Πίσω

Τα 5 λάθη που κάνουμε κατά τη χρήση του αντισηπτικού

Το 2020 ήταν η χρονιά που άλλαξαν πολλές συνήθειες μας. Η πανδημία του Covid 19 και η καραντίνα (και η πρώτη και η δεύτερη) μας συνόδευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα μας απασχολήσει και το 2021. Ακόμα και αν βελτιωθούν τα πράγματα, που αυτό ευχόμαστε όλοι να συμβεί, το αντισηπτικό θα συνεχίσει να μας συντροφεύει μιας και έγινε φίλος μας όλους αυτούς τους μήνες και δύσκολα θα αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια.

Πόσο καλά όμως ξέρεις τη χρήση του αντισηπτικού; Το χρησιμοποιούμε σωστά; Πόσες φορές την ημέρα μπορούμε να βάζουμε αντισηπτικό στα χέρια μας;

Παρόλο που έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε σωστά το αντισηπτικό μας όλη τη χρονιά, υπάρχουν ακόμα κάποια λάθη που πιθανά κάνουμε. Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρετε, τι λάθη θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε και πώς τελικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το αντισηπτικό χεριών μας.

  1. Το λάθος αντισηπτικό

Το σωστό αντισηπτικό δεν είναι τόσο δεδομένο όπως έχουμε δει. Στην αγορά δυστυχώς κυκλοφορούν αντισηπτικά που περιέχουν λιγότερο από 60% αλκοόλη και που υπόσχονται να καταστρέψουν κάθε ιό από τα χέρια μας, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Για να καταφέρουμε να σκοτώσουμε τα μικρόβια και συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid 19 θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά που περιέχουν το λιγότερο 70% αλκοόλη.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως οι οδηγίες και τα συστατικά του αντισηπτικού που επιθυμείς να αγοράσεις, θα σου δώσουν τις απαντήσεις που θέλεις.

  1. Δεν βάζουμε αρκετό

Ένα από τα βασικότερα λάθη που κάνουμε είναι να μην χρησιμοποιούμε αρκετό αντισηπτικό. Η σωστή ποσότητα είναι εκείνη που θα καλύψει όλη την επιφάνεια των χεριών μας. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει και τα δύο χέρια, μπροστά και πίσω αλλά και ανάμεσα στα δάχτυλα μας.

Προσοχή όμως! Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει φθορές στο δέρμα.

  1. Δεν περιμένουμε να στεγνώσει

Μαζί με το λάθος του να μην βάζουμε αρκετό αντισηπτικό βρίσκουμε και το λάθος του να μην περιμένουμε αρκετά λεπτά για να στεγνώσει. Αν δεν έχει στεγνώσει το αντισηπτικό μας τότε δεν θα είναι και το ίδιο αποτελεσματικό και άρα θα μείνουμε χωρίς προστασία. Το κλειδί είναι να τρίβουμε και να περιμένουμε να στεγνώσει το αντισηπτικό από τα χέρια μας περίπου 20 δευτερόλεπτα.

  1. Το χρησιμοποιούμε με βρώμικα χέρια

Για να επιδράσει το αντισηπτικό μας θα πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας. Εάν τα χέρια μας είναι βρώμικα, τότε το αντισηπτικό δεν θα μας προσφέρει τίποτα. Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και αφού τα στεγνώσουμε, τότε χρησιμοποιούμε το αντισηπτικό χεριών μας.

  1. Δεν απολυμαίνουμε σωστά τις επιφάνειες

Είναι πολύ σημαντικό, όσο έχουμε καθαρά και περασμένα με το αντισηπτικό χέρια, να φροντίσουμε εξίσου να απολυμάνουμε και τις επιφάνειες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή. Τέτοιες είναι σίγουρα τα κλειδιά μας, το κινητό, οι κάρτες μας, τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο γραφείο κ.α.

  1. Μην το αφήνετε ποτέ έκθετο

Πόσες φορές αφότου βάλατε αντισηπτικό στα χέρια, το αφήσατε να στέκεται σε εκείνη την πλευρά του σπιτιού που το βλέπει ο ήλιος; Όπως μας τονίζουν οι επιστήμονες, δεν θα πρέπει να το αφήνουμε έκθετο στον ήλιο γιατί αυτό επηρεάζει εν δυνάμει τη σύνθεσή του και κατ΄ επέκταση και την αποτελεσματικότητά του.

Οι οδηγίες χρήσεως του σίγουρα θα μας δώσουν τις απαντήσουμε που ζητάμε για τη σωστή συντήρησή του.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται