η διατροφή μας δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεαστεί. Όλοι λίγο ή πολύ αλλάξαμε τον τρόπο που τρεφόμαστε, προσέχοντας τι βάζουμε στον οργανισμό μας. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να υπάρχουν αλλαγές. Ειδικά προς το καλύτερο και ιδίως όταν η αλλαγή αυτή έρχεται για να βελτιώσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο κατοικεί.

Ας αλλάξουμε λοιπόν όλοι την ματιά μας και την οπτική μας στην καθημερινότητά μας,, όχι μόνο λόγω food trends τις συνήθειες λανθασμένες που είναι η ώρα τους πλέον να αλλάξουν. Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία που πέρασε ο πλανήτης μας και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται για καιρό, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε ο καθένας μας ξεκινώντας μέσα από το σπίτι του συνήθειες του παρελθόντος και να δούμε με άλλη ματιά το μέλλον του πλανήτη μας.

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς ανυπομονούμε ήδη να δούμε τι food trends θα μας φέρει το 2021!

Καλή μας χρόνια γεμάτη υγιεινά και νόστιμα !

https://www.argiro.gr/2020/12/ta-food-trends-tou-2021/